@Pluto (06.11.2025 19:37):Jo jo, v lese byl naposledy.
@jones1240 (06.11.2025 13:02): Měl bych jeden dotaz. Vzhledem k tomu, že se to týká příběhu, hodim to do spoileru. Když jsi přišel k té minipřehradě, kde se otevíralo stavidlo a dalo se pak projít k jeskyni - vyskytoval se tam Momo? Respektive, kdy naposledy jsi Moma viděl?
@Pluto (06.11.2025 12:54): Ja to takto vubec nemyslel. Já se do toho nemohl dostat kvůli tomu jak byl příběh rozvláčně podán. A celé to bylo takové “meditativní” a pomalý.
Atmosferou to na me fungovalo od zacatku.
Atmosferou to na me fungovalo od zacatku.
@rikuhahl (06.11.2025 07:43): Ovládání není takový průser, jako u trojky. Hodně to připomíná čtyřku. Větší problém vidím v tom 3D prostředí a nutnosti věčného pobíhání sem i tam, což je hlavně ve Valadilene a Barrockstadtu hodně otravné. Co je ale ještě horší, tak to podle mě ztratilo tu původní atmosféru. Zvlášť patrné je to v úvodu, kdy to prostě nějak není ono. I Jones píše, že měl problémy se do toho první hodinu dostat. Tedy funguje to přesně opačně, než originál, kde právě ten úvod dostal hráče do hry a naladil je na tu správnou dobrodružnou atmosféru, že měli zájem posouvat se dál...
@pajmič (06.11.2025 00:41): Tak to já se spíš těším, až se přidá někdo další. Zajímá mě názor i ostatních - ať už pamětníků, tak i nováčků.
@jones1240 (06.11.2025 07:56): Určitě to zkusím, ale kdy, to je otázka. Určitě za to nedám plnou cenu. Takže až v horizontu let.
@rikuhahl (06.11.2025 07:51): Já to chápu, zle to ani neberu. Mám v plánu dvojku dát i rovnou original a necekat na remaster. At to trochu nasaju tu atmosferu!
Ale co jsem porovnával fotky atd, tak se dle mě dost pevně drželi těch lokacích, ale je jasny ze kdybych to vylozene hral to origo, tak by mohl byt dojem jinej! :D
Planujes to zkusit?
Planujes to zkusit?
@jones1240 (06.11.2025 07:47): Chybějící osobní zkušenost nejde nahradit návody. To není nic proti tobě. V tomhle případě jde o ty různé grafické detaily, které ti návod neprozradí. Ale musím uznat, že jsi to vzal dost zodpovědně tu recenzi.
@rikuhahl (06.11.2025 07:43): Tak já to srovnával skrze návod, takže vlastně jsem všechny změny viděl hned. Samozřejmě pak krom grafiky uz tam zmeny nejsou, kvuli kterym by bylo potreba hrat original. Ale chapu!
@pajmič (06.11.2025 00:41): Pluto je lepší, protože má srovnání obou verzí hry ;)
To zmíněné ovládání mě ale moc nepotěšilo. Pokud je to ve stylu trojky, tak to hru posílá do pekel :(
@pajmič (06.11.2025 00:41): Sleduji to se zatajeným dechem, to je pravda!
@jones1240 (komentář): Vzrušující souboj komentářů, duel slova psaného, střet nerdů! Kdo vzejde z tohoto mače jako vítěz? Džones alias Ondra, nebo @Pluto: ?
@jones1240 (04.11.2025 21:17): On je tak trochu zázrak, že tam ta čeština vůbec je. Jsme pro všechny strašně malý trh...
@Pluto (04.11.2025 21:10): Jasně, super díky moc za info. Je to škoda. Zrovna tohle by určitě streameři využili té češtiny. Super že jste se aspoň snažili.
@jones1240 (04.11.2025 20:26): Kurziva font u titulků je v české, polské a ruské verzi. Na jeho nevhodnost jsme poukazovali a nabídli úpravu původního, ale Microids už do toho nechtěli sahat, aby si nerozsypali ostatní jazyky. Čeština byla implementována jako poslední jazyk...
Ten font českých titulků je velká špaténka ta kurzíva, nebo jak se tomu rika. Chápu, že byla snaha se držet vibu hry z originalu, ale enda se to misty cist. Pro streamery (jak jsem si ted zkusil) naprosto nepouzitelny. Nejde, minimalne ne na PS5 (hadam ze na PC to bude stejně) nastavit velikost. Je to pro divaky prilis male, mají problém to číst.
Všichni to kritizovali. Nemluvě o to že i mimo to se to nečte moc dobře i hráči. Chybí vetší ztmavení fontu, když se titulky ukazují na světlejším povrchu, vyloženě to vadí.
Chápu že eng font nedodržuje vibe hry, ale takovyhle problémy neměl, protože kašlal na stylistiku na úkor čitelnosti.
@Fritol (04.11.2025 17:39): Je pravdou, že Microids jsou nejen tvůrci, ale i vydavatelé. Já jsem to ale bral z pohledu značek, které k Microids tak nějak historicky patří. To, že to pak dělá vlastní interní studio (Microids Studo Paris se podílelo jak na nové verzi Amerzone, tak i na Syberii) ve spolupráci s někým jiným už asi není tak podstatné.
@Pluto (04.11.2025 17:14): "Do vlny remasterů se vrhlo i studio Microïds. Jejich prvním vážnějším počinem se v tomto ohledu stala Amerzone: The Explorer’s Legacy".
Podle čeho soudíš vážnost počinu? Microids jako vydavatel už vydali "vážnější" remastery (remaky) než Amerzone. Pokud je řeč o studiu jako vývojářích, tak Amerzone a Syberii dělají dvě odlišná studia, ale to ostatně zmiňuješ i dále, takže hádám myslíš vydavatele.
@jones1240 (04.11.2025 16:43): Každopádně je zajímavé, že oba začínáme shodně tématikou "zbytečnosti/nezbytečnosti" remasterů. Jen s opačným názorem :-)
@jones1240 (04.11.2025 16:43): Taky už jsem sepsal recenzi.
Když tak tady recenze. Až to tu půjde tak to sem hodím jako koment. Kdyby někoho zajímalo jak můžu jako nováček vědět co se změnilo, tak z toho důvodu jsem to hrál s návodem na originál. Takže ty postřehy jsou odvozené z toho co bylo úplně jinak.
Hm, to vypadá dobře. Možná to konečně i dohraju :D
Zároveň s tím byla oznámena limited edition, která ale bude bohužel jen pro PS5 a XBOX...
Před víkendem byla vydána tisková zpráva o české verzi včetně screenshotů. Na moc webech jsem to teda nenašel, ale je to třeba TADY.
@Pluto (02.11.2025 22:23): Jj, chápu :-)
@ Artran (02.11.2025 22:00) : Všichni máme embargo až do úterka, tak nesmíme ani naznačovat. Jediné, co můžeme prozradit, tak že už to hrajeme. :-)