Final Fantasy VII Rebirth je pokračováním Final Fantasy VII Remake a společně tvoří dvě ze tří částí moderní předělávky japonského RPG Final Fantasy VII, které vyšlo v roce 1997 pro konzoli PlayStation. Tato kompletní předělávka nabízí mimo jiné zcela nový akčnější soubojový systém, který se však dá kdykoliv zastavit, jak pro lepší orientaci na bojišti, tak pro rozdělení příkazů jednotlivým postavám v partě. Novinkou ve Final Fantasy VII Rebirth jsou Synergy schopnosti, které umožňují kombinovat schopnosti jednotlivých postav.
Příběh se opět drží původní hry, avšak s řadou změn, a pokrývá děj zbytku prvního disku původní hry po opuštění města Midgar. Bývalý člen elitní jednotky SOLDIER Cloud Strife se tedy vydává za honbou na svou nemesis, Sephirotha. Společnost mu dělají ekoterorista Barret Wallace, kamarádka z dětství Tifa Lockhart, léčitelka Aerith Gainsborough a zvláštní tvor připomínající vlka či lva Red XIII. V průběhu hry se však ke skupině přidají další nové postavy.
Ačkoliv hra Final Fantasy VII Rebirth příběhově přímo navazuje na Final Fantasy VII Remake a v původní hře nebyl jejich příběh nijak rozdělen, není zde možné nijak importovat vybavení z předchozí části a každá část "remake trilogie" je tak zcela samostatnou hrou.
Ja mám hru rozohranú v podstate odo dňa vydania na pc v januári, ale len teraz som sa dostal do 12. kapitoly, lebo hra je dlhá a ja nemám toľko času (a priority) na hranie tento rok, ale hoci zo začiatku som bol uchvátený, tak som práve od cca 8. kapitoly rozosmutnený tím, ako je tempo dramatického príbehu extrémne riedené vatou minihier a open worldu. Miestami mi to absolútne nedáva zmysel a vytvára to ludonaratívnu disonanciu v tom, ako sú niektoré veci (hlavný príbeh) dôležité a ako ma hra napriek tomu posiela robiť absolútne koniny. Ono aspoň tie protorelic časti prinesú zaujímavé čriepky príbehu a lore, ale prečo väčšina z nich musí prebiehať v podobe kontextuálne nesúvisiacej alebo až otravnej minihry? Pričom si ešte myslím, že fakt keby tých minihier bolo menej, tak by ma aj niektoré, ktoré považujem za nezábavné alebo otravné ešte bavili, lebo by to nebolo zabité tou kvantitou. Napr. ja som si Costa Del Sol aj s tou atmosférou a vizuálnou stránkou užil, lebo to bolo relatívne skoro v hre, ale robiť tie minihry v kapitolách 8. + už začalo byť vyčerpávajúce, lebo stále pribudla nejaká nová, aj na triviálne veci.
Pro: Nejlepší Final Fantasy všech dob. Akorát FF8 má lepší sběratelskou karetní hru.
Proti: Příliš repetitivních činností v otevřených lokacích a proškrtala bych některé nudnější minihry, protože by ve hře stejně zůstalo obrovské množství těch zábavných.