Jedná se o moderní předělávku nejpopulárnějšího dílu hororové série Fatal Frame s vylepšenou grafikou a hratelností.
Hra sleduje příběh dvojčat Mio a Mayu, které se při návratu na místo z dětství ztratí v odlehlé horské oblasti a objeví zapomenutou vesnici zahalenou temnotou. Na první pohled opuštěné místo však skrývá znepokojivou minulost a přítomnost neklidných duchů, kteří odmítají odejít. Hráč postupně odhaluje historii vesnice prostřednictvím nalezených deníků, vzpomínek a symbolických událostí, zatímco se snaží přežít a najít cestu ven. Ústředním motivem hry je silné pouto mezi sestrami, které je vystaveno zkoušce v prostředí prostoupeném vinou, ztrátou a dávnými rituály.
Základem hratelnosti je průzkum prostředí, řešení drobných hádanek a především souboje s duchy pomocí ikonického fotoaparátu Camera Obscura. Ten slouží jako jediná obrana - čím déle hráč vyčká a nechá přízrak přiblížit, tím silnější snímek může pořídit, což vytváří neustálé napětí mezi rizikem a odměnou. Remake rozšiřuje systém vylepšování fotoaparátu, zpřehledňuje správu filmů a schopností a nabízí plynulejší zaměřování i citlivější odezvu ovládání.
Remake celý zážitek přibližuje současnému publiku detailnějším vizuálním zpracováním, realističtějším nasvícením a novými modely postav. Atmosféra zůstává věrná předloze, ale díky moderním technologiím působí temné interiéry, mlhou zahalené uličky i zchátralé domy mnohem tísnivěji a živěji než v původní verzi. Výsledkem je titul, jenž zachovává křehkou, melancholickou hrůzu originálu, ale zároveň ji podává přístupnější a technicky vyspělejší formou pro současnou generaci hráčů.
Jako atmosféricky jeden z nejlepších nových herních hororů a to jak právě atmosférou tak ambientem. Takhle skvělé ozvučení měl snad naposled Alone in the Dark. Bohužel si Team Ninja spletl hratelnost s Ninja Gaidenem a vylepšování, různé druhy filmů plus další věci v rámci kombatu působí překombinovaně. Je to doprdele atmosférickej horor ne rail gun shooter s kamerou. Ale dobrý, no. Dále to zasazení v rámci malé vesničky je silně stereotypní od půlky hry a vlastně už mě tam nic moc nemotivovalo a nepřekvapilo.
Mimo to je to ale kompaktní hororvý zážitek, který funguje v těch momentech kde kvalitní japonský horor má, takže jsem se více bavil. I tak ale Mainden of Black Water je znatelně lepší s odstupem.
Ryuuhei