@Peach (06.11.2025 13:00): To si rozumíme. Ale morale bonus značí i třeba bonus k síle z jiného itemu. Mohu zkusit večer juknout na tu Azatu, kolik jí to dává celkem a z jakých předmětů. Ale je to z hlavy... Hodně. :)

P. S. Hmm, tak máš recht. Možná musím jen změnit mapu, ale při pouhém odstranění/přidání ubude/přibude z důležitého u té Azaty jen +4 bonus k Dexterity. :( To je i tak hodně dobré. Ale už ne tak moc, jak jsem si myslel.
@Jab (06.11.2025 08:28): Možná se pletu, ale mám takový pocit z Tvého textu, že máš pocit, že prstýnek doubluje veškeré itemové bonusy, ale on doubluje pouze morale bonusy, což je velmi malá podmnožina ze všech typů bonusů.

Takže je potřeba plánovat a na dané postavě nezaflákat všechny sloty předmětama, které dávají třeba enhancement, competence, profane či luck bonusy, což jsou skoro všechny. Prošla mi rukama už velká spousta magických itemů a morale bonusy dávaly tak tři z nich.
@Peach (05.11.2025 23:07): Tak to je imho každý "build". Většinu těch nej +vlastnosti věcí vyžere hlavní postava. :) Ten prstýnek jen dává důvod, proč to u ní hromadit. Tady není potřeba se až tak snažit nebo něco nějak zvlášť plánovat.

O plus pět do statů nevím. Viděl jsem jen to dvojnásobení bonusů. To není dobré, že dělá něco na některé obtížnosti, co není popsáno. WotR už je takhle složitý. A těch skrytých věcí (bonusů ak.) je v něm také dost.

Je ještě btw spousta +předmětů, které nemáš. Třeba v Dance of Masks. Bude to dávat lepší smysl pak. Ten prstýnek myslím. ;)
@Jab (05.11.2025 18:33): No nevím, ono to chce dost specifický build či setup party, který aplikuje hromadu morale bonusů, aby ten prsten něco zdvojnásobil. Azata je v tomto zmiňovaná hodně, ale jinak to asi zas tak silné nebude. Na redditu je teda hromada postů, jak je ten prsten overpowered, protože skrytě dává také +5 do všech ability scores, ale je v tom háček. Mě nepřidává nic a až dlouhé googlení odhalilo proč. +5 do statů dá jen na Story obtížnost, možná protože Story mode na tajňačku sám přidá +5 do všech statů? Nevím. Každopádně už Casual mi přišlo tak snadné, že řešit buildy je zbytečné, natož Story.

Já ho nosím v kombinaci s Boots of the Battle Herald. +8 na attack rolly, všechny savy a skill checky je solidní v mé aktuální fázi hry (act 4).
@Tarhiel (05.11.2025 14:12): Mně přijde jako odpad The Treasure of Midnight Isles. Prošel jsem první sadu ostrovů, a hratelnostně i příběhově byly nenápadité až běda. Ani kořist z nich za mnoho nestála a o nejlepší předmět jsem přišel kvůli bugu. Využil jsem je jen jako zdroj zkušeností při hraní na Core, při příštím průchodu se od nich budu zase držet dál.

Jestli je Through The Ashes ještě horší, tak to potěš.
@Tarhiel (05.11.2025 11:19): Dance of Masks a Treasure of Midnight Isles mám projetý, ale Trough the Ashes a na to navazující The Lord of Nothing jsem taky ještě nezkoušel. Abych řekl pravdu, tak mě to ani moc neláká, ale je mi jasný, že eventuálně neodolám a pustím se do toho taky. :D
Sakra, děláte mi tady všichni chutě to zase konečně rozjet. :D Čerstvě po prvním dohrání jsem si řekl, že příště musím dát Liche, ale celkem mě teď láká i ta Azata, mimo jiné i kvůli interakcím s Aivu. Taky už musím otestovat ta DLC, která mě minula, jmenovitě The Last Sarkorians a Inevitable Excess.
@Peach (04.11.2025 21:12): Ta Azata Eldritch Archer/Eldritch Knight byla úžasná. Šest útoků za kolo. Navíc střílení kouzel z luku bylo i vizuálně zajímavé. S tou kadencí a damage byla ekvivalent fantasy kulometu. Mohla být ještě lepší. Ale to bych musel volit trickstera s jeho kritickými útoky. Takhle to byl zábavný gameplay a celkově stylem dobře padnoucí kombinace k té mythic path. Zippy Magic Azaty znamenal, že střílela dvě kouzla z luku najednou. Což vypadalo zase lépe. Celkově ta kombinace ale měla i přiměřeně dovedností, aby se v tom člověk neztratil.

Ten paladin/two-handed fighter/anděl předtím byl taky ok. Ale určitě byl nudnější. Jde i o tu Mythic Path v zásadě. Tady Azata zábavností toho mythic "classu" vedla. Teď nemyslím dějově. Ale opravdu těmi mechanikami. To démon tady taky tak skvěle nevypadá.
@Jab (04.11.2025 13:24): Udělala jsem podobnou "chybu". Jela jsem Slayera, ale abych příběhově podpořila vybranou démonní Mythic Path, tak jsem ho multiclassnula do Fiendflesh Shiftera. Jenže místo aby se to pěkně doplňovalo, tak se to spíše bije mezi sebou, viz Tebou zmíněné Claws.
Já jsem se v tom trochu ztratil. Tiefling Bloodrager s Abyssal Bloodline dostane na dvacáté úrovni imunitu na jed a elektřinu. Na těch prvních mythic úrovních mohu volit Close to the Abyss, kdy pak s další úrovní dostanu Demonkind a s ním imunitu na jed a 20 resistenci na elektřinu. A po zvolení demona jako mythic path je na jeho páté mythic úrovni imunita na jed a blesky. Je i otázka, jak fungují dohromady Claws z té Abyssal Bloodline a Demonic Claws démona. Ale to je spíše druhotný problém.

Každopádně cena za držení se demonské "flavor" je tu opakování vlastností. A naopak člověk si nechce dávat třeba andělskou bloodline, kdy zase vytváří munchkin spojení. Rád bych šel full démona a zároveň nepřicházel o spektrum dovedností a vlastností. :(

P. S. Stejně vlastně zajímavé, že 4/10 Mythic Paths jsou zlé (dvě z toho Chaotic Evil) a jen tři dobré a dvě neutrální (Legend může být jakému přesvědčení). I tímto se ukazuje, jak moc je WotR atypická hra.

P. P. S. No, nějak toho Bloodragera vymyslím. Je to Primalist, tak místo těch imunit na lvl 20 vezmu Rage powers. A místo Close to the Abyss vezmu Bit of Fun a Creative Approach, které náleží spíše tricksterovi. Stále jsou alespoň "chaotické".
Člověk si stěžuje na příliš mnoho charakteristik a pak mu hra odemkne mythic path :D :´´´´´´)
@Walome (31.10.2025 09:42): Je to spíš taková existenciální úzkost - v Baldur's Gate si řeknu, že jsem schopen za život každý class vyzkoušet, u seznamu classů ve WotRu jsem pocítil svou smrtelnost :-D

Jinak je to fajn, dokonce jsem si tak hodinu myslel, že snad celá hra dostala kompletní dabing. U Mongrelů ale už všichni zmkli jako když utne :)
@Radecker (30.10.2025 08:13): já tu tvorbu postavy taky vzdal. Když je ti do breku z množství možností, tak je něco špatně :D

@Flowerpot (29.10.2025 23:17): ok, to dává smysl. No zkusím jak to půjde, dlouho jsem se k tomu zase nedostal. Jsem teď v tom místě (asi konec úvodní kapitoly?), kde je skrze několik pater ten svítící šutr, v jedné místosti je asi 8 enemáků v čele s nějakým čertem :) a v další jsou po dvojicícch hlídkující monstra, všichni hrozně silní a hbití.

Je pravda, že já vlastně neřeším jaký druh enemáka to je, to by taky mohlo pomoct kdybych tohle řešil trochu víc.
@Ajantis (30.10.2025 22:06): Jo. To dává smysl. :)

@Flowerpot (30.10.2025 23:00): Ok. Chápu. Ale až takhle bych s tím sám pracovat neuměl. U Aeona mám stále spíše chuť kouknout se jen na nějaké jeho top momenty na youtube.

U každé Mythic Path se to ale trochu láme. Anděl měl své lawful momenty oproštěné od jakéhokoliv dobra a vlastně přímo proti němu. Azata je místy trochu cringe. Chaos a nadšení místo plánování. A překvapivě to vede vlastně vždy ke kýženému výsledku (i kdyby ten byl nejasně definován).

U démona zase budu hrát za "druhou stranu", což se ale projeví na chodu děje až v posledních částech hry (do té doby jsem démon pro většinu "tajně"). Hra téměř až do konce jede v nějakých mantinelech klasického hrdinského příběhu a najednou narazí do zdi.

Ale každá ta Mythic Path je vlastně taková. Vyžaduje přizpůsobení se hráče. Je to největší deviza hry a člověk to musí přijmout, aby si WotR řádně užil.

Tak možná i toho Aeona někdy. I když to není charakter. Alespoň v té True Aeon podobě. :)
@Jab (30.10.2025 22:02): Tak jednak aj v rámci aeona je určitá škála medzi hardcore douchebagom a nekompromisnou, ale spravodlivou spravodlivosťou an such, jednak je to hratie princípu, resp. presnejšie "stávanie sa princípom" trochu gro toho arcu...

A jednak je tu ako vždy ten horizont imaginácie, kde človek môže dokresliť vnútorné motivácie a porozumenie a dokáže to actually ladiť aj s lawful good postavou.

Ja, jak som si koncipoval svojho oreadského mnícha tak, well, orientalisticky - aj keď pravda, v rámci arcu sa z pôvodneho mahajánového mnícha stával čím ďalej viac védsky bráhman, kde zákony kozmu sú na prvom a poslednom mieste a vykupujúci súcit ostal doménou Ember, ktorú moja postava vnímala ako takého bódhisattvu, kde jedine sa môže črtať ešte vyšší zákon, ktorý transcenduje zákony kozmu, ktoré vykonávam ja.

Tak mojím vnútorným ontologickým chápaním môjho aeona tých často nekompromisných a krutých trestov bolo, že je to proste neosobný následok karmy tých vinníkov, a tým, že ich potrestám, tak akurát nechám priebeh, aby tá ich vlastná karma niesla svoje plody, ktoré by niesla beztak, práve preto, že tie kozmické karmanové zákony sú neosobné s povahou zákonov skôr fyzikálnych než ľudských, a milosťou by som ich len posunul do budúcna, takže by to bola falošná milosť.
@Flowerpot (16.10.2025 22:28): Neměl jsi problém, že hraješ s Aeonem za princip spíše než za charakter? Z toho mála, co jsem viděl, působí jako strašný douchebag. :) Dobře se na to kouká. Ale hrát za něj... To si už tak jist nejsem. :)
Tak jsem včera taky rozjel postavu, nakonec jsem vybral Rogue/Knife Master a vlastně ani nevím proč zrovna tohle (nejspíš, protože build difficulty byl 1/5) :-) Podle mě jsem se mentálně zasekl někde u 2. - 3. série pravidel D&D a to množství classů, sub-classů, featů, skillů, backgroundů už mi tady připadá fakt obludné a způsobuje mi rozhodovací paralýzu. U volby featů už jsem v jedenáct večer fakt rezignoval a jako totální ignorant jsem rozklikával jen ty, kde mě zaujal obrázek. Jak čtu diskuzi, asi rovnou přepínám na casual a počkám, jestli se v průběhu hraní v mém mozku neaktivuje část, která bude schopna ty mechaniky nějak pojmout.

Jinak po úvodním dialogu mě překvapilo, jak málo lze hru odzoomovat, naštěstí existuje free camera mod na Nexusu (a asi to umí i Toy Box). Teď jen doufám, že mě to příběhově zaujme :-) V opačném případě mi nezbyde než přiznat porážku a fakt, že tento RPG klenot není pro mě.
@Walome (29.10.2025 20:58): Hele, jako čisté classy tiež fungujú dobre v klasických partách idk "tank-mage-healer-rogue-archer-whatever", možno tu špeciálne s dôrazom na lučištníctvo, pretože to dokážu být úplne neuveriteľné murder machines (s náležitými featmi a mythic abilities, ale tie sú zrovna u archers intuitívne).

Kombinatorika rôznych multiclassov a zloženia party je hrozne bohatá, ale fakt optional, jak píše Jab, nutnosťou sa stáva až pri vyšších obtiažnostiach, na normal je to v pohode dateľné klasicky konzervatívne.

Ak sa ti často so zbraniami netriafajú, tak mrkni, či sa to netýka protivníkov s vysokým AC: tí často ale mávajú o triedu nižšie Touch AC, na ktoré sa väčšinou mieri kúzlami, takže melee attacks sa môžu sústrediť na moby a kouzelnictvo sa môže starať o tých ťažších zo zadu. (Z ofenzívnych kúziel sú takými dobrými low level klasikami snowball a scorching ray.)
@Jab (29.10.2025 20:41): popravde nez jste to napsali vy tak jsem o synergiich nemel ani tuseni :,,) ale rikal jsem si ze tam neco takoveho byt musi protoze moje souboje jsou zalostny.

(na druhou stranu me to docela bavi se do toho norit, i me tesi, ze tomu docela rozumim, protoze na hardcore rpg jsem si v eng nikdy predtim netrouf)
@Walome (29.10.2025 19:53): On je to další kruh pekla ty synergie. Úplně v pohodě to hrát na první dohrání jako čistě příběhovou hru. To i na desáté za desátou mythic path. Jak ti to vyhovuje. Ale bez těch vyšších obtížností se pak ani k opravdovému využití těch buildů nedostaneš. Čili to jde ruku v ruce.
@Flowerpot (29.10.2025 20:12): ne, story ne. Casual mozna zkusim obcas prepnout ale radsi bych se te hre dostal na kloub.

No asi se ptat budu, protoze googlit moc nechci kvuli spoilerum. Uz jsem se docela zameril vic na ty "pravidla" a jakz takz zacinam chapat co a jak. Jen se musim poradne podivat co by jaka postava mela mit za zbrane, protoze nektere missnou temer vzdy.
@Walome (29.10.2025 19:53): Jako nie je hanba znížiť ani na Casual! (Tiež sa môžeš samo vždy spýtať na tipy. Akurát teda Story by som neodporúčal, lebo to je fakt supereasy spôsobom, ako dobre poznamenala kamarátka, že človek tam už ani nezistí, že nejaké súboje majú byť fakt ťažké tak, aby dali najavo, že toto nie je cesta, jak to riešiť.)
No já hraju na normal, ale teď je tam oblast, kterou nějak nedávám a hodně se trápím. Na druhou stranu bych se nerad dostal do momentu, kdy to bude jen mách mách a konec.

Zároveň jsem právě hodně blbej na ty synergie a buildy, to jsem moc nezvládal ani v diablu, kde máš jednu postavu :) na druhou stranu, Dungeon Siege jsem nedávno dohrál na easy a nestydím se ani trochu!
@Walome (29.10.2025 15:32): Taktiež sa pridávam k tímu "fakt to hrajte na prvý krát na normal, nie je to vôbec žiadna hanba, naopak, keď človek nepozná ten fakt strašne komplexný systém, tak je to presne náležitá challenge a čokoľvek viac je úplne zbytočná frustrácia, a navyše s potenciálnymi ďalšími playthroughs to príde organicky."

(Sám som to hral prvé dva playthroughs na normal a až pri treťom zvýšil práve už spontánne a automaticky, keď som videl, že už to práve tá challenge nie je.)

@Ajantis (28.10.2025 22:32): Ježiš, to som strašne rád, za to som na seba hrdý! Som hrozne eventuálne zvedavý na dojmy aj tam. Každopádne keď to dohráš za aeona, tak dohodneme potom spoločne zraz a tí, čo hrali WotR, si môžeme usporiadať predzraz.
Ostatně když jsem při druhém průchodu vykročil na mýtickou cestu Roje s mým Sylvain Sorcererem, obtížnost prudce vzrostla tak, že jsem si ji musel podstatně snížit, ego neego. Časem se to ale zlepšilo a vrátil jsem se na Normal.
@Walome (29.10.2025 15:32): Poprvé jsem hrál na Normal a přišlo mi to akorát. Podruhé jsem hrál také na Normal, a už to bylo příliš snadné. Tak teď hrají na Core a moc mě to baví. Při čtvrtém hraní se vrátím k Normal, plánuji spíš příběhový speedrun kvůli jiné mýtické cestě a novým společníkům.

Každá obtížnost přináší jiný zážitek a záleží na tom, co člověk od hry očekává. Může to být (poměrně) svižná příběhová jízda, ale také úporná taktická bitva či snaha o vytvoření co nejefektivnější buildů a vyladění jejich synergie. Nic z toho není špatně. S každým stupněm obtížnosti skutečně stoupá herní doba. Pokud by mě to na určitou obtížnost nebavilo nebo bych mél pocit, že na hru nebudu mít dost času, klidně bych si obtížnost snížil.
@Jab (29.10.2025 08:22): Trickster se svou vyšší šancí na kritický zásah by byl skvělý po mou současnou družinu. Vepředu jsou Ulbrig, Seelah/Regill a můj Sword Saint, kteří se zaměřují na kritické zásahy a následné řetězení mocných AoO. Už takhle to často bývá síla: padne jeden kritický zásah, hra na chvilku zatuhne, objeví se záplava červených nápisů, a boss i s několika pohůnky jsou rázem pryč. A co teprve s Tricksterem a kdyby měla Seelah namísto dlouhého meče specializaci na estoc... To jsem ale nedomyslel.
@Ajantis (28.10.2025 23:03): Jo. Třeba ta kombinace Eldritch Archer/Eldritch Knight byla skvělá pro Azatu. Zippy Magic znamená, že z luku střílí kouzlo na dva nepřátele najednou (což i vypadá efektně). A pak má samozřejmě i skvělé boostovací vlastnosti. Trickster by s touhle kombinací taky fungoval. Ale ten funguje u spousty jiných classů.
@Jab (28.10.2025 22:55): S těmi omezením a výhodami souhlasím. Při prvním průchodu jsem hrál za "rage" Bloodridera, a přišel mi hodně silný i zábavný. Myslím, že zrovna jemu by mýtická cesta Démona svědčila.
Já zase uvažuji o Démonovi. Možná mi ale bude vadit to zaměření na Rage. Ale zase právě kolem těch omezení a výhod se vytváří kombinace classů. Jen mi berserk postavy nikdy moc nesvědčily.
@Flowerpot (16.10.2025 22:28): Způsobil jsi, že můj čtvrtý průchod bude za Trickstera, téměř jistě za barda. Už mám vymyšlenou družinu, složenou z dosud nahraných postav. Tentokrát to bude na normální obtížnost. A pohrávám si s myšlenkou zkusit pátý průchod na Unfair - s démonickým kineticistem. Ta Core obtížnost je v pohodě, když už se jeden ve hře vyzná.

Prozatím se ale teprve chystám na Midnight Fane s Aeonem. Soubojově nestojí za mnoho, ale příběhové skvělý a nejspíš bude ještě lépe.
Tak aeon dohraný, @Ajantis, @yenn, @Jab and whomever else it may concern.

A je to teda podobne spektakulárne excelentné ako trickster, pre mňa oboje o úroveň vyššie než lich (ktorý mi príde výborný, to aby nebola mýlka ohľadom toho.) Ak je trickster furt o čosi ždibiček vyššie, tak len preto, že má naprosto neprekonateľnú tú reveal scénu s tým démoním generálom, keď to takzvane vybalíte v piatej kapitole, to myslím, že nič netromfne. :D

Ide o to, že zatiaľ čo lich je vynikajúco vyvedený príbeh v rámci žánru fantasy eposu (teda v jeho prípade dark fantasy), v rámci toho kozmu, tak trickster aj aeon zo svojej povahy prekračujú ten žáner aj ten kozmos a pohrávajú si s jeho metafyzikou - a oboja to robia brilantne a chytro a "prekračujú pravidlá, pretože im rozumejú, nie, že to nevedia hrať", resp. že vidno, že to písali ľudia, ktorí týmto perspektívam kozmického rádu/chaosu fakt hlbinne rozumejú - žiadne "prečítal som si na wikipédií o Platónovi a flexím."

Yup, a ešte varovanie! Ak budete niekedy čítať guide na Steame k secret endingu, preskočte pasáž "Six things that must be addressed", obsahuje k aeonovi dosť drastický spoiler.
@Flowerpot (13.10.2025 09:23): nene vůbec nemám nic vyhlídnuté :D já jsem rád, že se tam nějak plácám. Kdysi bych to prostě přešel, dneska se člověk pídí po internetech a chce to všechno obsáhnout.

Jojo, hraju to, jak chci, líbí se mi široké rozpětí dialogů a už se jakž takž začínám orientovat v pravidlech (dračák jsem nikdy pořádně nehrál a tyhle hry mi vždy dělaly problémy). Asi až po 25 hodinách jsem zjistil, že je rozdíl mezi kouzly a abilitami atd.
@Walome (12.10.2025 23:30): Aj, on je tam vlastne jeden ten semi-point of no return skôr. :( Ale jako nijak zásadne to nevadí, pokiaľ si nemal vyhliadnutú jednu konkrétnu mythic path (ak nemáš vyhliadnutú žiadnu a ideš na blind, tak to nevadí vôbec, ostatne to je dobrý spôsob prvého hrania, proste hrať tak, jak to ćloveku príde a jak to hra dá).

Mne sa ostatne teraz pri treťom hraníi furt stáva, že nejaký quest týmto spôsobom failnem, že niečo včas prehliadnem, je to pri takej robustnej hre normálne.
@Walome (11.10.2025 17:17): Myslíš toho kňaza Desny na námestí v Kenabre, že? Skús tam pred tým miestom, pred vchodom tej budovy, kde by sa mal nachádzať, hodiť glitterdust, ak máš, to by mohlo fungovať.
No já teď zjistil, že se na tu hru budu muset mnohem víc soustředit, protože teď mám najít jedno NPC a podle návodu musím mít kouzlo na odtajnění neviditelných osob (!), což jsem měl a vyplemcal ho (a to jsem si myslel, jak jsem chytrej) a vím, že hra mi nějak radila, abych se to kouzlo naučil a teď zběsile googlim co s tim :D

(A potřeboval bych něco jako Pavoukovu Rukověť u JA2 :D )
@Walome (05.10.2025 19:20): Jo, taky jsem to tak nějak měl u prvního dílu, ale pak tam něco naskákalo a něco hold prostě vynechal, takže jedině pak po dohrání. Podobně to teď mám i u Wastelandu, kde ty achievmenty taky úplně neskákají, jak je člověk zvyklý.

btw. teď jsem si konečně dokoupil Season Pass 2, takže zhruba kolem Vánoc bych se do toho konečně mohl pustit :)
@Flowerpot (04.10.2025 10:01): Souhlasím, že když člověk prochází Pathfinderem jako nůž máslem, něco tomu schází a negativně to ovlivňuje atmosféru. Na Core jsem ve hře víc ponořený, lépe si všímám všeho okolo a celkově mě hra víc baví. Nakonec ta obtížnost není zase tak vysoká - postupuji podobně rychle/pomalu jako při prvním hraní. První akt byl obtížný, ale hlavně kvůli mé přílišné opatrnosti - před útokem na hostinec jsem se bál spát. Od té doby už postupuji plynule a třeba silný démon vyvolaný pod Drezenem padl na první pokus.

Můj Human Sword Saint Aeon je teprve na začátku třetího dějství, kdy se mytická cesta ještě příliš nerozvinula, ale tuším něco velkého.
@Ajantis (komentář): Hádaj, čo sa mi pred pár týždňami stalo. No, rozohral som to zas. (A teraz som to zmenil na daring, pretože som v prvom akte zistil, že normal už fakt nie je žiadna challenge, a aspoň nejak chcem mať nasimulované, že fakt bojujem s dangerous opponents, ktorí sú reálnou hrozbou.)

Oread zen archer monk, aeon. A akurát som včera prešiel desolate hovel a odhalilo sa mi, v čom je premisa cesty aeona a... WOW. To je naprosto brilantné. Takže takto čisto zo začiatku maximálne odporúčanie, budem dávať reporty.
Dneska se mi o hře zdálo. Že mám po dlouhé době čas pár hodin na hraní, a rozehrál jsem znovu zrovna tohle. :D

Pravděpodobně bych za tu dobu ani nevytvořil postavu, ale v tom snu jsem zavzpomínal i na Charllizeho - což bylo hezké.
@Ajantis (11.08.2025 20:30): Yup, už mi to yenn prezradil. :) Inal súhlas, ten Zachariasov background nie je nijak zvlášť bomba, ten tam proste zohráva generickú rolu mentora, čo podľa mňa tiahne licha, nie je minulosť, ale načrtávaný výhľad do budúcnosti, ktorý naznačuje príbeh hlavnej postavy, a tá je tam tým *zaujímavým* lichom.
@Flowerpot (10.08.2025 09:16): Ne tak docela. Zlákalo mě učení Xanthira Vanga a na začátku pátého dějství jsem vykročil na cestu Roje. Ještě nejsem úplně na konci, ale zásadně odlišný herní styl i některé odlišnosti dějové mě přesvědčily ke zvýšení hodnocení. Jde o přímý opak andělského průchodu, což je znát na každém kroku. Na Pathfinderovi mě pořád některé věcí štvou, ale v mnoha zásadních ohledech prostě zadupe do země takřka veškerou konkurenci.

Příběhové pozadí Lichovy mytické cesty (zejména Zachariova motivace a vůbec ten jeho příběh) mi upřímně přišly trochu šroubované a chatrné. Zápletka Roje je jednodušší, ale také přirozenější a silnější. Nicméně uloženou pozici za Licha mám, vrátím se k ní.
@Ajantis: Tak podľa hodnotenia súdim, že prechod za licha bol satisfying. :) (Ja som bol tiež arcispokojný, Witch King origin story, jak má byť.)
@Tarhiel (03.07.2025 18:22): Tak tbh ja keď sa zažeriem do nejakého cRPGa, tak nepoznám dňa ani hodiny, jak sa píše v Biblií.

A inak ad @Ajantis, súhlas s tým, že by v niektorých momentoch mohla byť receptivita na nových companions lepšia (tam predpokladám časové dôvody, jak ide o unikátne šitú mechaniku pre jedinú, navyše asi jednu z viac niche, línií, tak proste asi často ani nestihli), rovnako ako v niektorých scénach trochu škrie disonancia medzi tým, čo som, a jak sa ku mne chovajú (jako, povedzme, že už nie som bežne človek ľudského druhu), ale našťastie zatiaľ nie v tých kľúčových scénach.

A teda na quest licha v piatom akte budem spomínať ešte dlho, ten udrel do rebier, som zvedavý, čo na neho povieš.
@Flowerpot (03.07.2025 13:26): Na jakou hraješ obtížnost? Umím si živě představit, že by hraní na "core" bylo uspokojující, ale děsím se té délky.

Při hře za licha (half-elf sylvan sorcerer) jsem teprve na začátku čtvrtého dějství, ale také se mi to líbí. Akorát by okolí mohlo více reagoval na mé nemrtvé druhy, obzvlášť když je znalo zaživa, a ten ziggurat by nemusel být zvenčí tak ohyzdný.
Zas nastal ten čas, keď som robil záverečnú lokáciu Nenio questu, aby hodnotenie padlo na pár hodín zo 100% na -100%, a potom sa zas vyšplhalo na stovku. Tá lokácia je fakt neuveriteľné precízne bingo frustrujúceho game designu, to snáď ani nie je možné, a ešte ako čerešnička na záver je v ťahovom režime v záverečnom súboje game breaking bug, úplne mňam.

Každopádne hra za licha zatiaľ extrémne satisfying tiež, ako sa celý príbeh zvrhne na totálny nightmare "demons vs. witch king", to je nádhera, keby to slovo znamenalo svoj opak. ZAS som v priebehu hry upadol do imaginačných raušov, keď som si premieľal v hlave koncepty na všetky ďalšie postavy (oread zen archer ako aeon, aasimar Galadriel-like angel oracle, elven demon kineticist...), zas sa neviem dočkať, až to trochu strávim a začnem nový playthrough.
@Ajantis (11.05.2025 14:08): Detto v tom, že som to vopred neskúmal, a vlastne ani nevedel, že tam sú, a až v rámci hry som sa rozhodoval. Paradoxne som mal dva úplne odlišné póly, trickstera a aeona, ale kamarátka mi poradila, že aeon je síce boží, ale lepší až na opakovaný playthrough, keď človek má rámcovú predstavu o celom deji. (Ale aj bez toho by som extrémne pravdepodobne skončil ako trickster, jako bol som kitsune arcane trickster ffs.)

Do budúcna mám v pláne tiež licha na druhý (bez premeny teda), to bude asi dhampir eldritch knight, a aeona na tretí (oreadský mních), a anjela na štvrtý (to chcem archetyp Galadriel, elfská čarodejka.)
@Flowerpot (11.05.2025 08:00): Předem jsem mytické cesty nezkoumal a nějak přirozeně jsem skončil jako anděl (bylo to fajn). Teď při druhém hraní se chystám stát lichem, ale páté dějství si pak zahrají znova jako swarm. Třetí průchod bude za aeona.

Určitě časem napíši komentář. Zvažoval jsem i 100 %, ale nakonec mě odradily drobné nedostatky technické, v ovládání (hlavně úděsné používání svitků a lektvarů) i v příběhu (některé volby patrně nemají tak zásadní důsledky, jak se zdá).
Může mi prosím někdo poradit nějaký zdroj, ze kterého se naučím jak funguje combat a jaký je rozdíl mezi spelly, abilitami atd? Docela divočina tato hra.. Oproti DOS bych řekl o dost složitější.
Tak už jsem na křížové výpravě. Musím se přiznat, že zatím mě nejvíc baví ten "Heroes mód". Ani náhodou to není tak propracované jako Heroes of Might & Magic, ale to je ta krása – je to strašně nevybalancované a mě baví vymýšlet různé strategie, jak to rozbít ve svůj prospěch. :-D

Plus se mi podařilo našetřit si 75 000 na meč Black Dragon's Fang pro Seelah. Má s tím solidních 9-21 damage, ale zároveň volnou druhou ruku pro štít, takže její AC je momentálně 30.
Tak jsem se do toho pustil znovu. Tentokrát aasimar bard archeolog, no zatím se mi líbí ta soběstačnost co se týče skillů – mám nejvyšší všechny lore, knowledge, perception, persuasion i use magic device. Trickery mám jen o pár bodíků nižší než Dáma s kaméliemi a Woljif, takže je případně nemusím mít v partě jen kvůli pastím a zámkům.

V boji to teda zatím jistím s kuší zezadu, stejně jako půlka družiny. Což je zajímavé, v té úvodní fázi hry jsou dva společníci s kuší a jeden s lukem, pořádných bijců nablízko je málo. Zatím držím obtížnost na normal, tak uvidíme, jestli (nebo spíše kdy) mě ty souboje přestanou bavit. Kenabres si dost pamatuju, protože ten začátek jsem zkoušel vícekrát, tak se těším, až se dostanu dál.
Ok. Tak schváleno. Je to v popisu hry. Ještě jsem opravil ke konci "jíž" na "již".
@Tarhiel (16.03.2025 15:48): Popis DLC jsem přidal. Jestli se to správně uložilo netuším. Na mobilu to dělat je utrpení. Pak mě to překliklo na profil hry, aniž bych dopsal odůvodnění. Podruhé už to dělat nebudu. Tak snad to bude ok.

Pathfinder: Kingmaker jsem nehrál. Na ten si netroufám.
@Jab (16.03.2025 13:42): Jo, to je zase moje chyba, že popisky k DLC jsem četl jen na Steamu (z toho jsem moc chytrý nebyl) a nenapadlo mě mrknout se do nich sem. Sakra ale i tak je toho prostě moc. Zlatý CDPR, který ti místo šesti DLC dá v podstatě jednu, nebo dvě kratší hry. Kde je ten limit? To se jednou dočkáme RPG, které dostane těch placených DLC deset? :-) Navíc často ty DLC integrované do hlavní kampaně nějakým způsobem naruší flow. Buď má jinou atmosféru, přiliš velkou příběhovou důležitost, nebo je prostě jen moc dlouhé. Neříkám, že je to tak i tady.

@Tarhiel (16.03.2025 15:48): Právě mě překvapuje, že po Kingmakerovi, kde se ty kotrmelce týkaly nejspíš Varnhold's Lot, tak i u WotR stále experimentují :-) Pokud už to dělají jinak aspoň u Rogue Tradera, je to dobrá zpráva, taky to mám na radaru. Světem Warhammeru jsem ale totálně nepolíben, tak nevím, jestli mám šanci se do toho dostat.
@Radecker (16.03.2025 12:20): To sú veľmi pekné popisky od Jaba a plne Ta chápem, že je to mätúce - nie si too old for that shit, anybody is too old for that shit! :)

Oni sa proste hľadali a experimentovali, preto tie divné kotrmelce s tým, ktoré DLC kedy treba hrať (preto aj vydali druhý season pass s DLC - kde konečne pochopili, čo od nich fanúšikovia chcú) - mne sa nepáčilo už pri Kingmakerovi, že vydali príbehové DLC, ktoré, rovnako ako Through the Ashes, MUSÍŠ dohrať pred istým momentom na začiatky hry, aby sa Ti rozhodnutia v ňom preniesli do hlavnej hry - inak je Ti to k ničomu.

Vyzerá to tak, že pri Rogue Traderovi sa už poučili a robia poriadne, rozsiahle DLC, ktoré rozširuje príbeh a mechaniky (inými slovami, presne to, čo by si od DLC do príbehovej hry očakával - pri WoTR to spravili až s The Treasure of the Midnight Isles, ale najmä Last Sarkorian a Dance of Masks) a druhé a posledné DLC zrejme bude v podobnom duchu.

@Jab: Fakt nie je nad zahodenie rozšíriť popis hry o toto info + to isté by som urobil aj pri Kingmakerovi (wink wink) ;)
@Radecker (16.03.2025 12:20): Nu. Já jsem u popisků DLC celkem uváděl, jestli jsou nebo nejsou v základní hře. Ale chaos v tom trochu celkově je. Taky mi to celkem trvalo, než jsem se v tom zorientoval. :)
@Jab (16.03.2025 11:45): Aha, ok. Já si říkal, zda v tom nebyl nějaký háček.
Během druhého playthrough za Liche to určitě rozehraju, stejně tak i zbytek DLCček, co jsem minul. Hlavně The Last Sarkorians mě hodně láká, právě kvůli tomu novému parťákovi.
@Radecker (16.03.2025 11:52)
Mimo základní hru jsou:
Pathfinder: Wrath of the Righteous - Through the Ashes vedlejší příběh uprchlíků z Kenabres
Pathfinder: Wrath of the Righteous - The Lord of Nothing dokončení příběhu uprchlíků
Pathfinder: Wrath of the Righteous - Inevitable Excess těsně před koncem základní hry si uděláš odbočku (nahraješ save před finálním soubojem) s novým příběhem. Do základní hry se už nejde vrátit. Ale při dalším hraní základní hry můžeš dostat pár nových předmětů z tohoto DLC.

V základní hře:
Pathfinder: Wrath of the Righteous – The Treasure of the Midnight Isles Čistě bojové DLC, které se odehrává v aktech 3-5 základní hry.
Pathfinder: Wrath of the Righteous - The Last Sarkorians Nové NPC (Ulbrig) v základní hře spolu s novými lokacemi a příběhem. Určitě nejlepší poměr cena/výkon ze všech DLC. Odehrává se ve všech aktech původní hry.
Pathfinder: Wrath of the Righteous - A Dance of Masks V pátém aktu základní hry slavnost v Kenabres na oslavu všeho, co velitel křížové výpravy zatím udělal.

Midnight Isles se btw dá hrát také samostatně.

@Radecker (16.03.2025 11:52): Jo. To je dobrý příklad, proč to mělo být přidáno. Naopak argument proti byla nějaká zdarma DLC k Witcherovi 3, která také přidávala víceméně jen jeden quest.
Celá tahle diskuze mě přiměla zjistit si, kolik DLC tahle hra vlastně má a napočítal jsem 6 placených příběhových DLC. Tohle už je fakt úchylné a vytváří to hrozný bordel, kdy jedno navazuje na druhé, další jde začít jen v určitém momentu hry, jiné se zase spouští mimo základní hru atd. Jako, nevím… I’m too old for this shit :)

@Jab (16.03.2025 11:45): To je zvláštní, když tu jsou věci typu Mass Effect 2: Normandy Crash Site
@Tarhiel (16.03.2025 10:47): Obsah toho spoileru je přesně důvod, proč jsem Inevitable Excess ještě nehrál. To umístnění v dějové linii mi přijde takové... divné. Asi jako kdyby tě v Mass Effect 3 těsně před vystřelením na Citadelu něco zastavilo a nepustilo dál, dokud nesplníš ještě jednu dlouhou misi na Zemi. :D

Jinak koukal jsem, že tu ještě chybí free DLC Visitors from Morta. Nechtělo by se to někomu přidat?
@7c (16.03.2025 11:07): Ten Ulbrig z Pathfinder: Wrath of the Righteous - The Last Sarkorians by ti imho zrovna sedl. A postupně je to i hodně silný družník.

Žádné DLC není must have. Ale kdybych měl vybrat jedno, které bych instalovat, tak by to bylo Last Sarkorians. Až poté Pathfinder: Wrath of the Righteous - A Dance of Masks. A třetí Pathfinder: Wrath of the Righteous – The Treasure of the Midnight Isles, protože ty peníze z něj se mohou v základní hře hodit a je tam ten dodatečný demon lord, který se také může k jednomu z konců hodit. Jo a je tam ten prstýnek, který násobí bonusy k atributům od všech ostatních předmětů. To je asi nejsilnější item ve hře, na který jsem narazil.

Každopádně bych vždy instalovat toybox a na rychlou klávesu si dal teleport party. To šetří moře času. :) Obecně bez toybox bych se neobešel. I kvůli tomu tajnému konci, na který v něm musím posouvat čas.
@Radecker (16.03.2025 10:06): Já jsem měl obecně problém s tím, že je prostě těch postav zbytečně moc - preferoval bych (s přístupem vývojářů, že máš k dispozici všechno v jednom "playthrough"), kdyby jsi měl omezený počet, který se přidá do družiny (v jedné hře) a ostatní by zůstali "NPC" - s tím, že můžeš plnit jejich úkoly/příběhy, ale neovládáš je (tj. neřešíš upgrady/vybavení). Ale to je určitě individuální :)
@Radecker (16.03.2025 09:05): Já po zkušenosti s Kingmaker považuji DLC za vyhozené peníze :) Obzvlášť ty, které přidávají další hratelné postavy a povolání (kterých je beztak ve hře tolik, že se dají přehazovat vidlemi).

Jinak nabídce za 5€ jsem neodolal, snad za to Rusko nezafinancuje moc tanků...

Jen doufám, že jsou konečně vyřešené problémy s ukládáním (konkrétně šílená velikost textových save souborů).
@Jab (15.03.2025 23:58): Díky, to zní dobře. Jako nejlepší varianta se mi na první pohled jevila základní hra (v EE) a k tomu season pass 2 za 11,59 EUR, který obsahuje The Last Sarkonians, A Dance of Masks a The Lord of Nothing. Ale vzhledem k tomu, že Lord of Nothing navazuje na nějaké DLC z prvního Season Passu, asi není dobré si ho tahat do hry. Takže zatím asi pořídím jen základní hru a časem potom jednotlivá DLC, až budou v nějaké větší slevě. při mém tempu stejně nepočítám, že bych to rozehrál úplně brzy.

Poslední věc - předpokládám, že si hrál ve variantě soubojů real-time + pauza, je to tak?
@Radecker (15.03.2025 23:32): Jo. Pevnost hráče je vlastně město. Další město je v pekle a i tam je hub/kemp hráče. Jinak jsou tam i nějaké vesnice a tak. V první kapitole je hub hostinec. Vždy je to klasicky. Družníci jsou někde kolem. I ti, které zrovna nemáš v družině. Pohybuješ se v těch hubech jen s hlavní postavou.

Hodí se btw ještě Pathfinder: Wrath of the Righteous - The Last Sarkorians. Nová lokace o několika mapách s příběhem a promakaný družník.
Pathfinder: Wrath of the Righteous - A Dance of Masks už je za mě ok, ale vlastně celkem nepodstatný. Jde jen o slavnost na počest velitele Crusade s celkem nedůležitými questy. Fajn mít, ale tak za pět dolarů max.
Pathfinder: Wrath of the Righteous – The Treasure of the Midnight Isles je poslední placené DLC přítomné i během hlavní hry. A je naprosto volitelné. Dá ti to hodně peněz a jeden super prstýnek. Ale je to dalece za kvalitou původní hry a není to vůbec třeba.

@Ajantis (13.03.2025 07:25): Cool. Ty poslední dvě kapitoly nejsou tak dlouhé jak třetí. Ale stále máš asi dost před sebou.
Chtěl bych se zeptat - oproti prvnímu dílu, který se odehrává v klasickém a předvídatelném fantasy settingu, WotR v trailerech a screenech ukazuje v podstatě jen monstry zamořené zbořeniště, peklo, nebo peklupodobné neobydlené lokace, což mě vlastně trochu odrazuje (připomíná mi to Diablo). Vyskytují se ve hře i nějaké normální komunity, nebo huby? Ta hra je pro mě vlastně stran settingu dost velká neznámá. Za ty peníze, které za to momentálně na Steamu / GOGu chtějí, to ale každopádně beru. 3,99 EUR je za takové montrózní RPG fakt krádež :-)