Krátce poté, co bylo studio Looking Glass Studios vzhledm k finančním potížím nuceno ukončit svůj provoz, začala se v komunitě příznivců kultovních herních sérií Thief a System Shock formovat skupina talentovaných a odvážných vývojářů, kteří se nazvali "Dark Engineering Guild" a stanovili si za cíl vytvořit plnohodnotné a důstojné pokračování her Thief: Gold a Thief II: The Metal Age.
Thief 2X: Shadows of the Metal Age je neoficiální datadisk, nebo chcete-li totální konverze hry Thief II: The Metal Age, která přináší zbrusu novou kampaň o 13 misích a novým příběhem, který je časově zasazen přibližně mezi 3. a 7. misi hry Thief II: The Metal Age. Hlavní hrdinkou je tentokrát skromná a nevinná dívka Zaya, která pod rouškou tragické osobní události možná trochu neuvážlivě přijme nabídku výcviku a vedení temného mága Malaka. Její životní cestu však může rozkrýt již jen samotný hráč.
Tvůrci se snažili ve svém datadisku zkombinovat to nejlepší z obou dílů původní série Thief a zároveň ctít imerzivní hratelnost i atmosféru. Dočkáme se tedy velkolepé gotické architektury okořeněné znepokojivým steampunkem, sestoupíme do temných kobek s oživlými mrtvolami a nemine nás ani krátký výlet do pohanské přírody. Celkem byly vytvořeny stovky nových modelů, textur a zvuků. Vzniklo na 3000 řádků nových dialogů, renderované custcény a knižní briefingy věrné původnímu Thief stylu.
Datadisk se těšil ryze pozitivním ohlasům, např. magazín PC Gamer jej označil nejen za nejlepší herní mod roku, ale také za "jeden z nejpůsobivějších úspěchů jakékoli videoherní fanouškovské komunity". Dne 1. února 2015 vychází pro tento neoficiální datadisk také finální verze 1.2 HD Modu.
Už jsem to rozjel...tenhle návod na FMsel mi pomohl. Díky za rady...jdu hrát ;)
Pro: Atmosféra, příběh, nostalgie
Proti: Spouštění přeš FMSel