Mám radost, že se jednou za čas objeví nějaká strategie ve stylu legendárních Commandos. Jen u Partisans 1941 jsem si dlouhou dobu kladl otázku, jestli se nejedná o pouhopouhý klon Commandos. A navíc i dostatečně zabugovaný klon. V době vydání jsem totiž neslýchal pozitivní recenze. Dal jsem tomu tedy čas a nyní po dohrání mohu konstatovat, že to ztráta času není, ale největší zážitek také ne. Dalo by se to jednoduše shrnout jako prostě další typická hra z Ruska. Se vším všudy.
Pamatuji si, že před lety vždycky, když se zjevilo logo ruské distribuční společnosti 1C Game Studios, okamžitě jsem zbystřil a čekal cokoliv. Originální nápad, ale často dost tristní zpracování. Tady se toto logo sice nezjevilo. Distribuci tu provádí německý Daedalic Entertainment. Nicméně důvěra právě v ně mě donutila sečkat, vydržet pár let a pak hru zkusit. A ano, ve své podstatě jsem si hru docela užil. Jen je třeba se připravit na skutečnost, že není zdaleka tak detailní, jako před lety Commandos, kteří výrazně lépe pracovali nejenom s prostředím, ale i se samotnými postavami.
Zde je příběh poměrně povrchní a vlastně je úplně jedno, jakým směrem se ubírá. Kromě různých popisků a novinových článků tu vůbec nenavazuje na nic konkrétního z historie druhé světové války. Prostě Vás vhodí do příběhu partyzána, který se jen tak tak zachrání, aby kdesi v lesích založil malou partyzánskou skupinku přeživších, kteří mají sto chutí dráždit Němce a občas je pozlobit tím, že jim někde něco zapálí, popřípadě rozmlátí.
Hra pak postupuje na dvou frontách. První fronta jsou jednotlivé mise, kterých je cirka patnáct, ale žádná z nich není natolik výrazná, abyste si měli důvod ji zapamatovat na delší dobu. Druhá fronta je pak v prostředí partyzánského tábora, který Vás nutí v mezičase získávat různými způsoby jídlo, ale i suroviny na stavbu dalších přístřešků. Tato část, jak mi ze začátku přišla nápaditá, postupem času postrádala jakéhokoliv smyslu. Vše potřebné poměrně rychle vybudujete a pak už je úplně jedno, co v tom táboře děláte. Celý ten herní mechanismus se tedy poměrně záhy přesune k jednotlivým misím.
No a ty, jak jsem již říkal, nejsou kdoví jak nápadité. Ze začátku možná jo, ale jak se mapy zvětšují, úkoly se zesložiťují a postavy se zlepšují, protože i ony prochází určitou formou vylepšení, celé to chytne takový glanc průměrnosti a stále opakujícímu se vybíjení, popřípadě vystřílení, prostředí. Bavilo mě to vlastně jen proto, že jsem měl tendenci to od Němců mapu po mapě dokonale vyčistit. I ta ale ze mě časem vyprchala. Hlavně v momentě, kdy se začaly objevovat bugy včetně finální mise, která mi přišla zabugovaná ze všech nejvíc.
Partisans 1941 tak určitě není nejlepší strategií podobného typu. Zároveň to ale není ani úplný průser. K postavám si vztah úplně nevytvoříte (a to i přesto, že hra se občas vedlejšími příběhy snaží), děj Vás vlastně neposouvá do žádného závratného cíle (vyvrcholení děje neexistuje a skončí vlastně ze vteřiny na vteřinu prakticky bez jakéhokoliv příběhového uzavření děje) a tak zbývá hratelnost, která mě různými momenty udržovala v napětí, ale být hra ještě o pár hodin delší, asi bych šel s hodnocením ještě o stupeň dolů. Takže jak říkám, ztráta času to není, ale Commandos zůstalo jednoznačně nepřekonáno.
malarkey
DEU
veselykralicek
Pro: boje na východní frontě v partyzánských řadách, odlišné charaktery, hlavní mise, přepadové mise, obsluha tábora a správa jídla a zásob, animace a ruské dialogy
Proti: chaotické přestřelky, nedotažený pathfinding, nepřehledná grafika sbíraných předmětů a ve skladu, cenzura nacisických symbolů