The Sinking City 2

18.08.2026

The Sinking City 2 je survival horor od ukrajinského studia Frogwares a pokračování hry The Sinking City z roku 2019. Přestože s prvním dílem sdílí svět, období 20. let a lovecraftovskou atmosféru, tentokrát jde o samostatný příběh zasazený do zatopeného Arkhamu. Vývojáři navíc opustili původní detektivní open-world koncept a zaměřili se mnohem výrazněji na klasický survival horor inspirovaný sérií Resident Evil.

Hráč se ujímá role Calvina Raffertyho, který se vydává do zpustošeného Arkhamu hledat způsob, jak zachránit svou milovanou Faye. Její duše po nepovedeném rituálu uvízla v Dreamlands a její tělo mezitím padlo do rukou neznámých sil. Pátrání Calvina zavede do města, které pohltila nadpřirozená povodeň a v jehož ulicích i budovách číhají bytosti inspirované dílem H. P. Lovecrafta.

Hratelnost staví především na průzkumu, soubojích, správě omezeného inventáře a řešení hádanek. Arkham je rozdělen do propojených oblastí, které ukrývají alternativní cesty, zkratky, zásoby, vylepšení a různá tajemství. Součástí hry je také volitelné vyšetřování – hledání stop a dedukování souvislostí může hráče odměnit dodatečným příběhem, zásobami či upgrady zbraní nebo inventáře. Ve hře je kladen velký důraz na prvky survival, tudíž zásoby jsou velmi omezené a občas je nejlepší taktikou z boje utéct.

Poslední diskuzní příspěvek

• PC --
Frogwares byli vždycky mistři na tvorbu adventur s propracovaným příběhem, důkladným vyšetřováním a spoustou nápaditých puzzlů. Ve svých posledních dílech však začali do hry více přidávat otevřený svět a hlavně akci. Doposud nejakčnější hrou z jejich strany byla The Sinking City, kde byla právě akční stránka obecně nejvíc kritizována.

Přichází její pokračování s názvem The Sinking City 2. Zde se na adventurní stránku rozhodli abdikovat úplně, a to dokonce takovým způsobem, že to všude prezentují jako survival hororovou akci s příběhem. A bohužel je nutné uznat, že to popsali přesně. Výrazně opustili open world, ve hře se tentokrát pohybujete vesměs v koridorech s jen velmi malou možností volby či odklonu jinam. Vždy se dostanete do určité části, kterou musíte prozkoumat prakticky v jasně daném pořadí, přičemž na spoustě míst tato koridorová omezení vypadají až příliš uměle.

Příběh je zasazený do Arkhamu a přesně zapadá do Lovercraftovské tématiky. Hlavní postava společně se svou přítelkyní podniknou okultní snový rituál, ze kterého se vrátí živý pouze Calvin, zatímco jeho přítelkyně Faye je v kómatu. Do města navíc přijde děsivá povodeň, která jej téměř celé zničí a ty, kteří nestihli utéct, tak pozabíjí. Primární snahou Calvina je vrátit Faye zpět do světa živých. Příběh je pojatý napínavě i prostřednictvím animovaných sekvencí a spoustou různých dokumentů a knížek a jen potvrzuje, že Frogwares umí příběhy vyprávět.

Jenže přichází jedno velké ale, a to alespoň pro mě. A to je herní náplň. Ta je bohužel postavená výhradně na tom, že procházíte jednotlivé lokality, sbíráte předměty, ze kterých si vyrábíte náboje či léčivé prostředky. A to vše používáte k přežití prostřednictvím střílení po všemožných potvorách. Osobně nejsem příznivcem akčních a střílecích pasáží, na nich je ale Sinking City 2 výrazně postavené. Veškeré další aktivity jsou upozaděny na vedlejší kolej. Máte možnost zvyšovat si vlastní schopnosti, vylepšovat zbraně, důkladně pročítat spoustu dokumentů a knih. Příběh je skutečně propracován do všemožných detailů, obávám se ale, že spousta těchto textů zůstane fanoušky akce nepřečtena. Ve hře najdeme také několik jednodušších puzzlů, ty jsou však v drtivé většině spíše dobrovolné a po jejich splnění získáte tak maximálně jen nějaké předměty navíc. Samozřejmě čest vyjímkám. K dispozici je i z dřívějších her známý paměťový palác, ten je ale v tomto případě naprosto zbytečný - lze v něm sice skládat jednotlivé poznatky do skupin, ale rozhodně v tom nehledejte žádnou výzvu - všechny poznatky jedné skupiny mají stejnou ikonu, takže pro vytvoření spojení není potřeba žádné uvažování. A po úspěšném splnění jsou jedinou odměnou body, za které můžete zvyšovat své schopnosti.

Hru jsem dohrál až do konce, ale jen proto, že jsem pomáhal s češtinou. Nebýt toho, hru bych smazal už v průběhu první kapitoly, protože mě herní náplň vůbec nebavila. Hra obsahuje několik zajímavých pasáží, příběhových videí či jednoduchých puzzlů, ale v globálu to pro mě bylo spíše utrpení. A nemít možnost použít IDDQD pro nesmrtelnost a nekonečné náboje, nedohrál bych to ani tak...

Každopádně, žádné číselné hodnocení tentokrát výjimečně dávat nebudu. Tahle hra je totiž od začátku proklamována jako survival hororová akce, tedy nic pro mě. Už to naznačuje, že tahle hra nebude pro mě. A to se také potvrdilo, možná to dopadlo ještě hůř, než jsem doufal. Zatímco The Sinking City bylo z velké části adventurou, zde je to postaveno výhradně na té akci a craftování. Je tedy cílena na úplně jiné publikum, než jejich předchozí hry. A tak bych hře nerad snižoval její průměrné hodnocení, protože evidentně je cílena na jiné hráče, než jsem já. Pro fanouška adventur je hra příliš akční, pro akčně založené hráče zase zbytečná spousta textu a relativně primitivní logické úkoly, které ale pro ty, co u hry nechtějí přemýšlet, mohou být nad jejich síly.
Začínat recenzi tím, že vám budu popisovat, jak obtížný byl vývoj The Sinking City 2, mi přijde trochu jako nošení dříví do lesa. V době vydání si o tom určitě přečtete vícekrát. Pro nastolení nějakého kontextu je ale dobré zmínit, že vývoj byl opravdu náročný, především kvůli válce na Ukrajině, kdy někteří členové týmu vyrazili bojovat nebo se snažili jiným způsobem pomáhat.

Situaci neusnadnilo ani rozhodnutí vytvořit plnohodnotný survival horor, což byl pro adventurně zaměřené Frogwares přece jen krok do neznáma. Zároveň ale šlo o poměrně logickou volbu. První díl byl totiž trochu neohrabaným kočkopsem rozkročeným mezi více žánry a také jeho přijetí bylo poměrně smíšené. Fanoušci studia přesto projevili obrovskou podporu a v rámci Kickstarteru na pokračování se vybral až několikanásobek požadované částky, přibližně půl milionu eur.

Není proto divu, že očekávání byla různorodá. Hry od Frogwares se totiž i přes své nesporné kvality často potýkaly s horší technickou stránkou nebo se snažily dělat kroky do neznáma, které občas končily zakopnutím. To, zda se studio tentokrát v potápějícím se Arkhamu samo neutopilo, si povíme níže.

Jak jsem zmiňoval, Frogwares se tentokrát rozhodli naplno vkročit do žánru survival hororu a opustit snahu kombinovat několik různých směrů, aby se zavděčili co největšímu množství hráčů. Veškerá jejich pozornost šla prakticky jedním směrem.

A ono se to vyplatilo.

Dovolím si totiž říct, že The Sinking City 2 je nejen jednou z nejlepších her tohoto studia, ale zároveň i jedním z mých největších překvapení letošního roku. Navíc jde o ideální vstupní bod pro nováčky. Pokud jste jedničku nehráli, nemusíte se bát, protože tentokrát dostanete úplně nový příběh i prostředí.

plná recenze zde

The Sinking City 2 je tak pevně uchopený moderní survival horor, na kterém nejsou náročné okolnosti vývoje prakticky vůbec vidět. Dostali jsme atmosférickou, nádherně zpracovanou a zábavnou hororovku, která je stále místy věrná kořenům Frogwares, ale zároveň dokáže oslovit i hráče, kteří se klasických survival hororů trochu obávají. Všem fanouškům Lovecrafta ji proto nemůžu jinak než doporučit.

Pro: Fantastická atmosféra zatopeného Arkhamu a nádherně detailní audiovizuální zpracování, Responzivní střelba, Intuitivní crafting, průzkum a přístupně navržené hádanky bez zbytečného překombinování, Silné emocionální jádro příběhu a výborně dávkovaný lore b

Proti: Některé souboje dokážou být kvůli počtu agresivních nepřátel chaotické a až neférově tuhé, Absence klasických melee zbraní, Menší množství druhů protivníků