Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Interview - Vojtěch Straka

Scyther, vlastním jménem Vojtěch Straka, je jedním ze dvou zakladatelů projektu RetroHerna. Pochází z Prahy, v současné době studuje a je skalním fanouškem universa Star Wars a Pokémonů. Pozitivní přístup k videohrám si vytvořil už v dětství, přestože doma ke hrám přístup neměl. V té době navštěvoval šťastnější kamarády a stále dokola pročítal svou sbírku videoherních časopisů. Později se mu do rukou dostaly handheldy GBA a DS. Díky ročníkové práci na téma Nintendo se stal expertem na historii značky. Přes učitele informatiky si vybudoval vztah i s PC, kde se zamiloval do Diabla II. Jeho preferovanými žánry jsou akční RPG a Puzzle platformery.

Můžeš čtenářům nastínit historii Retro Herny a jejího dosavadní fungování?

Ideou bylo vytvořit něco na pomezí muzea, herny a komunitního centra. Kamarádu Morxovi se můj nápad strašně líbil a začali jsme probírat, jak by takové místo vypadalo a hlavně fungovalo. To bylo na podzim roku 2014. Nakonec řekl Morx, že není na co čekat a že se na to vrhneme spolu. Postupně jsme se rozrostli na 6 lidí a asi dvě desítky pomocníků. Velkou část prvních počítačů, konzolí a her jsme dali ze svých osobních sbírek. Poté jsme projížděli Aukro, Bazoš, eBay a sháněli alespoň to nejnutnější. Věděli jsme, že nemůžeme jen tak založit kamenné muzeum, takže jsme začali jezdit na akce, festivaly a cony a tam se prezentovat. Ze začátku to bylo docela těžké. Pro mě to bylo něco úplně nového, ale po pár akcích už jsme zjistili, co je potřeba zařídit. Od té doby jezdíme po celé ČR i SR a ukazujeme svojí sbírku s tím, že si u nás lidé můžou na všem zahrát.


Tým RH - zleva Scyther, Arlette, Behold3r, Sanky, BlackChar, Morx

Momentálně probíhá na Startovači projekt komunitního financování RetroHerny. Jaký je cíl tohoto projektu?

Po více než roce výjezdních akci už máme slušnou sbírku, která nás stála nemálo vlastních prostředků, a zároveň jasnou představu, co chceme do budoucna. Rozhodli jsme se proto spustit plánovanou kampaň na Startovači, ze které získáme peníze na zařízení vlastních prostor v Praze v dosahu MHD, prvních pár nájmů, revizi a doplnění sbírky. Pokud půjde vše hladce, budeme dostupní každý prodloužený víkend za vstupné, ze kterého budou placeny náklady na provoz. Jsme de facto dobrovolnický projekt a neděláme to s cílem vydělat. Pokud by se dařilo dobře a RetroHerna by pokryla své náklady a zbyly by nějaké prostředky, budeme investovat do rozšiřování sbírky.

Jak bude vypadat typická návštěva kamenné RetroHerny v případě získání dostatečných prostředků?

Počítáme s celodenním vstupným v ceně do 250,- Kč a levnější variantou na půl dne. Podle velikosti prostor budeme chtít v herně umístit 30 až 45 strojů, rozdělených na počítače a televize s konzolemi. V prostorách by měl být také koutek na handheldy s nějakými polštářky/vaky na sezení. Dále chceme umístit pódium pro přednášky a turnaje. Budeme samozřejmě nabízet i nějaké drobné občerstvení. Po vstupu bude návštěvníkovi k dispozici celý prostor pro volné hraní. Obsluhu bude možné požádat o konkrétní hru, kterou máme v nabídce, či alternativní ovladače ke konzolím. Na PC by měl být systém podobný DOSovskému Steamu, ze kterého půjdou snadno spouštět hry. Pracujeme na zařízení služeb, jako je možnost vytvoření účtu, na který se budou nahrávat uložené pozice, aby mohl každý pokračovat tam kde skončil, případně dokonce nahrávání her, nebo zápis do webových žebříčků high score propojené s účtem na fóru. Počítače budou sesíťované, aby šel hrát multiplayer. V prostorách se budou pořádat akce, jako turnaje, přednášky, veřejné LAN párty, nebo například workshopy programování na stroje, které máme ve sbírce.


Lancraft 2015 & Koprcon 2015

Jaká věková kategorie a jaký typ hráčů tvoří jádro návštěvnosti akcí RetroHerny?

To se hodně liší akci od akce. Co se týče věku, nadšený je v podstatě kdokoli. Ať už starší, kteří staré hry dříve opravdu hráli, nebo mladší, kteří o nich alespoň slyšeli. Mnohé taky zaujmou netradiční platformy a periférie, například vektorový displej. A úplně nejmenší návštěvníci rádi zkoumají cokoliv, před co je posadíte. Nejhezčí je, když přijdou rodiče s dětmi, kteří jim ukazují hry svého mládí.

Kolik RetroHerna nabízí funkčních herních platforem a videoher?

Aktuálně máme ověřeně funkčních 35 konzolí (250 a více her), 10 PC (35 originálních her), 8 domácích počítačů (6 originálních her na cartridge a spoustu pirátských kazet) a 15 handheldů (50 her). Krom toho máme, především na PC, ohromné množství funkčních součástí, které nejsou prozatím sestaveny do funkčních celků..

Jaká je nejstarší herní platforma nabízená v RetroHerně, jaká nejnovější, jaká nejcennější, jaká je mezi návštěvníky nejoblíbenější a naopak jaká je ta nejméně oblíbená?

Nejstarší je určitě Magnavox Odyssey (1972), což je nejstarší herní konzole vůbec. Před touto bylo jen pár jednoduchých arkádových automatů a šikovní studenti s přístupem na sálové počítače. Nejnovější je Game Boy Advance SP (2001). Hranici platforem pro RetroHernu máme aktuálně stanovenou na rok cca 2000. Novější aktivně nevyhledáváme, ale počítá se s tím, že budeme hranici pomalu posouvat. Nejcennější bude pravděpodobně opět Magnavox Odyssey, kterého se prodalo pouze 300.000 kusů. Kromě toho k němu máme i oficiální přenášecí kufřík, kterých je samozřejmě dnes ještě mnohem méně.

Nejoblíbenější jsou platformy, které byly u nás i ve své době populární, jako je NES (kvůli famiklonům), DOS a WIN hry a PSX. Z neznámých věcí nejvíce osloví na první pohled vektorový displej Vectrexu. Lidé jsou zvědaví i na Virtual Boy, který jsme ale zatím předvést nemohli, protože byl poškozený z přepravy a stále zlobí. Málo oblíbené jsou primitivnější konzole druhé generace jako Atari 2600 nebo Philips Videopac. Občas jsou lidé také zklamaní, když si vyzkouší propadáky jako Pippin, nebo Atari Jaguar, protože na těchto konzolích je samozřejmě dnes již vidět, co udělali tvůrci špatně.


Návštěvníci hrají Pong & konzole Vectrex

Co se stane s RetroHernou v případě, že se požadovaná částka na Startovači nevybere?

Věřím, že se to nestane. Byla by to velká rána, protože jsme tomu všichni věnovali hodně času i peněz s cílem něco vytvořit. Doufáme, že se to bude lidem líbit a podpoří nás v tom. Jinak bychom museli přehodnotit náš přístup a případně vytvořit něco komornějšího. Dále bychom jezdili na výjezdy a svou snahu rozhodně nevzdali.

Nosíš si práci z RetroHerny domů? A to doslova i v přeneseném významu? Co na Tvou zálibu říkají rodiče a okolí?

Doslova naštěstí nemusím, protože náš sklad mám 10 minut cesty, takže když něco kutím, tak tam. Určitě se ale musím RH věnovat hodně i doma. Je potřeba aktivně sledovat co se děje, připravovat výjezdy, komunikovat s lidmi. Je to pro mě, jako pro přirozeně líného člověka výzva, ale pak se nám nějaká akce fakt povede a je to super pocit. Před pár lety bych neuvěřil tomu, že se budu aktivně snažit vytvořit něco takového. A samozřejmě mi to bere spoustu volného času a rodiče mají často dojem, že bych mohl dělat něco prospěšnějšího, něco z čeho třeba dostanu peníze, místo toho, abych je vkládal. Ale mě to baví a to je hlavní a nakonec je i okolí rádo, že můžu tvořit svůj sen.

Znáš web databáze-her.cz? Vzkázal bys něco čtenářům tohoto článku?

Stránku znám jen tak zběžně, ale určitě přeji hodně štěstí, protože s každou databází je velké množství práce. Když se kolem ní vytvoří i aktivní diskuze, tak je to super. Kamarád si Vás nedávno vychvaloval. Jediné negativum, co jsem slyšel je, že nejde automaticky přidat celou vlastní sbírku her a každá se musí přidávat zvlášť. [adminjoke]A také mu vadí nějaký Walome, který je prý velmi otravný.[/adminjoke] Čtenářům vzkazuji, aby hráli hry, aby si užívali hraní her a pokud chtějí poznat i ty starší, ať se na nás někdy zajdou podívat. Protože my je rádi uvidíme :).



Scyther

Důležitá otázka na závěr. Pikachu nebo Raichu?

Scyther! :P Designem se mi líbí víc Pikachu, ale jsou to oba hezcí pokémonci.

Odkazy:
Retroherna na FB
Domovské stránky Retroherny
Retroherna na Startovači
Článek na games.cz

Diskuze ke článku

Walome má dlouhé vedení. Přečti si ještě jednou diskuzi a zapátrej po pachateli znovu :P.
Díky za pozitivní ohlasy. Walome samozřejmě v rozhovoru nijak nefiguroval, zas tak slavný není! Musím říci, že mě při psaní překvapil Scyther se svým zápalem pro věc. Mimochodem, je mu 19 let. Až doteď jsem si s ohledem na své hobby připadal mladý. Je vlastně docela zajímavé, že to, co zajímalo už naše otce, zajímá i další a další generace.
Ten jeho kamarád knows what's up :)

Jinak supr projekt, přeju hodně štěstí.