Ten začátek, kteří tu všichni opěvují mě spíše odrazoval. V normální 3D akci máte nějaké příběhové intro, dostanete do ruky nějakou slabou zbraň a před sebe pár slabých nepřátel a jednoduché kolo na rozjezd. Tady vidíte akorát zmláceného bezejmenného grázla, do ruky nedostanete nic a hra Vás vyplivne do města plného dalších neuvěřitelně tuhých grázlů bez jakékoliv indicie co dělat. A snažte se. Získat trubku, pak páčidlo, splnit pár téměř adventurních úkolů a dostat se aspoň k pistoli, aby člověk mohl zkusit zlikvidovat ty dva strážné u dveří, co beztak nejdou otevřít.
Celý ten setting zní trochu jako GTAčka, ale jakékoliv hloubky. Hrdina je grázl, kterému nemáte jakýkoliv důvod fandit, celý herní svět tvoří jen další grázlové, ve městech nepotkáte jediného civila nebo poldu... jen pár těch grázlů (většinou těch co nemají zbraně) s Vámi mluví a můžete si je i najmout. Příběh probíhá formou neotitulkovaných in-game sekvencí, kde se Kingpin rozčiluje nad nýmandem, co mu ničí jednu čtvrť za druhou; přičemž tu zazní asi milionkrát fuck. Prostě tupá střílečka bez sebemenší motivace ji hrát... naštěstí to platí jen příběhově.
Grafika je tmavá a ošklivá... ale ne technicky, spíše prostě procházíte odpudivé zaplivané čtvrtě plné rozmlácených baráků; tvůrci umí vymodelovat i celkem pěkná místa (třeba finální sídlo).
Nu a jak se to hraje? Po začátku, který mě moc nebavil jsem získal brokovnici, se kterou se to změnilo na jakžtakž normální střílečku a já si všiml, že to není tak zlé. Základem je čtvrť se spoustou zamčených dveří. Ve té je většinou bar, kde většinou získáte 1-2 úkoly a tím si otevíráte dveře k misím a poté cestu někam dál. Mise i hlavní čtvrť mají spoustu odboček, průplavů kanály či cest ventilacemi, na jejichž konci je většinou tučná zásoba nábojů, zdraví a brnění. Je to komplikované, občas jsem nakoukl do návodu co mám vlastně dělat první, ale není to šílené bludiště a je to zábavné.
Jednotlivé mise obsahují nejednu vychytávku. Občas narazíte na někoho kdo poradí, občas si můžete někoho najmout, přičemž parťáci něco vydrží a můžete je pomocí tří příkazů (pozitivní/negativní/speciál) ovládat. Minimálně v jednom kolo parťáka potřebujete na vykradení sejfu, jinak můžete klidně hrát sólo. V kolech jsou čas od času logické úkoly (uvolnit vlak, nahodit pumpu/generátor nebo jen posunout bedničku). Z nepřátel padají nejen zbraně, ale můžete je obrat i o prachy a za ty si v zastavárnách dokoupit co zrovna potřebujete. Kromě lékárniček a nábojů sbíráte i tři části brnění, které krásně vypadá. Zkrátka tak akorát zpestření, aby to nebylo jen střílení.
A střílení si užijete dost. Nepřátelé kromě pár čoklů a otravných krys jsou lidi s různou výzbrojí, ale lidi pekelně vytvrdlí. Kličkují, kryjí se, zdrhají, přesně míří a snesou absurdní počet zásahů. Tečou z nich potoky krve, lítají cáry masa, upadávají ručičky, nožičky (ano hra je pořádně krvavá), ale nepadnou. Není to tak frustrující jako třeba Requiem ze stejného roku, ale přiznávám že jsem se zapotil i na nejlehčí obtížnost!!! Na ty vyšší by to muselo být absolutní peklo.
Díky vytvrdlosti nepřátel je těžké vybrat slušnou zbraň. Trubka/páčilo i pistole jsou k ničemu, brokovnice se hodí na hit and run útoky (přiběhnout k nepříteli, napálit to něj a zdrhnout) s příchodem kulometu jsem brokovnici odložil protože je rychlý a přesný. Pak je to ještě speciální těžká puška, která si sice poradí skoro s každým, ale po troj-výstřelu se "chladí?" a ta sekunda-dvě než můžete střílet znovu často stačí aby byla většina zdraví v prdeli. Granátomet je tradičně k ničemu, raketomet na vytvrdlé soupeře slabý a plamenomet umí pěkně zapálit, ale hořícího bezbranného nepřítele musíte něčím dorazit.
No a to je vše. Přes nulovou příběhovou motivaci je to (na Novice) celkem tuhá, ale zábavná hra se skvělými přestřelkami a pár solidními vychytávkami. Hra je i celkem dlouhá a nakonec se z hrdiny stane nový Kingpin. S pomrknutím na další díl (jedna z gangu zdrhne), který nepřišel.
Han22
Caelos
Cedr
Heretic
Paul
Pro: unikatni FPS z gangsterskeho prostredi, role penez ve hre, vylepsovani zbrani, najimani poskoku, obchody se zbranemi, bary, soundtrack, paradne zpracovane az nechutne prostredi, sprostota na kazdem kroku
Proti: ultimatni obtiznost a chirurgicky presni nepratele, hranate textury nepratel