@Tulareanus (25.05.2025 15:34): Protože je možné nasbírat dost peněz, aby šlo všechny vybavit elfími luky - a jednu, možná i dvě postavy i gryfím, nebo kompozitovým. S tím se dá uhlodat i silnější skupinka nepřátel, nebo se dají rychleji vyřídit ti slabší. Zdá se mi, že mi to otevírá víc možností.
@hanak_v_exilu (25.05.2025 15:23): Prečo by to bol divný postup? Tá hra nie je tak ťažká, aby som potreboval experta na luky hneď v úvode, radšej pôjdem do Tularean forest, až keď budem mať nejaký súvisiaci quest. Avlee detto, resp. ešte neskôr, lebo tam sú už dosť ťažkí nepriatelia v exteriéroch. Arcomage karty robím hneď na začiatku v Harmondale. troglotydi sú pomalí a dajú sa dobre kitovať. Do Barrow Downs chodím hlavne kvôli hlavnému questu, dáva veľa expov. Gogovia a wraithi sa pomerne ľahko zabíjajú v Bracade väčšinou len hlavný quest + zobrať povyšovací pre mágov a vrátiť sa naspäť, aby sa mi odomkli ďalšie hl. questy a ja som sa mohol posunúť Erathia/Tularean forest. Ale tak hra je dostatočne nelineárna na to, aby si človek našiel vlastný postup.
@Tulareanus (25.05.2025 15:16): To je úplně divný postup. Nejdřív Harmondale, pak Tuleranský les na luky a Avlee za vílama, a pak hned pro karty na Arcomage a Erathie. Do Mohylového údolí chodím, až dokážu vymlátit Strašidelný dům alespoň na dva zátahy. Až pak má smysl jít do Bracady.
@veselykralicek (25.05.2025 13:40): Určite to môže byť tým, že je to ľahšie a tým pádom hráč prechádza hrou rýchlejšie. Ale je sranda, že ja mám tie úvodné lokácie trochu iné. Po Emerald Islande a Harmondale (ktorú vždy vyčistím celú do posledného nepriateľa), vždy idem smer Barrow Downs a Stone City a potom do Bracady do bane a až po dokončení toho questu idem do Erathie alebo Tularean Forest. :)
@Jab (25.05.2025 13:32): Ono by určite pomohlo, ak by to poschodie, na ktorom hráč nie je, bolo výrazne vyblednuté oproti tomu, na ktorom sa nachádza. Mne inak väčšina tých dungeonov nevadila, úmorné mi prišli asi len VARN, Supreme temple of Baa, Alamos.
V VII mi občas vadilo, že človek sa navnadil na atmosféru niektorých dungeonov a zrazu skončili.
Ja mám VI a VII približne rovnako rád, ale z mierne odlišných dôvodov.

VI prišla s konceptom tej svoje trilógie + bola to jedna z mojich prvých hier, ktorá mala v rámci hry viacero miest a dedín, Free Haven pomerne robustné napríklad a to mi vytváralo atmosféru Enrothu. Veľa dungeonov, aj keď väčších mám stále rád, ako aj ten koncept levelovania, skillov, povyšovacie questy atď... Atmosféra mi tam prišla o čosi temnejšia než v VII.
VII mi prišla že mala ucelenejší art style a menej wtf cringe nepriateľov, ktorí tam nesedia (kanibali, "huns"). Exteriéry mi prišli výrazne pestrejšie a zaujímavejšie a super bolo to prepojenie s HOMAM 3 a hra pôsobila o čosi rozprávkovejšie.

Každopádne, ako som už isto za tie roky na DH písal viackrát, za mňa sú to obidve skvelé hry a VIII je taktiež stále dobrá. X som hral asi 10 hodín tuším, s tým, že ma to bavilo, ale niečo iné mi do toho skočilo, čo som si chcel zahrať viac a už som sa k tomu nevrátil. Niekedy sa k tomu ale určite vrátiť chcem. Ale ten krokovací štýl spolu s akousi väčšou strnulosťou sveta kvôli tomu, mi prišiel ako krok späť.
@Tulareanus (25.05.2025 12:54): možná mi ta sedmička přijde kratší i kvůli tomu, že je proti šestce o dost lehčí a člověk ty mapy rychleji prochází. Což může být samozřejmě i subjektivní dojem. Prostě ty mapy rychleji odsýpají a úvodní trio Harmondale, Erathie a Tulareanský les + Smaragdový ostrov samozřejmě mám hotový za jedno delší odpoledne a to rozhodně nespeedrunuju, ale plním všechno..
@Tulareanus (25.05.2025 12:54): Jak byly ty dungeony na patra, tak už se i v té mapě v šestce těžko orientovalo. Nebo i nejkratší cesta někam vlastně byla dlouhá. Za mě to už jsou designérské faily. V sedmičce to zase kompenzovali možná až moc, kdy některé ty dungeony byly hodně krátké. I když... Mně to vlastně nevadilo. Sedmičku mám rád i kvůli té "kompaktnosti". Hned po propojení s HoMaM 3, které dodává hře uvěřitelnější svět.
@veselykralicek (25.05.2025 12:52): Imho sedmička je stále veľká, ale nie tak veľká ako šestka. Osmička už je vyslovene menšia. Sedmička má stále veľké exteriéry, ale má viacero kratších dungeonov. Šestka skoro žiadne kratšie dungeony nemá, ale naopak hlavne tie endgame hrady a podobne sú vyslovene obrovské. :)
@veselykralicek (18.05.2025 07:14): MM7 bola "krátka a kompaktní"? 8 áno, ale 7 určite nie, 6/7 mi prišli +- rovnako gigantické.

Ale je tu jedna zásadná, ktorá robí X vs 6/7 neporovnateľnými a to je absencia respawnu. Nedá sa grindovať, čo je asi dosť zásadná vec.

@hanak_v_exilu (18.05.2025 09:56):  Uukrula som dohral asi do 50% (získal som polovicu tých predmetov čo potrebuješ získať), ale to som hral fakt denne a nepretržite, tým pádom som sa tam nejakým spôsobom naučil orientovať po pameti, lenže, potom som z nejakého dôvodu určitý čas nehral a už som sa do toho nedokázal vrátiť lebo som stratil tú orientáciu. Uukrul za mňa fňuk a hanba, ale musíš tomu dať 100% ináč asi neuspeješ.
@veselykralicek (18.05.2025 07:13): Je fakt že v tahovém režimu nešly dělat takové vylomeniny jako v VI, kde jsem davem silných nepřátel proběhl. Nebo v VII, kde jsem většinou upižlal i toho draka. Stejně mě to ale mrzelo, protože ve IV a V ten koncept fungoval skvěle - hlavně v V.

@mazar1234 (17.05.2025 22:38): Je pravda, že vyvážené je to skvěle. Hrál jsem na normal, a bylo to přesně tak, že jsem ze začátku těžší souboje vždy těsně dal, nebo těsně nedal. Když jsem ale zabloudil do oblasti kde jsem neměl co dělat, tak jsem tam neuspěl ani když jsem vyzobal všechny dostupné expy. Proto se mi nemohl stát to co v VI, kde jsem odešel kamsi do krajiny, tam dvacet hodiny trpěl, abych se pak vrátil na začátek a kosil to tam jako polobůh.

@Richmond (18.05.2025 09:11): Uvažuju nad rozehrátím nějaké opravdu staré klasiky. Zatím to vypadá na Might and Magic 1 nebo Dark Heart of Uukrul. Wizardry 1 mě moc neláká a Bard's Tale taky ne.
@hanak_v_exilu (17.05.2025 15:50): nevím, ono by Tě to stejně dal nepustilo, když tam byli mnohem silnější nepřátelé. Tak je celkem jedno, jestli tam je umělá bariéra nebo potvora na levelu 50, přes kterou fakt neprojdeš. Největší problém je podle mě opravdu to spawnování nepřátel do zad, a to i v případě, kdy máš celou oblast už vyčištěnou..

Stejně jako jistá zabugovanost. Tak nějak se nemůžu zbavit pocitu, že by hře slušel ještě aspoň jeden pořádnej patch.
@mazar1234 (17.05.2025 22:57): Rozhodně, i když on ten MM X byl vesměs cílený na ty oldgamery (stejně jako třebas ten Grimrock), takže tam mě jeho kvality zase tolik nepřekvapily :). To Dishonored mě překvapil o poznání více (v pozitivním smyslu) :).
Ale jo, občas mám své chvíle a nějakou tu novinku zkusím, vždycky je to přinejmenším příjemné zpestření a chvilkový odpočinek od toho oldschoolu :).
CCa polovina hry v tom smyslu, že se tam našly obtížné chvíle (a cca kolem té půlky to vygradovalo do takové fáze, že jsem jen marně hledal, kde získat pár levelů, ale pak se to naopak přehouplo a už to jelo samospádem :), ale určitě dost záleží na startovní partě a tak...), ne že by to bylo tak těžké konstantně půlku hry, co si vzpomínám. Ale jako rozhodně to zase nebyla zívačka, určitě to byla "hard" obtížnost, jak se patří.

Každopádně teď jak mam rozehrané Heroesy, tak mám strašnou chuť si konečně zahrát komplet sérii MaM (tedy možná jedničku a dvojku vynechám, ty už jsou moc oldschool i na mě), tak snad se k ní brzy dostanu a dám si při té příležitosti i repete Xka.
@Isair (17.05.2025 22:48): "cca polovina hry" to je dosť IMHO, ale tak asi """Objektívne"" Ehm, Ehm, je asi MM6, Ale som rád, že taký oldgamer-(asi ťa to neurazí ale ja sa tam tiež počítam) sa nebráni ani novej hre ak je kvalitná a to MMX je, vysoko kvalitná, a je ich viac napr. Subnautica, Dishonored, MEGAPECKY za mňa,
@mazar1234 (17.05.2025 22:38): Na hard mi přišel asi nejhorší ten začátek a cca polovina hry, tam jsem měl fázi, kdy jsem skoro nevěděl, kde si o pár levelů naexpit hrdiny, ale vždy to někde šlo, od určité fáze už to ale jelo jako po másle :). Horší byly sviňárny v game designu, kdy se ti nepřátele po otevření truhly respawnují za zády, čili na hard automaticky--->load. Jinak mi to tak hrozné nepřišlo, tak normálně na poměry hard obtížností v jiných moderních dungeonech (viz. i třebas ten Grimrock či Vaporum).
@hanak_v_exilu (17.05.2025 15:50): Mne skôr vyhovuje ten "Nie-Gigantizmus" 6/7, nie je to krátke ale ani nie prehnane obrovské, a ad. otvorenosť, mne ti prišlo celkom fajn progresovo nadizajnované, a to som to po prvom EASY mode hral aj na tom ťažšom, to ťa ešte viac obmedzuje v postupe, lebo to čo na tom "EASY" dáš v tom "HARD" nedáš a peniazí nikdy nemáš dosť.
Vlastne ani neviem ako som to prešiel, ale dokázal som to, asi Masterovanie Metal Mutanta, to preverí trpezlivosť, ale naozaj každému hráčovi odporúčam dohrať Metal Mutant, to človeka fakt vycvičí.
@mazar1234 (15.05.2025 22:12): Ona by to možná byla asi nejlepší hra v sérii, kdyby byla otevřená do krajiny, jako ty předešlé. To že jsem si nemohl okamžitě jít kamkoliv se mi zachtělo je v desátém dílu velký zápor. Mimo top tři ale určitě nebude.
@veselykralicek (15.05.2025 23:14): To úplne neviem, ja som to hral naposledy tak, že tam ani datadisk+bonusy (niekoľko predmetov+DLC), ktoré dávnejšie boli a po rokoch zrazu neboli a museli sa odomknúť nejakým komunity patchom (zmizli aj DLC, čo bola fakt úplná pakáreň).
Proste sa dala hrať oficiálne iba base hra bez predmetov a DLC, hoci pred tým tam všetko normálne bolo.
@mazar1234 (15.05.2025 22:12): jo, tak dohrát to za magickou a hybridní partu jsou jediné dva achievementy, které nemám a už je asi nezískám.:-D Myslím na tom Uplay bordelu, samozřejmě.:-D

Jak je na tom Steam verze s těmi dodatečnými bonusy z Uplaye? Jestli víš, o čem mluvím (sada artefaktů, arcimážka Sana, dungeon mňaukání).
@Tulareanus (15.05.2025 22:15): Ale ja sa nebojím, aj Jan Hus bol kacír a jediné, na čom sa zhodujú historické vyobrazenia pána hejtmana Žižku je to, že drží v ruke Palcát, tá pirátska páska mu nejako podivne skáče z ľavého oka na pravé podľa autora a ja palcát mám :-D a dosť ostrý a kvalitný a český kováč ho vyrobil.
Poctivá práca českého kováča

Ako by povedal predajca Messerschmidtov, čistá oceľ, žiadny plast. 1,5kg solídnej ocele.
@veselykralicek (14.05.2025 19:40): Ja som to tu už niekde niekedy v medzičase uverejnil, ale mám takú kacírsku myšlienku, že MMX je najlepšia MM hra v celej sérii, ale nehral som 1-2-3-4-5&9, 3-pár hodín max.

A mám achiec za všetky 3 party - Magic/Fighter/Hybrib, to som čakal, že za Fighter to nedám (teda + datadisk, ale final fight bol fakt load/load/load), ale zase čisto MAGE party je asi najviac OP, hybridi majú problém s "rozmňejlovaním bodov do statov".
@Drolin (14.05.2025 18:17): Tak ja myslim, ze ta hra je dobra, at ma ci nema achievementy. I kdyz jejich pritomnost jiste potesi.

Hlavni je, ze mmx tym bude mit radost, ze to nekdo hraje. Ja to zrovna taky nainstaloval.
Hello adventurers!

We are pleased to announce that Steam Achievements are now available for Might and Magic: Legacy!

As a heads up, achievements will be retroactively earned for the accomplishments already completed in your game. For the sync to happen you need to launch the game once, and the previously unlocked Ubisoft Connect achievements will be automatically unlocked on Steam.

Your MMX Team.
Ahoj, jen jsem se tak zamyslel, respektive položil si otázku, na kterou by mi byl schopný odpovědět možná někdo techničtější.

Pustil jsem se znovu do rozehrávky MMX, oficiálně z Uplay clienta (teda ono se to teď jmenuje jinak, ale to je jedno), hra šla normálně nainstalovat, spustit, rozehrát atd., všechno bez závad. Žádné technické klíčky, změny datových souborů, cracky ani nic podobného jsem neudělal, prostě zapl tak, jak ji autoři před rokem po tom fiasku zprovoznili.

A teď k té otázce. Po dvou předchozích rozehrávkách mi chybí v tom Uplay clientu splnit poslední dva achievementy. Dohrát hru s hybridní partou a dohrát hru s magickou partou. Je teď technicky možné ty achievementy splnit? Myslím po tom jejich řádění, offline odpojování atd.? Hru samozřejmě hraju online, jsem stále online a záložka achievementů (Úspěchy) v Uplay clientu pořád je. Kde vidím, že mám splněno 28/30. To znamená, že ji nevymazalo nebo nějak nevyřadili. Tak jestli teoreticky pořád může fungovat získávání achievementů.
Tak samozřejmě že se jedná o hry mimo GOG. Mně právě GOG Galaxy vyhovuje, že mám jednu knihovnu. Ale to propojení se musí neustále obnovovat a přichází tyhle vláčky. Bez spuštění orig launcheru se hra nespustí.
@Red (17.09.2021 22:35): A není to spíše tím, že pod Galaxy spouštíš hru, kterou sis koupil jinde? Protože Galaxy umí sjednotit všechny knihovny ze všech klientů a pak se to tváří, jak kdybys to měl z Galaxy.

@Richmond (17.09.2021 22:36): Já to kdysi zálohovat začal, ale pak jsem zjistil, že se mi to nemá šanci nikam vlézt a vzdal jsem to. Ale jednou se chystám určitě zazálohovat všechny takové ty DOSovky do pár MB, určitě ty, které mám v krabicové verzi jen na disketách.
@Red (17.09.2021 22:35): Zajímavé, měl jsem za to, že GoG právě neprodává hry s nutností spouštět další klienty, možná se to chová jinak v GoG Galaxy a neplatí to u multiplayeru, o jakou hru se jednalo?

Já na GoGu vlastním asi 550 her a s tímhle jsem se ještě nesetkal, GoG Galaxy tedy nepoužívám a stahuji offline instalačky, ale nikdy mě hra nenutila se připojit přes jiný launcher etc., mám naopak takový pocit, že právě pokud je něco takového vyžadováno, GoG tyto kousky ani ve svém sortimentu nenabízí (proto tam třebas nemají právě MaM X Legacy apod. kousky a naopak Raymana Origins, který byl už v době vydání DRM free od Ubisoftu prodávají).
Já se cítím bezpečně, že nějaké omezení přístupu bez aviza není možné. To by došlo k pátému dělení Polska:)
@Isair (17.09.2021 20:52): Někdy je to úplnej "Inception". Přes GOG galaxy spustím hru, spustí se Epic launcher co spustí Rockstar Games Social club, co spustí launcher hry a tam konečně můžu kliknout na "spustit hru" :)

Jinak nakupuju jen na GOG, jinde hraju jenom zadarmo. Respektive párkrát jsem něco dotnul kvůli podpoře vývojářů nebo za získané/vyhrané peníze do peněženky. I tak mám některé hry i ztrojené na třech platformách:)
@Charllize (17.09.2021 21:26): To je samozřejmě druhá strana mince, nicméně v tomhle případě jsme pořád pouze v oblasti spekulací a domněnek.
Já coby zákazník v podstatě jinou možnost na současném trhu nemám, pokud nechci být poškozován podobnými způsoby viz. níže (je tu GoG, je tu možná nějaký ten Humble něco a pár dalších menších DRM-free obchůdků, maximálně můžu rozmělnit prodeje mezi všechny tyhle platformy, ale zase rád v tom mám určitý přehled).
A myslím, že pokud by se snad někdy GoG stal jedničkou na trhu, byla by to celkem jasně vyslaná zpráva "DRM ne-e", tj. si nemyslím, že by v tomhle ohledu něco měnili (poněvadž je to vlastně jejich hlavní marketingový tahák). Na druhou stranu samozřejmě vždycky můžou přijít s nějakou novou sviňárnou :), ale tak to už bych řešil v závislosti na situaci, o tom asi nemá smysl dopředu spekulovat. Pro mě je aktuálně GoG v podstatě jediná adekvátní možnost (v oblasti sortimentu + DRM-free politiky), tj. nevidím důvod, proč tenhle přístup nepodporovat a dát tím naopak jasně najevo "U-play apod. DRM klienty ne".

Samozřejmě si ale nedělám iluze, že se někdy nemůže stát (i třebas klidně vinou změny vedení), že jim nemůže rupnout v bedně a neřeknou si "hele co my tady budeme paběrkovat, napálíme jim tam také to DRM, čímž si můžeme i rozšířit sortiment o striktně DRM kousky a bude" (teď jde o to, jestli by si vykopali vlastní hrob či nikoliv, páč pak už by samozřejmě u GoGu nikoho nic nedrželo, ta DRM-free politika je v podstatě jejich hlavní výhoda oproti Steamu/U-Play/Origin/Whatever, tj. má určité spektrum zákazníků, které právě tyto platformy nemají a tímhle by v podstatě tyhle své trumfy zahodili).
@Isair (17.09.2021 21:11): No já jen ze když by se ta podpora trochu omezila tak na to možná nemusí nikdy dojít, pac by se pak nemuseli dostat do pozice aby si to mohli dovolit. A vsadil bych se ze jakmile by se stali třeba silnější než steam nějaký ty picoviny by už vymysleli aby to lidem poradně osolily :)
@Charllize (17.09.2021 21:09): Samozřejmě reaguji na současnou situaci na trhu;)... pokud snad jednou GoG přejde na podobně prasáckou praktiku (tj. zahodí to své No-DRM moto a všechny vyfuckuje), půjdu zase o dům dále a oni přijdou o jednoho dobrého zákazníka :)... zde nakoupené hry mám však tak či onak zálohované na externím disku, tj. o jejich vlastnictví se již nemusím strachovat (na rozdíl od všech her zakoupených na Steamu či jinde... viz. MaM X či historka ohledně mizení her z U-playe).
@Isair (17.09.2021 20:52): No ono to automaticky neznamená ze gog na to nemůže časem přejít taky a bez Galaxy si neskrtnes. Ono když ptáčka lapají hezky mu zpívají. Tak si tu nezměrnou podporu pro gog ještě promysli :)
Koukám, že na Steam fóru asi před měsícem přibyl připnutý příspěvek od vývojářů:

"Unable to access DLC / Progress past Act 1Hello everyone, thank you for checking out this post.

After the retirement of the Might and Magic X Legacy servers on June 1st 2021, we understand that players have come across two issues with the single-player aspects of the game.

Issue 1. Players who own the Deluxe version of the game, are unable to access their DLC, The Falcon and the Unicorn.

Issue 2. Players report that when they meet Lev, the Griffon Rider, the option to Fly to the Elemental Forge is greyed out during Act 1, preventing you from progressing in the story.

Both of these issues have been reported and are currently under investigation.

For the time being, the game has been removed from the Steam store, whilst we work to resolve this.

We apologise for the inconvenience and thank you for your patience."

Jsem zvědav, jestli s tím opravdu někdy něco udělají...

Ale všechny tyhle U-playe, Originy apod. jsou prostě zlo, jednak to umocňuje šanci na nějaký podobný problém a za druhé, kdo si má pamatovat všechna ta přihlašovací jména a hesla :), když to používá jednou za uherák a zapomene si to někam poznamenat/nepoužívá pro všechny účty stejné (zrovna nedávno jsem tohle řešil se Square-Enix účtem)... za největší fail pak považuji nutnost pouštět Origin/U-play/Square-Enix/ Rockstar blbiny i u Steam her, tj. tu máme dokonce zdoublované klienty.
A to mi tu ještě někdo bude tvrdit, že nepoužíváním GoG Galaxy, který není vyžadován (tj. dalšího zbytečného klienta k X těm stávajícím) jsem konzerva, která nejde s dobou... to už je vážně na facepalm.

Každopádně mi tahle aféra kolem Ubisoftu zase o trochu více otevřela oči a přiměla mě o to ještě urputněji podporovat platformy jako je GoG a naopak minimalizovat/ukončit nákupy na všech ostatních "Steam-like" platformách.
@Jab (17.09.2021 12:34): Nic, z čehož plyne, že vedeš už několik let imaginání válku, ale tak někdo to potřebuje mít k životu :)

@Phoenix (17.09.2021 17:22): Tak jsem si je prošel...jako nic mě nějak obzvlášť nezaujalo (nestudoval jsem tedy vůbec herní mechanismy, čistě soudím jen ze screenshotů). Monžá Fallen Dungeons, Elmarion a Dungeon Kingdom. Tam vidím alespoň trochu malou přitažlivost.
@Jab (17.09.2021 08:54): Steam curator

Nedávno vyšly Advent Crossroad, Der Geisterjäger / The Ghost Hunter, E.X.P.L.O.R.: A New World, Freebooter of SPLORR!!, Saviors of Sapphire Wings / Stranger of Sword City Revisited, 桃夭塔 TaoYaoTa a 此刻探索中

Early Access: Arakion, Dungeon Kingdom, Elmarion: the Lost Temple, Heroes of a Broken Land 2 a Kin's Chronicle

V přípravě: Fallen Dungeons, Skullstone, Sonucido: The Mage - A Dungeon Crawler by Daniel da Silva a Wizardry: The Five Ordeals
@nopik (17.09.2021 10:23): No jo, je to svinstvo, mně před lety zmizela z Uplaye R.U.S.E., kterou jsem měl taky v krabičce a dneska už ji nikde nekoupíš. Naštěstí ji mám i na Steamu z nějaký zadarmo akce.

Pak mi zmizla Dragon Age 2 z Originu a Diablo 3 z Blizzardu. Obě byly na těch platformách jediný.. Ale Diablo 3 jsem pak řešil s podporou a normálně mi to obnovili včetně postupu, achievementů a uložených postav..

Zvláštní..
@Tulareanus (17.09.2021 10:45): Po mně chtěli účtenku nákupu. Tu jsem měl v krabičce sice přiloženou, ale byla vytištěna z pokladny a po těch 5 letech byl z účtenky v podstatě krásný čistý vybledlý papír bez textu, jen s pár čmouhami. Takže jsem měl smolík. 8 kil jsem jim tak věnoval, co už.

Pokud mi tohle udělají někdy s M&M10, který jsem si koupil v té krabicové verzi, tak tu krabici rituálně spálím.