Sequel hry Brigandine: The Legend of Forsena z roku 1998, který si tentokrát vzali na starost vývojáři z Matrix Software pod vydavatelem Happinet, místo tehdejších Hearty Robin a vydavatelství Atlus.
Příběh nás tentokrát zavede na kontinent zvaný Runersia, kde se nachází šestice národů. Pět z nich disponuje relikvií zvanou Brigandine, které od nepaměti zajišťují lidem ochranu proti monstrům a především propůjčují lidem nevídanou sílu a magické schopnosti. Jednou z takových je i ovládnutí mysli zmíněných monster a přimět je tak bojovat po jejich boku. Každý z národů má vlastní ideály, historii, víru a politické přesvědčení, což po sérii několika událostí a potyček uvrhne jednoho dne celou Runersii do války.
The Legend of Runersia zůstává hratelností věrná svému předchůdci a opět tak jde o strategické RPG s tahovými souboji. Hráč se opět ujme některého z dostupných národů a pouští se do obsazování území. Každé bitvě vždy předchází fáze organizace, kdy své jednotky a pomocná monstra lze rozdělit do různých rot či upravovat své hrdiny, kteří během bojů získávají zkušenostní body.
Mezi hratelnými národy jsou tentokrát Norzaleo Kingdom, Shinobi Tribe, Mana Saleesia Theocracy, United Islands of Mirelva, Holy Gustava Empire a Republic of Guimoule. Každý z národů samozřejmě disponuje vlastním příběhovým pozadím.
PC verze 11.5.
Pro: Krásný art; alternativa k deskovkám; replayabilita.
Proti: Zbytečně komplikovaný přesun na bojišti; možná příliš jednoduchý příběh; užil bych větší variabilitu jednotek.