Mladá malířka právě dokončuje svou poslední malbu, která se, jak doufá, stane součástí nadcházející výstavy. Při své práci však výtvarnice čím dál častěji utíká ke svým vzpomínkám a k pozorování svého souseda odnaproti, starého a mlčenlivého umělce, jehož tvorba je tak zvláštně povědomá.
Behind the Frame: The Finest Scenery je relaxační, příběhová puzzle hra s několika nenáročnými minihrami. Hra nabízí ručně kreslenou grafiku a animace a easy-listening hudbu, která napomáha navodit poklidnou atmosféru.
Krátká adventura, ve které dominuje především příjemná atmosféra všedního dne. Celou hru, v jedné jediné místnosti, sledujeme okem ambiciózní malířky snažící se dokončit svůj obraz. Ta, zatímco pracuje na svém umění, popíjí kávu a připravuje se na svůj velký den, také po očku sleduje oknem postaršího souseda, který jí je něčím strašně povědomý.
Z hlediska hratelnosti se jedná o jednoduchou point'n'click záležitost, která je zprvu vyloženě banální - což hezky padne do celé té milé melancholické atmosféry a přituhuje v ní až ke konci, kdy začne příběh vrcholit. Právě z příběhu jsem měl zprvu trochu matoucí a rozporuplné pocity - dokud jsem si jej nenechal dovysvětlit. Po jeho pochopení ho ale musím docenit - stejně jako vodítka, která jsou napříč celou hrou, a vlastně i v jejím samotném názvu, rozeseta. Na zhruba dvě hodinky fajn záležitost, která vyloženě asi nenadchne nějakými velkými mechanikami, ale milovníkům melancholických cozy jednohubek může určitě přijít k chuti.
Pro: cozy atmosféra, příběh, art design
Proti: pro někoho to může být až moc abstraktní