Trailer na Pece cela zeme ve stylu kcd je sranda, ale nedam vam sem odkaz, musite si to najit sami :(
@Neelixx (16.12.2025 16:23): "KCD2 is fussy and frustrating in all the right ways, it's the kind of stuff that makes medieval nerds rub their hands together like a cartoon villain and giggle with glee."

No lies detected :)

Jinak pěknej seznam her, těším se na Dispatch.
A je to teda už nějak hotový, žádné další dlc se nechystá?
Tak jsem neodolal slevě 50% a koupil edici se všemi DLC. Nevím ale kdy k tomu sednu, protože před Vánoci a během svátků nebude čas. Ale dárek už jsem si koupil. :)
@musa (26.11.2025 14:57): No, hlavně to chtělo větší hloubku, všechny součásti meče už jsou hotový jako itemy, to samé ocel, vizuálně vůbec hráč nevidí co ková za výsledek, protože vše vypadá na kovadlině stejně.

Zatím nejlepší kovářství má Vintage Story (voxel smithing) a Bannerlord, kde si lze kovat vlastní druhy zbraní.
@Paul (24.11.2025 00:59): mně je jasné, že jsem v menšině.
Ale to je prostě fyzika a neurobiologie, nic s tím nenadělám :-)

Já měl právě trochu to podezření, že většina lidí tam jde právě na KCD a KCD II a i obě ty věci tam měly nejdelší suity, takže já na to koukám i skrz tyhle prsty, že určitě většina musela přetrpět všechny ty Brány Skeldalu a Posli smrti než konečně zazní něco "pořadnýho" :-)

Jinak proti Mafii II nic extra nemám, ale na to, že jsem to hrál a dohrál, to se mnou nerezonuje, což je neobvyklé. U těch her, co člověk hrál, tohle bývá zadarmo.

Na Factoriu se shodnem, jako některé věci jsem v tom reportu vyignoroval proto, protože mě zaujaly ze všeho nejmíň. A to třeba i ty věci "v přípravě". Mně asi nejvíc vytáčelo to Space Engineers. Tam moje deformace dosáhla vrcholu :-) jestli si to teda taky nepletu.
@Dan9K (24.11.2025 00:51): nebyl, ale spolu s Bránama to byl za mě vrchol večera. Tajně jsem doufal že tam Valta něco vystřihne, ale nečekal jsem že se to opravdu stane. Jinak s tvým reportem úplně nesouzním, netrpím profesionální deformací takže jsem si užil i tu "rutinu" :) Hlavně Mafia 2 Theme mám hodně vysoko. Ale příjemně překvapila většina skladeb i z her co nehraju, snad jediné co mě moc nebavilo byl song z Factoria, pokud si to s něčím nepletu.
Koncert v Rudolfinu vynikající, Jan Valta na pódiu na konci příjemně překvapil :)
A dokonce jsme díky boltu i stihli vlak, přitom jak ten koncert ne a ne skončit už jsem počítal že si dáme hodinový čekání na další. All in all příjemnej výlet do prahe.
Drakkaria má v nabídce nový Farkle s logem KCD II . Měl jsem možnost si prohlídnout prototyp a dojmy jsou pozitivní. Je to masivní kus s tuhými, ručně kovanými panty. Subjektivně bych trochu zaoblil hrany loga a zamaskoval hlavy vrutů. Cenu jsem čekal kolem 2 500 Kč, částka přes trojku mě trochu překvapila. Každopádně je to bytelný kus, který je podobný tomu, co je vidět ve hře a oceňuju, že na něm nejsou malůvky jako měl Farkle k jedničce.
@Gordon (17.11.2025 22:02): V teorii si může dovolit každé studio cokoliv, v praxi ale žádné studio nemá neomezené zdroje, takže by to mělo za následek neudělání něčeho jiného, nebo odložení...jak jsem psal. Ve Warhorse si holt vyhodnotili že jsou důležitější priority jinde, co už.

@Brasikona (18.11.2025 01:59): o výkon tam imho tolik nešlo, engine mají optimalizován skvěle, spíš šlo o ten čas.
Co se týče kostelů, ty jsem hodně oplakala. Samozřejmě nadsázka, ale jen trochu :) Coby kunsthistorika mě to zkrátka zabolelo. Klášter je pěkný, ale já mám paradoxně ráda ty menší věci, kapličky a tak... Pro mě absencí vnitřků a celkově nefunkčností kostelů hra trochu ztratila na uvěřitelnosti a atmosféře, ráda bych lidi sledovala třeba do Jakuba a ne jen sledovat, kterak naslouchají potulnému kazateli. Ale zase chápu, že takový interiér není jen tak, jednak prací, ale patrně asi i vyloženě tím ho vměstnat do hry. Zase bych z KH nechtěla druhé Rataje, co se týče výkonu. Nu což.
To mě víc mrzí soundtrack, jak tady, tak u nominací na Grammy (ale ty jsou letos celkově takové zvláštní).
@Gordon (17.11.2025 16:56): Zrovna u KCD si tvrdit, že "je jen o penězích" je teda docela napřesdržku a dělat ve Warhorse, tak by mě tenhle tvůj příspěvek nadzvedl mandle. Vývoj her je kombinace peněz, času a hlavně práce. Není to jen o penězích. Kdyby dělali kostely, nemohli by dělat něco jiného, nebo by hra či to DLC muselo vyjít později, tím by zase byl zpožděn i další projekt. Vždycky se něco musí prioritizovat a něco upozadit. V ideálním světě by bylo krásné mít vždy vše, ale v tom nežijem.
@Gordon (17.11.2025 14:09): o interiérech kostelů Warhorse řekli, že nejsou priorita protože se tam neodehrávají žádné questy a ten čas a práci je lepší investovat jinde. Třeba do Sedleckého kláštera. Co vím, tak ten příslib že to tam bude si spíš vybájili fanoušci než že by to slíbili WH.
Prosimvás, co hrajete po posledním DLCčku, můžete tedy chodit do nepříběhových kostelů, nebo tohle "vyšumnělo"?
4 miliony.

Takže se jim to přeci jen podařilo! Tuhle mě překvapilo, v kolika kategoriích byli nominováni na Golden Joystick Awards, byť to jsou fanouškovský ceny, na českou hru od „neznámýho“ studia i tak zatraceně dobrý. Minimálně nominací na Best RPG na TGA jsem si tak naprosto jistej. Však nejhajpovanější letošní hra neprodala o moc víc (byť teda ta byla Day 1 v GP).
S patchem 1.5 je ve hře lipsync pro všechny dabingy. Zkoušel jsem češtinu a na první pohled je to v podstatě na úrovni původního lipsyncu pro angličtinu. Takže teď jsou asi cz cutscény paradoxně horší než ingame automatika.
Vyzkoušeno v rámci free vikendu. K mému překvapení by to na té RX580 bylo vcelku v pohodě hratelné. Automaticky to skočilo na nízké detaily a FSR Kvalita ve 1440p a nepadá to pod 45, což u takovéhle hry je vlastně celkem v pohodě, ale většinou to jelo těsně pod 60. Hodně pomáhá, že frametimes jsou naprosto stabilní, což se o jedničce říct teda ani omylem nedalo, to byl stutter fest. Ve velkých městech by to asi padlo na hubu, ale furt je tu ještě pár stupňů FSR.

Jinak out of the box nešel ovladač, bylo třeba vypnout Steam input. Celkem trapas. Taky FMV cutscény jely na 20 FPS, bylo třeba vypnout Vsync.

Jinak to vypadá fajn, ne tak hardcore jako jednička.
Mysteria Ecclesiae, poslední dlc, vychází 11.11. Moc informací o něm ale pořád venku není.