Earth Defense Force je shoot'em up arkáda s horizontálním posunem. Vaším úkolem je v roli pilota stíhačky XA-1 ve službách Obranných sil Země zastavit nepřátelskou organizaci AGYMA. Do boje je možné se vydat ve dvou hráčích. Hra je rozdělena do šesti úrovní a k eliminaci nepřátel slouží jedna z volitelných zbraní. Vybrat novou lze po splnění úrovně nebo ztrátě životů. Palbu lze ovlivnit volbou jezné z formací doprovodných lodí, účinek se vylepšuje postupem na vyšší level.
Verze pro Super Nintendo Entertainment System se od původní Arcade liší grafikou a především omezením na hru pro jednoho hráče. Hra byla také vysílána v roce 1997 pro systém Super Famicom Satellaview pod názvem BS Super Earth Defense Force.
Earth Defense Force je pro mě málo známá shoot'em up, kterou jsem si špatně spojoval se stejnojmennou sérií 3rd person akcí. Ale k samotné hře. Ta není vůbec špatná. V šestici celkem klasických úrovních se musíte prostřílet hromadou protivníků a na konci obtížnějším bossem. Základní výběr hlavní zbraně lze po každé úrovni měnit a využít tak jejich silné stránky. V každé úrovni se totiž hodí něco jiného a ačkoliv lze hru dokončit určitě jakkoliv, tak volba správné strategie může vítězství usnadnit. Obtížnost sice není extrémní, ale stále jde o klasickou arkádu, takže rozhodně není lehká.
Dobrá je i mechanika změny formace, která určuje jak je vaše palba koncentrovaná nebo naopak plošnější. Jinak od hry dostanete to, co od běžného zástupce žánru lze očekávat. Grafika i zvuky jsou slušné, ovládání responzivní. Nejvíce tak potěší mechaniky zbraní a slušná různorodost nepřátel. Pokud ale máte žánr shoot'em up rádi, tak E.D.F.: Earth Defense Force určitě stojí za zahrání.
jvempire