Silent Hill f je novým velkým titulem ve slavné hororové sérii, který se na rozdíl od předešlých her (vyjma dílů The Room a The Short Message) neodehrává v titulním městečku Silent Hill, ale na území Japonska v 60. letech 20. století.
Je tomu tak, protože producenti v Konami měli pocit, že se s posledními tituly v sérii začal až moc vytrácet japonský duch, díky kterému byla série vždy výjimečná. Z toho důvodu se rozhodli pro zasazení do Japonska a sepsáním příběhu pověřili slavného autora Ryukishi07 a jeho tvůrčí tým. Vrací se taky starý známý dvorní skladatel Akira Jamaoka, kterému sekunduje i nový skladatel Kensuke Inage. O návrh monster a postav se postarala japonská umělkyně pod pseudonymem Kera.
V hlavní roli se zde objevuje mladá teenagerka Hinako Šimizu, která žije v malém odlehlém horském městečku Ebisugaoka. Dříve veselá a energická mladá slečna je dnes velice zdrženlivá a sotva se vůbec pousměje. Vede průměrný život, plný strastí, věčně pod tlakem kvůli očekáváním ze strany své rodiny, svých přátel a společnosti. Její život se ještě víc zhorší ve chvíli, kdy ono městečko zahalí mlha a dříve poklidné prostředí se změní v noční můru, ve které jí půjde o holý život.
Po stránce hratelnosti se jedná o klasickou akční adventuru se survival prvky z pohledu třetí osoby, jako dřívější tituly. Budete se prodírat pokřivenou verzí ne tak zcela opuštěného městečka, ve kterém na vás budou číhat všelijaká monstra, před kterými se budete bránit primárně útěkem nebo zbraněmi na blízkou vzdálenost. Čekají na vás taky různé komplexní hádanky, které musíte vyřešit, abyste pokročili dále. To vše si vychutnáte v krásné japonské stylizaci, ve které se mísí témata krásy a teroru.
Včera jsem dohrál. Příběhově se mi to líbilo, herně už tolik ne. Ne, že bych neměl rád soulovky, ale tady se to absolutně nehodilo.
HolyMeatball
Matthias