@
Ajantis (19.11.2025 23:14): Yup, tak dokonca to bolo kombo Strength+Constitution, teda dvoch fyzických statov, ešte k Perception a Intelligence. To, že je to nahraditeľné respirátorom, som nevedel, to mea culpa, ale... Opäť je to jeden predmet nájditeľný v jednej lokácií, a ak človek na neho náhodou alebo s pomocou guidu nenarazí, alebo práve pomocou guidu nevytvorí charakter presne na tú lokáciu, tak je to uzatvorené.
To je ostatne gro tej kritiky "hranie buildu, nie charakteru", že tie požiadavky sú natoľko špecifické, že človeku sa nemôžu odomknúť organicky, musí ich šiť na mieru požiadavkam. A ktorý sa na vrcholnej rovine prejavuje tak, že je common sense a bežným hraním práve to syslenie bodov do chvíle, než človek zistí, čo po ňom hra chce, a až potom leveluje: to je ten designový fail v mojich očiach.
Ja na ideálnej rovine súhlasím s tým, že nemá byť na jeden run všetko otvorené, a že majú zostať skryté zákutia: ale nie v kombinácií s týmto systémom, kde sú pevne a nekompromisne nastavené požiadavky bez príčetných alternatív, a kde fakt musí človek vedieť vopred, čo po ňom presne hra chce, aby tie miesta odomkol. Opäť, aj súhlasím s tým, že to má byť nehostinné miesto, kde úplný kabinetný učenec sa nedostane... ale nenapadlo by toho učenca, keď sa tam dostane, že na toto potrebuje respirátor, a nemal by mať možnosť subquestu ho nájsť a náležite sa pripraviť? A nespoliehať sa na náhodu, že buď navštívil slumy a má ho, alebo je Rambo? Prípadne nemal by sa tam aj tak dostať, ale jeho krehkosť by znamenala failure, že by sa tam skriplil a dostal nejaké trvalé postihy za cenu poznania?
To je zas zásadný rozdiel medzi týmto "buď sa tam dostaneš, alebo máš zatvorené dvere", a medzi tým, ponímať neúspechy ako rovnako naratívne uspokojivé ako úspechy: v tom je brilantné zas Disco Elysium, a v tom Age of Decadence zlyháva.
Ostatne, to je už roky imperatív aj v tabletop RPG: že namiesto toho, aby neúspech proste znamenal "well, nepodarilo sa to, tu sa nedostatnete", tak má aj neúspech má znamenať naratívny progres, ale s komplikáciami. Nie je nič frustrujúceho, ako stáť so skupinou pred zamknutými dverami, kde môžete robiť hovno, lebo ste nehodili na lockpick: lepšie je interpretovať neúspech tak, že ok, odomkli ste to, ale spustili ste alarm a teraz máte prúser.
U tej Abyss by nedostatok Strength+Constitution mohol znamenať fakt nejaké permanentné skriplenie, prípadne u toho môjho príkladu s Carn Dûm by nedostatok fyzičky mohol znamenať, idk, otravu nejakými strašlivými vapors, ktorými sú ruiny predchnuté, ekvivalent Frodovej rany z morgulskej dýky. Trestaná by mala byť za svoj nedostatok každopádne postava, nie hráč.