Když jsem o tomto nápadu slyšel, měl jsem z toho upřímnou radost. Těšil jsem se z originálního námětu, který tu ještě nebyl. Navíc s významným historickým přesahem, který mě vždycky těší. Po zjištění, o jaký žánr půjde, a že se vlastně bude jednat o management vlaku v kombinaci s variací na Commandos, mi už nezbylo nic jiného, než doufat, aby se to nově vybudovanému studiu povedlo. A ono ejhle, povedlo.
Ještě předtím, než jsem samotnou hru spustil, abych se přesvědčil o jejich kvalitách, mě těšilo, že ve světovém kontextu je i mírně kontroverzní. Především tím, že ji chtěli zakázat v Rusku, což mě osobně velice těšilo a věřím, že to těšilo i tvůrce. Co víc Vám přidá na zájmu a případné popularitě, než když aktuálně jedna z nejméně oblíbených zemí chce zakázat hru pro její údajnou historickou nepřesnost. Navíc země, která má snahu neustále překrucovat dějiny nejen svoje, ale i všech ostatních. Takovou reklamu si nemohli vysnít snad ani v Ashborne Games a přidávala hře dalších pár příjemných plusů k dobru.
No, nicméně, teď k samotné hře, kde z podstaty věci vlastně ani není co vytknout. Je to totiž přesně tak, jak si to představíte, když se řekne, že se budete starat o správu vlaku, lidí v něm a zároveň plnit mise po vzoru Commandos s tím, že když Vám někdo umře, tak prostě skončí – třeba jako v legendární Original War. Osobně se musím přiznat, že se správou vlaku jsem pár hodin laboroval, než jsem si na ni zvykl. Naopak mě ale těšil příběh, který se hezky odvíjel a občas mi hraní ozvláštnil nějakou tou misí.
A ano, mise samotné vypadají hezky, atraktivně a jediný kámen úrazu je možná jen ten, že samotné mise, jejich prostředí a úkoly v něm letmo po nějaké době působí, že se trošku opakují. Přeci jenom, herní doba je poměrně dlouhá. Osobně jsem ve hře strávil přes třicet hodin. Pravda ale naopak také je, že je těžké něco ozvláštnit, když neustále putujete ponurou rozvrácenou krajinou, kde jediné, co se za okny mění, jsou stupně venkovní teploty nebo barva tamní armády.
Hlad, nemoci, chlad, deprese, nedostatek paliva, léčiv, jídla. To všechno, co si představíte, že by Vás mohlo potkat ve vlaku putujícím napříč Sibiří, se tady stane a Vás to nenechá chladným. Budete muset jednat, vybírat mezi horší a ještě horší variantou a doufat, že Vás to nepoznamená na příštích několik herních hodin. Což se, věřte nebo ne, stane. Do toho se odvíjí příběh legionářů, kteří se mi přiblížili více, než co jsem o nich obecně věděl. A ano, o to víc mě těší jakou vlnu emocí tento příběh celosvětově vyvolal, protože ano, tady se opravdu můžeme bavit o tom, že dva různé národy na věc můžou nahlížet dvěma naprosto rozdílnými pohledy a jednoznačně si za nimi stát. Není to poprvé, ani naposled. Každopádně je jednoznačně jasné, ke které straně se přikloníte. Pak už je jen na Vás, jestli se budete chtít dozvědět víc a já věřím, že během hraní této hry budete chtít znát víc, protože ať se to Rusku líbí nebo ne, právě tento příběh je nedílnou součástí novodobé historie naší země, za kterou je třeba si stát a bránit ji.
Ashborne Games to udělali dobře. Povedlo se jim zkombinovat dva strategické prvky do jednoho. V obou případech atraktivně, nápaditě, s dobrým dabingem, dialogy, ale i rozhodovacími momenty, které mnohdy utkví v paměti. Tak to mám rád, tak to má být.
Pro: Grafika; hratelnost; námět.
Proti: Umělá inteligence; nevyvážená obtížnost.