Římská loď Torius pod vedením kapitána Octaviuse je na cestě do Latonických provincií. Silná bouře ji ovšem vychýlí z kurzu a loď následně ztroskotá u neznámých břehů. Trosečníci se rozhodnou vybudovat kolonii a zvýšit tak šanci na přežití. To je základním motivem kampaně budovatelské strategie Settlers II, ve které hráč musí nejprve vytvořit fungující ekonomiku, aby se následně mohl pustit do územní expanze a rozšířit své území až k magické bráně, která mu umožní postoupit do další mise.
Hráče tedy čeká výstavba mnoha rozličných budov, hledání nerostných zdrojů, nastavení a kontrola priorit výroby a distribuce surovin i následných výrobků tak, aby v každé budově bylo všeho dostatek a ekonomika nestagnovala. Typickým prvkem hry je výstavba transportní sítě cest, pomocí kterých je potřeba propojit všechny budovy a zajistit tak distribuci surovin a výrobků. Hráč zpočátku kontroluje jen omezené území, které musí rozšířit výstavbou vojenských posádek. V okamžiku, kdy jeho území narazí na území soupeře, může dojít k vojenskému střetu, o jehož výsledku rozhoduje jak množství vojenských jednotek, tak i jejich vycvičenost.
Kromě výše zmíněné kampaně hra obsahuje i 18 samostatných map, kde si hráč může zvolit počet svých protivníků, vybrat si jeden ze čtyř dostupných národů (Římané, Vikingové, Japonci a Afričani), stanovit cíl hry, i nastavit, zda budou jeho oponenti válčit mezi sebou nebo půjdou společně proti hráči. Hra obsahuje i multiplayer ve formě splitscreenu.
Ke hře vyšlo rozšíření The Settlers II Mission CD. V roce 1998 série pokračovala hrou The Settlers III.
@Zx Atari 500 (02.11.2019 13:19): To vím jenom já teď bydlím v Praze a bratra mám na Slovensku teď potřebuji něco co umí jít přes LAN anebo internet :)
ale Homan 1,2,3 se všemi datadisky mám za sebou... Už ty novější 4 a víš jsem nehrál...
Pro: užasní grafika, ekonomické myšlení, infrastruktura, těžení, pěstování, bojování, hudba