Vykvajzněte se už na to. Je to zábavné jak průvodce aerolinkami v letadlech.
@Bellerofontes (03.01.2026 18:50): Wow, nejen že dál jedeš svoje slabé zraněné ego místo abys reagoval čímkoli smysluplným, ale navíc dál prokazuješ takovou neschopnost pochopení psaného textu, že je to až v kontrastu s tím kolik víceslabičných slov ve svém komentáři máš. Nenapsalo to za tebe chatgpt?

Ne vážně, ty jsi větu: "by tam mělo být na začátku varování že je koment určen jen lidem kteří už hru dohráli a tudíž to pro ně nebude jen úplně nesmyslný blábol" opravdu nepochopil? Nu pravda spolu s výše zmíněným by to pak vysvětlovalo proč vehementně odmítáš svůj koment jakkoli rozvést, zřejmě mu sám nerozumíš.
@AlieN (03.01.2026 16:51): Být "fakt moc rád" a bavit se "jako člověk" budeš moci ve chvíli, kdy pochopíš, že se slovy jako blábol a dalšími takovými projevy se do diskuze nevstupuje. To je důvod, proč reaguju. Tvůj názor, že se dotyčný může bránit, když se mu "nelíbí označení za blábol", není v pořádku na první, druhý, dokonce ani třetí pohled.

Ale stále je to docela zábavné - nejdříve mi přisoudíš vyjádření o nutnosti zničit Arasaku, které nezaznělo, a potom mi odepíšeš, co jsem měl ve svém komentáři. Přeříkal jsi mi to bez pochopení jako papoušek. A teď to dáváš k dobru? "Rádo se stalo" za nic. Kdybychom byli kamarádi, což nejsme a nebudeme, bral bych to jako vtipnou nadsázku, kterou omlouváš svou pitomost.

Jestli jsi po mně chtěl něco vysvětlit, měl ses víc snažit.
@Bellerofontes (03.01.2026 16:15): Mínus kvůli kterému se cítíš tak hrozně ublíženě bylo za spoilery. Obecně všechny kteří spoilerují příběh a odmítají to uznat i potom co je na to upozorní přímo ti lidé kterým by to zkazilo hraní považuji za kokoty, to byla startovní pozice na kterou ses o své vlastní vůli postavil. Já bych tbh fakt moc rád kdyby ses z ní pohnul a začal se bavit jako člověk a ne jako někdo komu bylo ne-adorací ublíženo na egu a on se s tím nemůže srovnat.

"Nenašel jsem pořádnou motivaci, proč hru zakončit. Zničit Arasaku?"
Jako jediná motivace k dohrání hry tě napadá zničení Arasaky, tak jsem ti přišel na pomoc s osvětlením že to tak není a ty hlavní motivace jsou jiné. Rádo se stalo :)

Když se ti nelíbí označení za blábol, můžeš se bránit - a vysvětlit mi proč představivost při potápění je podle tebe to samé jako propojení dvou mozků kabelem. Já si to rád přečtu.
Ty jsi ale hlavně velmi evidentně vůbec nepochopil co jsem tím prvotním označením za nesmyslný blábol měl na mysli.
@Gordon (03.01.2026 12:44): Je to jako u malých dětí. Zasukují se a lpí na svém "ne", i když je to dovede k do očí bijícímu nesmyslu.

@AlieN (03.01.2026 09:11): Vidíš. Já slyšel jen brblání. Po tom, co jsem dostal uražené mínus, a zpozoroval zbrklou snahu mě zpochybňovat, kdy ti musím objasňovat, že podle mě nemusíš zničit Arasaku, s tebou opravdu nechci polemizovat. To máš pravdu. Napsal jsem to hned v první odpovědi na tebe. Že v zápalu boje proti mým "blábolům" dojdeš k velkohubým závěrům, že někde "není žádná spojitost", "žádná souvislost", přičemž přijdeš s polopatickým srovnáním, které mě aspoň obviňuje z povrchnosti, je bonbónek navíc. Z toho jednoduše poznám, že ty jsi - dejme tomu - zřejmě moc knih např. o filmu, kde se spoiler tagy neřeší - a radost z filmů to neničí - a přirovnání dělají mnohem odvážnější, neotevřel. Tvoje výpady a znevažování, že někomu zkazím komentářem zážitek "nesmyslným blábolem", by považovat za výzvu k diskuzi bylo absurdní.

@Jab (03.01.2026 09:36): Já se chtěl zamilovat! Jak jsem se pokusil sdělit, připomíná spoustu skvělých her, mých oblíbených. CD Projekt RED tohle umí. Ve zklamání se neslo zejména první dohrání. Při druhém hraní jsem všechny ty rozhovory o smrtelnosti, naříkání V a jiný křečovitý momenty utnul co nejdříve, některý questy vyřešil bizarně apod. Bylo to velmi podařený. Mám jen trochu problém to dávat hře k dobru, protože to vyžadovalo její znalost, ohýbání a vynechávání. Hrát jsem začal, protože mě kyberpunk zajímá a hraní takové hry jsem bral za nevyhnutelné.

@Artran (03.01.2026 15:47): Bude tam toho víc. I proto jsem s napsáním váhal.
@Bellerofontes (komentář): "Pravda – má moc hezké město, vlastně možná nejhezčí, které si vybavuji. Bavilo mě se jím procházet i vozit. I když je dalším iluzorním pískovištěm."

Jen tři věty věnované tomu nejpřínosnějšímu a nejvíce fascinujícímu aspektu této hry...

Nad konzervativním příběhem a lore scénaristé kontrolu mají, nad emergentním Městem, nikoli.
@Bellerofontes (03.01.2026 04:30): Jen bokem, za mě koment fajn. Ale proč vlastně to zklamání v takové míře? Ve vztahu k tomu, co jsi o hře věděl asi před jejím hraním. Nebo jde více o to, že tě Cyberpunk pozitivně leckdy naladil při hraní a pak zklamal, když vyústění bylo triviální?
@Bellerofontes (03.01.2026 04:30): Heh, ty opravdu neumíš nic jiného než blábolit. Reagoval jsem ti na většinu tvého komentu, s mnohým jsem i souhlasil, ale ty polemiky o hře zjevně nejsi schopný a zdá se že tě ani nezajímá. I když tě upozorním na triviální "pokročilý poznatek" který se ve svém komentu pokoušíš popírat, tak to jen převracíš do sarkasmu. Jsi směšný.
@AlieN (03.01.2026 01:00): Výmluvy. Moje kritika je "dost prázdná" a přitom z ní nezvládáš reprodukovat skoro nic.

Ty to víš, já to vím. Gratuluji k ukořistění vskutku pokročilého poznatku, že se ve hře bavíš se Silverhandem. Dostal ses daleko. Jsem za tebe šťastný. Posledním odstavcem neděláš laskavost sám sobě. Netřeba se uchylovat k zatvrzení a přehánět, jen abys mě vyvrátil.

Polemika s odstavcem komentáře, kde se objevuje "trivializace", by vyžadovala víc než unáhlený protiútok.
@Bellerofontes (02.01.2026 17:15): Nehodnotil jsem původně komentář, jen to že spoileruješ. A obvykle tu dlouhé komentáře nečtu vůbec. No ale když už jsem u tebe udělal vyjímku... :)

Jako blábol hodnotím odstavec kdy se hře vysmíváš za jednoduše vysvětlenou věc. Což je tedy celkový tón tvého komentu, taková kritika/výsměch je dost prázdná pro někoho kdo hru hrál a ví o čem se snažíš mluvit.

Dojem že ti background hry unikl vzbuzuješ ty sám, proč jinak bys po ní chtěl něco čím není a ani nechce být. Působí to jako bys měl ideu jak chceš aby hra vypadala a do té iluzorní škatulky se ji pokoušíš nacpat, a pak ji zbytečně stíráš za to že se ti to nedaří.

Za trivializaci označuješ kontrukt v souvislosti s protagonistou z Fight Clubu - ale žádná souvislost tu není, nemají nic společného.
@AlieN (02.01.2026 08:34): Kdyby nebylo jasné, že máš problém se mnou nebo komentářem - z přiznání, že jsi ho ohodnotil před jeho přečtením, a zbytečného uchylování se k slovům typu nesmysl a blábol -, odepsal bych s vidinou, že si zadiskutujeme. Takhle tvůj příspěvek vnímám jako oponování z posledních sil. Nikde netvrdím, že musíš zničit Arasaku. Je tam otazník a otázka zaznívá v kontextu. Návaznost na starý herní Cyberpunk a vizi Pondsmitha tam zohledňuji také. Školit mě, že hra na něj navazuje, a vytvářet dojem, že mi to jakože uniklo, je už jen snaha oklamat pozornost.

A ano, přesně to, co píšeš o osobnostním konstruktu, je trivializace. Ví to přinejmenším i scenárista, který do hry narval veškerý nahlodávání toho, že nějaké rozhovory dvou osobností probíhají, stejně jako pochyby o tom, že je osobnostním konstruktem Silverhand, protože čip má obsahovat pouhou kopii. Což nebrání tomu, že podané je to tak, aby si s tím hráč nemusel lámat hlavu. O tom tam píšu, nemluvě o dalším, co se toho týká.
@Bellerofontes (02.01.2026 07:00): Ok nedalo mi to a přečetl jsem si ten komentář celý - jemně tam spoileruješ celou dobu, jak by taky ne, rozebíráš průběh a myšlenky celé hry. Proti tomu nic, ale pak by tam mělo být na začátku varování že je koment určen jen lidem kteří už hru dohráli a tudíž to pro ně nebude jen úplně nesmyslný blábol (možná jen lehce nesmyslný :)) který jim hraní jen zkazí.

Ke komentu samotnému (a tady následují ty spoilery):

"nastal efekt naprosté disociace "
Naprostá disociace proto že se ti nelíbí zápletka hry? Proč jsi ji tedy začal hrát?

"Kolikrát jsme to už viděli? "
Nevím, kolikrát? Jmenuj hry.

"Nenašel jsem pořádnou motivaci, proč hru zakončit. Zničit Arasaku?"
Proč ničit Arasaku? Kde jsi přišel na tu nutost? Arasaka je prezentovaná jako zlo, ale klidně se k ní můžeš i přidat. Nebo ji zničit, ale jen jako side effect. Zničit ji, to je Johnnyho cíl, ale V chce jen přežít a na to mu tiká čas, proto do finále musí, čím dříve tím lépe. Což nicméně hra nepředává moc nevyhnutelně a dramaticky, a nabízí až moc vedlejšího obsahu který odvádí pozornost od "přežití" (ano tuhle výtku chápu, problém většiny open world rpg)

"Podle mě má kyberpunk "
Dobře že jsi dodal to "podle tebe". Protože tvůj pohled je značně jiný od pohledu ostatních, pohledu žánru samotného, a hlavně pohledu hry která vychází z 35 staré deskovky a na ni navázaných knih - hra se odehrává ve světě který vznikl v době kdy byl žánr na vrcholu a reagoval na tehdejší vize budoucnosti, samozřejmě že je futuretro, protože taková být musí.

"osobnostní konstrukt v podobě na nosiči uložených dat je trivializace" - ne není to trivializace, je to fakt. "V" není Tyler Durden, není s Johnnym jedna osobnost, jsou dvě, jasně oddělené, komunikující, a jedna hrozí přepsáním druhé.

"aniž by to fatálně poznamenalo jejich identitu" - na to jsi přišel kde? Můj dojem že jak Adam Smasher tak i Alt mají svým transhumanismem identitu pozměněnou sakra hodně ;)

"mohu s Judy nebo Panam spočinout v dokonalé „sounáležitosti“"
No tenhle odstavec je čistý blábol. S Judy jsou ty záblesky to čistě představivost hlavní postavy, jednoduchý narativní vehikl, a s Panam propojení myslí přes síť, ano můžeš tomu říkat technologická telepatie, každopádně mezi těmi dvěma není žádná souvislost a je bizarní nechápat je a hodnotit tak jako směšnost

"úkoly, kde máte projíždět vozidlem předem určenou trasu"
Velmi validní výtka, tyto přeskriptované jezdící mise byly od začátku mizerné, nedostatek uspěchaného vývoje a bohužel je neopravili ani v updatech, i když ai jinak byla znatelně zlepšena. Zároveň jsou ale ve hře citelnou vyjímkou.

"poskytne náhled do plurality a jinakosti jejích obyvatel"
Ok tady by mě zajímalo jak přesně by sis to v herní podobě představoval víc než ve hře je. Nenapadá mě hra která by měla diverzitu lidské společnosti výraznější než Cyberpunk.

"Hra tak připomíná namátkou mnoho kyberpunkových videoher a i těch nejuznávanějších filmových děl mimo žánr"
Jednoznačně, celá hra je masivní amalgám žánrových tropes a odkazů. S relativně originálním a na poměry AAA her hlubokým příběhem. Přesně tím od začátku chtěla být a jelikož žádná jiná podobná neexistuje, není to nijak špatně.

Ad konce - Všechny jsou kanonické. Tohle se mi na hře velmi líbí, každý si vybere podle sebe. A díkybohu že nebude žádné přímé pkračování s V které by nějaký vybralo - jako tomu bude třeba u Wichera (byť tam vybírají právě ten "kanonický podle mě"), nebo všechny tři jak to dementně zkoušeli u pokračování Deus Ex
@Jab (30.12.2025 23:13): Díky. Hodně dlouho jsem byl na pochybách, jestli ho psát; měl jsem strašnou fůru připomínek a zároveň pokušení je zamlčet, zvlášť po uspokojení z opětovného dohrání před několika měsíci pro změnu za mužské V. Nyní jsem rád, že v sobě ty pocity už nemusím dusit.

@Rapier (30.12.2025 22:50): Jestli myslíš výsledek loupeže v Konpeki Plaza, tak ten prozradil již trailer, ještě před vydáním hry.

@AlieN (31.12.2025 14:16): Neřekl bych, že je to bez varování, když dávám dopředu vědět, že se rozepíšu o skrytém konci. Docela by mě zajímalo, jestli by to někomu, kdo se konce nedobral, mohlo zkazit zážitek. Nějak se mi to nezdá.
@Malignus (04.12.2025 08:11): ono se právě spekulovalo, že by tu expanzi mohli dělat externisti z Virtuos Studios, protože dělali doposud pouze ty updaty typu Johnny se objeví vedle tebe na sedačce. Úvaha byla, že se těmi updaty učili engine, a teď přijde něco většího.
Jinak v jakém počtu už teď funguje USA pobočka sídíproujectu též nevíme, ale předpokládá se, že ti už pracují na Sajbrspank 2.
@Gordon (03.12.2025 11:31): tak je pravda, že seriály výrazně pomáhají prodejům. Nicméně hlavní argument byl, že jsou finanční plány CD projektu i tak velmi ambiciózní bez vydání něčeho na čem se dá napřímo vydělat. To jen prezentuju co jsem viděl na Juiceheadově posledním videu.
Jako on už hypoval ty menší DLC co byly a řekl bych, že i kvůli sledovanosti takže tohle může být podobný případ. Nicméně populární ta hra je
, takže by mě obnovená druhá expanze nepřipadala nereálná byť to asi není úplně pravděpodobné.
@AlieN (03.12.2025 10:49): Já si vzpomínám, že jsem před půl rokem na X (myslím, že to byl oficiální CDPR) viděl nějakej wallpaper s tvářema hlavních postav a některý (asi 6) byly nahrazený otazníčkama s datem odhalení 31.12.2025, ale otázkou je, jestli skutečně něco přijde.
YouTuber Juicehead spekuluje, že by k příležitosti 5 výročí mohla vyjít expanze od Virtuos Studios. Nevím jestli tomu mám věřit, ale vzhledem k popularitě hry mi to nepřijde úplně mimo a určitě bych se nezlobil.
@AlieN (27.11.2025 20:06): ok, LOL. Zrovna jsem včera totiž koukal na GTA ripoff vzpomínkové video od IGN, tak tam byl vzpomenut i Cyberpunk v rámci open world RPG with GTA elements.
Když už jsme u toho vzpomínání, tak jsem doufal, že se objeví Cyberpunk rip-offy.
Samozřejmě ne v takovém rozsahu, ale Cyberpunk GTA. Vigilancer 2099 nevím jestli vůbec kdy vyjde. Exekiller sice vyvíjí, ale no blízko vydání rozhodně není a Mindseye asi netřeba komentovat.
Edit.: je fakt, že existují Watch Dogs, ale ti byli dříve než Cyberpunk.
@AlieN (27.11.2025 20:06): imho to tam nepočítaj, stejně jako nepočítaj gamepass. Prostě to těch 200 mega prodalo, ve slevách, spousta lidí to vlastní několikrát na různý platformy, je to nejznámější hra planety.
Zdá se mi to, nebo s posledním patchem se opět přibyly staré známe chyby? Jezdím po městě, že AI občas bourá, a někoho přejede kvituji s povděkem to se stává i v reálu, ačkoliv si nejsem jistý, že to byl záměr tvůrců.

Nicméně sledovat jak auta okolo mě skáčou do vzduchu, apod. bylo nemilé překvapení.
@AlieN (13.08.2025 01:51): jsem celý natěšený včera updatoval AMD chipset a GPU drivery na poslední recommended, že si konečně zapnu FSR 4 když o tom tak básníš, a nic.

Došlo mi, že s RDNA 1.0 RX 5700XT mám smolíka. Nevadí, upgrade už je na cestě. :)
@Bellerofontes (30.09.2025 18:30): To ano, ale hrát Cyberpunk bez cyberwaru, to je jako hrát KCD beze zbraní :)
Začátek může být problematický, ale po pár questech jak V poskládá aspoň nějak základně funkční build už moc ne.

Dají se tedy vymyslet umělé challenge, vyloženě kriplbuildy, které hru ztíží, ale v základu je jakákoli jiná než nejtěžší obtížnost úplně zbytečná... a i ta je nejpozději na druhý průchod hrou hrozně lehká, takže je pak lepší si to okořenit mody.
@Cobot (29.09.2025 17:43): Není to zase tak triviální: zkuste se někam proplížit bez cyberwaru pro vypínání kamer a odlákávání pozornosti, anebo bojovat příliš záhy s Odou či Sasquatch bez bojových implantátů. Pravda, že pokud si nainstalujete Berserk nebo Sandevistan, dají se i oni vyřídit, že sotva stačí zranit nebo zareagovat, ale to už vyžaduje průzkum a obeznámení s pravidly a vybavením na pokročilé úrovni.
@Cathan (29.09.2025 14:43): Já to hraju od ledna... Dojel jsem Phantom Liberty a už měsíc se chystám za Hanako do Ebmers... Už si vlastně ani nepamatuju proč tam mám jít. Je to dlouhá hra a pokud člověk nemá čas u toho sedět...

Ale jo bavilo mě to. Hra je ale na střední hrozně lehká. A právě na střední je za mě prakticky jedno jaké skilly vybereš. Jestli se to s vyšší obtížností zlepší nevím. Pokud hraješ na PC ovládej auta na gamepadu.
Tohle bude zase jedna z těch her která bude sakra návyková ale tak v 50-60% hry to vyhoří a už to nikdy nedohraju jak to vidím xD
AMD konečně vydali nové drivery které zprovoznily oficiální FSR4 v Cyberpunku - a vypadá skvěle, jak dřív bylo FSR místy vyloženě flickering mess, zvlášť na Performance, tak teď s ním při hraní prakticky nevidím rozdíl od native, obraz je pořád krásně čistý. Nová úroveň Ultra Performance je ovšem skokově absolutní hnůj, to upscalují na 4K snad z VGA.

Btw teď mi při projíždění městem přišlo že policie je mnohem ostřejší než před posledními updaty. Velmi rychle agruje i když vidí jen menší bouračku, je velmi agresivní, a docela těžko se jí zbavuje. A to jsem měl pro testování obtížnost easy. Na tohle by ve hře mohlo být přístupné nějaké nastavení, sice hra působí živě a honičky a přestřelky s nimi v autech nebo třeba motorka vs motorka jsou zábavné, ale být v jejich hledáčku skoro pořád bude při prostém traverzování města už docela otravné.
Nedávno jsem to spustil na XSX a jen tak se procházel a projížděl po městě, a kochal se. :)

Fakt to vypadá zatraceně dobře, s RT ještě lépe, byť už to není 60 fps.

Pro ty z nás jenž v minulosti hráli RPG Shadowrun 2 edici, a ví o stolní RPG hře Cyberpunk 2020, (nikdy jsem nehrál, jen četl pravidla a lore) je tahle hra dar z nebes! Vizuálně i herně je to neuvěřitelně působivé! Neskutečná pastva pro oči. :) Musím se projet nadzemkou a vidět Night City z jiné perspektivy.
@AlieN (17.07.2025 00:32): přesně! Spekuluje se o tom už dlouho. Hlavní argument je, že proč by najímali Virtuos jen pro patche.
Druhý byl, že očekávají teď nevím jestli v tomto či dalším roce velké zisky byť nevydávají žádnou hru pokud nepočítám port pro Switch 2.
@Marcusss (16.07.2025 20:51): Já bych si přál aby ten autodrive fungoval i u honiček s policií a gangy, abych se mohl vyklonit z okna a bez soustředění na řízení to do všech kropit z kulometu. Ale to prý ne :(