Marsupilami: Hoobadventure

16.11.2021
24.11.2022
2 hodnocení Platformy

Pestrobarevná hopsačka Marsupilami: Hoobadventure vznikla na motivy u nás nepříliš známé série francouzsko-belgických komiksů pro děti od autora Andrého Franquina. Hlavními hrdiny hry jsou veselá leopardí zvířátka s dlouhými ocasy zvaní Marsupilami, která se prohánějí Palombianskou džunglí a žijou si svůj spokojený život. Až do chvíle, než při hraní na pláži otevřou tajemný sarkofág, z něhož se osvobodí duch. Ten sešle na obyvatele džungle svou kletbu a jediní, kdo jsou vůči ní imunní, jsou tři hlavní hrdinové Punch, Twister a Hope. Ti se vydávají po stopách přízraku s úkolem zlou kletbu zrušit.

Jedná se o klasickou 2,5D plošinovku zaměřenou hlavně na mladší publikum, inspirovanou především hrou Donkey Kong Country. Dobrodružství se skládá se z více než dvacítky levelů napříč třemi prostředími, v nichž kromě džungle prozkoumáte pobřežní město nebo starobylý chrám. Váš úkol ve většině úrovní je tradičně prohopsat na konec a to s pomocí akrobatických schopností hrdinů. Nechybí ani tradiční sbírání různých collectiblů, zde zastoupeno ovocem zvyšujícím váš počet životů a pírky odemykajících bonusové výzvy. Nechybí levely s naháněním bosse, tajné úrovně a Time Trial varianty klasických úrovní.

V roce 2022 se hra rozrostla o novou epizodu a to formou bezplatného updatu. Toto rozšíření s názvem The Hidden World zavede trojici hrdinů na ztracený ostrov plný dinosaurů, který se skládá z deseti dalších úrovní plných nových výzev, collectiblů, herních mechanik i nepřátel.

Diskuze ke hře

Doposud o hře nikdo nediskutoval.

• PS5 65
Další z řady "Not great, not terrible" plošinovek, která v zásadě nedělá vůbec nic vyloženě špatně. Stejně tak v ní však absentuje jakýkoliv neotřelý prvek, kterým by si hráčskou pozornost zasloužila. Tedy snad až na bizarní nezapamatovatelný název...

Ústředními hrdiny hezky barevné skákačky je trojice podivných postaviček s proklatě dlouhými ocasy (bez dvojsmyslů), které jim pomáhají při pohybu prostředím. Úrovně jsou funkční, relativně zábavné, ale v zásadě i poměrně nezajímavé. I jednotlivá prostředí mi přišla naprosto standardní a hratelnost se v zásadě od první do poslední úrovně skoro nemění... s tím, že v záplavě poměrně jednoduchých levelů občas vystrčí růžky nějaký trochu složitější. Marsupilami je ale v konečném důsledku hra spíše jednoduší a relativně vhodná i pro děti. To rozhodně není zápor. Relativně nenáročně jsou nastavené i limity pro režim časovky. Dohrát hru na 100 % tak není ani zdaleka takový záhul, jako u mnohé konkurence.

Ovládání je naštěstí přesné a responzivní, takže základní předpoklad pro fajn skákačku je splněn. Jen je prostě škoda, že obsah i hlavní herní mechaniky nedokáží hráče ničím spolehlivě zaháčkovat. Hra obsahuje i trochu zbytečný systém životů. I přes ledabylé skákání jich u konce hry budete mít spolehlivě mnoho desítek. Odpadá tím tak motivace důsledněji sbírat ovoce, poschovávané v každé z úrovní.

Původně jsem hodnotil o půl bodíku níž, příjemně mne však překvapilo bezplatné DLC The Hidden World, které hráče zavede do země dinosaurů a představuje i již regulérně náročný mód "Cataclysm". Prostředí DLC je nápaditější a to platí i pro nepřátele a herní mechaniky. Rozšíření navíc nějakou tu dobu pobaví a autorům patří pochvala za to, že jej autoři vydali bez nutnosti další platby.

Hodnocení na DH v době dohrání: 75 %; 2. hodnotící; digitální verze PSN

Pro: Přesné ovládání, což je pro skákačku vždy základ; barevná odpočinková záležitost; v porovnání s konkurencí poměrně nízká obtížnost, což není vždy na škodu; povedené bezplatné DLC

Proti: Na hře není bohužel absolutně nic vyloženě zajímavého; opakující se nepřátelé a i úrovně působí i přes různé prostředí hodně podobně; absence originální mechaniky