Final Fantasy III původně vyšlo již roku 1990 na konzoli NES, ale dnes je možné jej hrát také na moderních platformách v pixel remasteru. Jedná se o klasické JRPG a přináší i podobně archetypální fantasy dobrodružství. Čtveřice sirotků, vychovaných knězem Topapa, se z moci Krystalu větru stanou vyvolenými a jsou žádáni o obnovení rovnováhy. Sirotci přijmou a vydají se na dlouhé dobrodružství za hledáním dalších tří krystalů.
Oproti předchozím dílům přináší takzvaný "job system", díky kterému je možné kdykoliv mimo souboj změnit povolání jakékoliv postavy. Povolání je celkově více než 20 a přináší tak velkou rozmanitost do tradičního tahového soubojového systému. Final Fantasy III také poprvé představuje summony, kteří se stali stálicí v této sérii.
@Pralev (11.12.2024 07:21): Jo, každý to může mít jinak a vidět i ten příběh jinak. Mně to příběhově tak špatné nepřišlo a v hrách, kde je příběh stavěn na tom ději a k dokreslení situace nejsou potřeba sáhodlouhé texty, ale stačí stručné náznaky o pár krátkých heslech, jako to jRPG často mají, a přesto někdy dokáží vyjádřit více, než nějaká ukecaná hra plná mlácení prázdné slámy, třeba vůbec neřeším, jestli je nadšení zachráněných vyjádřeno větou "jsi náš hrdina, zachránil jsi svět" Pro mě je to jen prosté pragmatické sdělené, za kterým nepotřebuji více. Jinak v čtyřčlenné partě je tady ta první postava hlavní hrdina. Teď jsem se podíval, jak byla FF3 hodnocena ve své době, jestli s těmi 85% nejsem třeba nějak moc neobjektivní a dohledal jsem, že Final Fntasy 3 patřila např. v herním časopise Famicom Tsūshin s hodnoceném 37/40 mezi 6 nejlépe hodnocených her do roku 1990.
Zaujalo mě i hodnocení zdejších uživatelů, kde jsem si všiml, že hráči NES verze hodnotí hru daleko výše než hráči remaků.
Jinak FF4 by se ti líbit měla, patří k nej dílům, i proto jej mám zakoupený a dohraný 3x (PS1 port SNES verze, dohrána ale SNES verze pod SNES emulátorem, pak NDS a PSP verze).
Pro: Stále skvělá hudba
Proti: Hratelnost, nuda, grind, špatný příběh, nedotažený a frustrující systém Jobs