Xenoblade Chronicles 3 (XC3) je sequel na hry Xenoblade Chronicles a Xenoblade Chronicles 2.
Jedná se o RPG se soubojovým systémem inspirovaným mmorpg hrami v rozsáhlém otevřeném světě. Hráč ovládá až 7 postav, mezi kterými je schopný přepínat v průběhu hry a boje, v obrovských otevřených lokacích světa jménem Aionios.
Ústřední konflikt se točí okolo nekonečné války mezi dvěma národy, kde každý z nich je založený na obyvatelích světů z předchozích her.
Dvě trojice vojáků těchto znepřátelených stran musí odhodit své předsudky a bojovat bok po boku - jak pro záchranu svých vlastních životů, tak pro odhalení toho, kdo skutečně stojí za touto absurdní válkou, která doposud byla jejich životem.
Konflikt a propojení světů předchozích her není v XC3 pouze narativní, ale i mechanické - například v soubojovém systému postavy z národa založeného na první hře používají k nabíjení svých speciálních útoků mechaniky odrážející první XC, a stejně tak postavy z národa dle XC2.
Ke hře je dostupný placený Expansion Pass přidávající, mimo jiné, nové hrdiny, obleky a příběhové rozšíření Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed.
Konečně jsem dojel XC3 (datadisk ještě ne) a teď dodělávám těch pár post-game questů.
Teda musím říct, že mě sere, že jsou postgame způsobem co nedává žádný smysl - že se odemkou po hlavním bossovi i potom, co je ten konec docela definitivní, a že hráč musí pak hru pustit znova před tím bossem a teprve tehdy si je může jít odběhat jakoby se nic nedělo.
Pro: Příběh; hudba; bojové mechaniky; všechny ostatní mechaniky; průzkum prostředí; vyhlídky; odměny; postavy; hrdinové; filtrace landmarků na mapě..
Proti: Špatný management inventáře; úkoly se sledováním stop; příliš krátká hra.