Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Střípky z života databáze

Vážené dámy, vážení pánové, pojďte blíže! Pojďte blíže, ještě kousek... po spíše suchopárných oficiálních textech nyní přichází ke slovu Falagar a přináší Vám článeček s lidštějším a nezávaznějším obsahem. Nenechte si jej proto ujít! Taková věc se bude opakovat pouze příležitostně… ;-)

Jak to začalo...
Jednoho lednového dne roku 2007 zase nemůžeme usnout, a tak s bráchou (Memphisem) kecáme a probíráme různé věci. Memphis přichází s myšlenkou herní databáze, která by byla jako gamerankings, ale místo recenzí by schraňovala ohlasy komunity. Pak tento koncept ještě pár hodin rozvíjíme.

O týden později nám padá jiný projekt, který nám do té doby žral nejvíce času. Databáze vyvstává do popředí, je to projekt, který můžeme v klidu vyvíjet a vyléčit si tak velká zklamání z projektu předchozího.

1.5.2008 – spuštění betatestu. O dh ví jen pár vybraných, kteří postupně testují jednotlivé funkce, navrhují úpravy a naplňují databázi prvními hrami. Vytvářím si svůj vlastní systém pro přidávání her:
1. Založím si profily několika her, které mne zrovna napadnou (jen názvy) – obvykle tak 5 kousků naráz.
2. Dostanu se do té správné průzkumné nálady a googlím potřebné informace. Data vydání mi celkem dělají problém – tedy jen do chvíle než zjistím, že mne s nimi google velice často odkazuje na ign.com. Pak už tam chodím prioritně a je po pracném hledání... ;-)
3. Počkám si na tvůrčí náladu (bohužel obvykle značně déle než na tu průzkumnou) a začnu tvořit popisy k předpřipraveným profilům. Když už jsem v té správné náladě, spláchnu s ní rovnou 5-7 titulů naráz.
4. Odesílám hru ke schválení s tím, že mi Memphis udělá obrázek a schválí to. (k vlastním obrázkům jsem se dostal teprve při schvalování po oficiálním spuštění)
Toto „manufakturní“ rozložení jsem považoval za nesmírně efektivní a všem je doporučoval.
(v betatestu jsi se nemusel bát, že ti někdo hru vyfoukne, dneska co neuděláš hned, to většinou nemáš :) pozn. Memphis)

9.6.2008 - oficiální start (příspěvek na blogu). V databázi je po měsíčním betatestu cca 85 titulů. S Memphisem si ťukáme skleničkou Baileys a já říkám: "Připíjím databázi a ať se tu za rok sejdeme spolu s alespoň tisícovkou her!" Memphis na to: "Neblbni, vždyť to by se musely přidat… zhruba 3 hry za den, to ani náhodou!" Chvíli to zvažuju, pak mu dávám za pravdu. To by přece bylo moc optimistické… co takhle 400 her na Vánoce?

První den provozu dh - vše probíhá poměrně poklidně, přicházejí noví lidé, databáze stále v komorním duchu.

Druhý den provozu dh - zveřejněn odkaz na Tiscali Games, odkud přicházejí stovky lidí. Oba schvalujeme jak diví, na konci dne však stále zbývá schválit ještě 42 ks her. Cože, 42? Co s tím budeme, k čertu, dělat?

Třetí den provozu dh – na konci dne zbývá schválit 142(!) her. Čtvrtý den se hranice vyšplhá někam k 250-270 a tam se několik dní drží. Zatím jsme se pod třístovkovou hranicí vždy udrželi…

Jednoho dne je ke schválení 169 her. Schvaluji co to dá a za 3 hodiny udělám 23 her. Ve chvíli, kdy skončím zbývá schválit 172 her – mezitím, co jsem 23 schválil jich uživatelé odeslali ke schválení 26!

12.6.2008 – čtvrtý den od oficiálního spuštění. Zjišťujeme, že jsme otevřeli Pandořinu skříňku a příval nových her nás doslova zaplavuje. To nám však přináší jedině velkou radost. Počet her bez obrázků nás však hodně zpomaluje a i mne nutí naučit se dělat obrázky. :-) Od tohoto data je tedy za přidání profilu hry bez obrázku jako maximum stanoveno 4 přidané body. Tento krok se později ukáže být klíčovým – do té doby bylo 70% přidaných her bez obrázků, dnes se stane, že je bez obrázku cca každá 10. hra!

29.6.2008 – neděle. Počty neschválených her se pomaloučku dostávají do zvládnutelných mezí. Nejstarší kousky jsou cca 12 dní staré, v každém dni cca 15 her ke schválení, snaha nepřekonat ve schvalování hranici 14 (!) dnů se zatím daří. Tento den mám buďto tu správnou schvalovací náladu nebo mi přicházejí pod ruku hlavně lepší kousky? Nejprve dorazím posledních pár 13ti denních, dvanáctek je cca 10 – to je v klidu. Jedenáctek je celkem dost – 20? Tak alespoň pár… uff, dáme si pauzu na obídek. … Že bych dorazil ty jedenáctky? Ale jo… a že bych se dostal pod deset dní? Tak jo… Hele, ke schválení zbývá 118 her, že bych to zkusil stáhnout pod stovku? Ale ne, to nemám nárok… Po nějakých desíti hodinách (i s přestávkami) jsem nakonec schválil celkem 90 her (zamítnuté nepočítám ;-) ) a zastavil jsem se na 87 hrách ke schválení. Nejstarší na začátku dne měly 13 dní, na konci cca 7 dní. Můj soukromý rekord, který už asi nikdy nikdo nepřekoná. Výborné bylo, že jsem za celou dobu musel udělat k profilům snad jen 4 nebo 5 obrázků.

5.7.2008 – sobota. Bří Memphis a Falagar odjíždějí na dovolenou tam, kde lišky dávají dobrou noc a o internetu (s nadsázkou) snad ani neslyšeli. Databáze tedy bude po celý týden ponechána bez dohledu a schvalování zůstane na v.i.p. uživatelích (= na musovi ;-) ). Jen doufáme, že se u schvalování nepřekročí 14ti denní hranice… (nakonec překročena nebyla).

19.7.2008 – 41. den po oficiálním spuštění databáze. Richard Garriott's Tabula Rasa se stává tisíctou přidanou hrou (příspěvek na blogu). V nejdivočejších snech by nás nenapadlo, že to bude takto brzy!

31.7.2008 – nové rozšíření profilu hry – videa. Přibývá možnost přidat do galerie hry odkaz na video ze čtyř různých kategorií – trailer, intro, gameplay a ostatní. Někteří uživatelé jsou novou možností natolik nadšení, že během pár dní přidávají ke schválení doslova stovky videí. :-)

12.8.2008 – konečně byla přidána možnost úpravy profilů vývojářských studií. Fanoušci plesají a prosté seznamy her daného vývojáře začínají hýřit barvami log a popisy osvětlujícími podstatu jednotlivých studií.

19.8.2008 – obrovský milník v historii databáze! Vychází totiž Falagarovy první "Střípky z života databáze"! :-D


Diskuze ke článku

Na web jsem narazil až dneska, asi by to chtělo reklamu (dostal jsem se přes WARforum)
Ahoj, já jsem databázi objevil až teď nedávno, o to víc si užívám její existenci. Článek je zajímavej a jinak je to tady super, za chvíli přestanu koukat na filmy a brouzdat po CSFD (kde sem pres 2roky) a konecne zacnu hrat hry. Držím palce
No vidíš to, na databázi jsou registrovány desítky, ne-li stovky uživatelů a mě to pořád připadá jako kdyby nás tady bylo kolem 20ti a všichni se navzájem znali, to bude asi tím, že vidím u všech her komentáře pořád od těch stejných lidí :) (pipboy, ještěr, misadlouhy, gaff a pár dalších)
No já už jsem tu od 10.6... je celkem legrace si přečíst tento článek, hned se mi ty dny vybavily.
To jo, tak nějak to bylo (ale pamatuji si to až od 29.6. :) Doteď nechápů kde mohl Mick nabrat od desátého tolik bodů, a to se sám považuju za přidávajícího šílence .. Spoustu z přidaných her neznám, tak nemůžu hodnotit.. Jen ať vám ta databáze nekrachne a nepřijde to nazmar. Na zdraví!