Monument Valley 3 je třetím dílem stejnojmenné série abstraktních logických her původně pro mobilní platformy (iOS, Android).
Stejně jako v případě předchozího pokračování je i třetí díl dějově nezávislý na minulých hrách. Tentokrát se hráč chopí učednice světlonošky Noor, která zjišťuje, že zatímco vody stoupají a Posvátné světlo (Sacred Light) slábne, její přímořské komunitě hrozí zánik v rozbouřených vlnách. Noor se tak vydává magickým světem optických iluzí a důvtipných, s perspektivou pracujících, hádanek na dalekou cestu za nalezením nového zdroje energie.
Herní mechanismy se velice podobají předchozím dílům, přičemž tvůrci rozšířili jejich využití o nové prvky a optické iluze. Hráč dostává v některých úrovních více volnosti a kromě zdolávání monumentálních architektonických staveb po dopředu vytyčených trasách se může vydat se svým věrným totemem na volnou plavbu do rozbouřených vod.
Třetí díl jede ve šlépějích minulých dvou dílu a děla pořad dobře to, co se od tohle série očekává. Logicky puzzly s hodně častým zajímavým využíváním perspektivy tu stále fungují. Největší novinkou je asi pár sekvenci, v kterých ovládáte v prostoru takovou malou loďku. ze začátku mi to přišlo nezvykle, ale během chvilky mě to bavilo a fungovalo to skvěle jako takové menší obzvláštní gameplaye. Celkově hra na ty 2 hodinky zabaví více než slušně.
Pro: Pořád silně kreativní, geniální nápady s perspektivou, části s loďkou, soundtrack
Proti: Sice tomuhle typu hry by neslušela obří délka, přesto o něco delší by to být mohlo