Po cca dvaceti hodinách plácání se kolem Troskovic asi toliko: povedená hra. O to víc mě prudí některé "detaily". Třeba situace, kdy někomu vlezete do baráku nejsou moc zvládnutý.
Božena mě posílá hledat Pavlenu. Ok, je už večer, tak se u ní vyspím a půjdu ji hledat ráno. Lehám si do postele, ve které mě krátce předtím doléčila, hbitě jsem obviněn z vloupání. Přesvědčování selhalo, bába letí lesem pro biřice. V Žibřidovicích se tak nemůžu bezpečně ukázat. No nic, přivedu jí Pavlenu, třeba se uklidní. Matinka děkuje, skončí animace a ženská plynule přejde do řevu jaký jsem ničema a co za ní lezu. Nakonec jí dám 25 grošů (cca třetinu mého jmění), ať je klid Vážně?
Stejný příběh u hledání Vostatka. Souhlasím, že se po něm podívám, jeho žena děkuje a div mi nežehná. Vstoupím do dveří vedle ní, opět vyhodnoceno jako vloupání. ženská během několika sekund řve a chce pokutu. Reálně jsem byl v té komoře 5 sekund, nestihl jsem ani vycouvat. Zaplatit odmítám a bez milosti se do mě pouští sekyrou její synek a čokl.
Šenkýřka v Troskovicích chce pomoc s obsloužením kumánů. Je ráno a hospoda prázdná, kumáni nikde, asi mají rezervaci. Vracím se tedy někdy po jedné odpolední, kumáni spořádaně za stolem. Obsloužit nejdou, šenkýřka je vzteklá, prý se poprali s místními a já ji v tom nechal. Přitom místní u vedlejšího stolu ke rvačce teprve vyzývají. .
Vskutku škoda..
Jo a zjednodušení u vrstev šatstva je pro mě zklamáním. Například batvat se už neoblíká pod kroužkovou zbroj, ale musím si vybrat mezi ním a kuklou. Chudál Jindra, otlaky a vlasy zamotaný v drátech musí být super.