Po úspěchu The Beast Within dostala Jane Jensen prostor pro vytvoření třetího a zatím posledního dílu ze série o lovci stínů Gabrielu Knightovi. Přestože již doba adventurám příliš nepřála, nakonec se přeci jen podařilo hru s podtitulem Blood of The Sacred, Blood of The Damned vydat, a to na konci roku 1999.
Tentokrát však Gabriel Knight opouští Německo a společně se svou asistentkou Grace se vydává do sousední Francie. Je požádán princem Jamesem z Albany, potomkem významného anglického rodu Stuartovců, momentálně žijícím ve svém exilovém sídle v Paříži, aby přijel ochránit jeho malého syna Charlieho, jemuž hrozí únos. K tomuto únosu skutečně dochází a Gabriel pronásleduje únosce do vlaku, ve kterém je sám přepaden a paralyzován. Probouzí se až na nádraží ve městečku Cuiza, odkud jej přepraví do nedalekého hotelu v Rennes-le-Château, kde celý příběh začíná. Do této malebné francouzské vesničky přijíždí nejen jeho kolegyně Grace, ale také je zde podivná turistická výprava, ve které se nachází i jeho starý známý Mosely. Začne tak temné pátrání po okolí s cílem odhalit únosce malého Charlieho i celé spiknutí, které se kolem postupně objevuje. A jak se zdá, opět tu máme další nadpřirozené téma, tentokrát upíry.
Stejně jako v minulých dílech, i tentokrát dokázala Jane Jensen výborným způsobem zkombinovat reálné příběhy s fikcí. Pohybujeme se v okolí skutečné tajemné francouzské vesničky Rennes-le-Château, která je obestřena tajemstvím ohledně místního faráře Bérengera Saunièra, jenž v devatenáctém století po nálezu něčeho tajemného neskutečně zbohatl. Začneme tak pátrat nejen po upírech, ale také tajemství Bérengera Saunièra, jeho možném ztraceném pokladu a významnou měrou se podíváme také na tématiku pokrevní linie Merovejců, Templářských rytířů, Svobodných zednářů. Také se podíváme na zoubek samotnému Svatém grálu.
Obdobně jako u předchozích dílů přichází i tento s novým zpracováním. Po klasické namalované grafice a FMV filmečcích tentokrát přichází plně 3D prostředí. Bohužel byla hra vyvíjena v době, kdy bylo 3D ještě v počátcích, a tak už v době vydání působila grafika lehce neohrabaně a posléze se na ní zub času výrazněji podepsal. Nic na tom ale nemění realisticky provedené lokality, které si berou za svůj vzor skutečné originály. Pro ovládání je zvolena unikátní mechanika, která zatím nebyla nikde jinde použita. V jednotlivých obrazovkách totiž máte možnost volně pohybovat kamerou a dívat se tak na prostředí z různých míst, pod různými úhly a sledovat i ty nejmenší detaily, přičemž hlavní postava stále stojí na jednom místě. Teprve poté, co na něco v dané lokalitě kliknete, tak na to místo postava přijde a začne provádět potřebnou akci.
Opět zde máme dvě hratelné postavy - Gabriela a Grace. Zatímco Gabriel pátrá po ztraceném dítěti a nenápadně sleduje i jednotlivé členy výpravy, jejichž činnost je čím dál tím podezřelejší, Grace se soustředí spíše na vyšetřovací práci, při které využívá jí samotnou vyvinutý počítačový program Sidney. Ten jí také pomáhá vyřešit jeden z nejgeniálnějších puzzlů v historii adventur - Le Serpent Rouge.
O hudební soundtrack se opět postaral Robert Holmes, tentokrát společně s Davidem Henrym. Po pauze v minulém díle se k dabingu hlavní postavy vrátil Tim Curry, jeho kolegyni Grace tentokrát namluvila Charity James.
@Fencer (08.02.2024 16:34): Díky, to jsem nevěděl nebo jsem to zapomněl. Vůbec k třetímu dílu mám takový zvláštní vztah a dluh, jedničku a dvojku jsem dohrál vícekrát.
Drolin
Dan9K
Fencer
koberec
BINGMAN
Pro: hratelnost, logické a zábavné puzzly, řada informací o daném tématu, scénář, hudba, engine - volná kamera, délka
Proti: dabing (není špatný, ale nevyniká), grafika