Miluji, když mě hra donutí vymýšlet hromadu teorií o příběhu, jen velmi opatrně odhaluje svá tajemství, která vyvolávají další a další otázky, a když se ke konci vše vysvětlí, perfektně to do sebe zapadne. A tady se to povedlo na jedničku. Navíc postavy jsou extrémně sympatické, a to včetně záporáků či vedlejších postav, které pouze dotvářejí atmosféru, ale nejsou v příběhu příliš důležité. Všem jsem věřila jejich motivace a toužila jsem se o nich dozvědět více.
Clair Obscur: Expedition 33 také vyniká svou přístupností běžným hráčům. Není to RPG na sto hodin ani množstvím textu nepřipomíná interaktivní novelu. Má hezkou grafiku, příjemnou hratelnost, a pokud se nechcete zabývat volitelným obsahem, ke kterému se dá klidně vrátit po konci hry, tak je velmi svižná a lineární. A zároveň ten volitelný obsah má. Takový, co uspokojí i hardcore hráče vyžadující téměř nezabitelné superbossy. Není mnoho her s takto kvalitním příběhem, které by toto vše splňovaly a dostaly se tak do videoherních knihoven nejen fanoušků žánru.
Pár chybiček tato hra přece jen má. Uživatelské rozhraní není tak přívětivé, jak by mohlo být. Některé obrazovky menu se chovají trochu jinak, než byste očekávali. V některých momentech vám hra bez upozornění změní partu. Při cestování mezi lokacemi musíte neustále zdlouhavě zapínat mapu pro orientaci. Přitom se autoři výrazně inspirovali PS1 generací her Final Fantasy, a ty měly všechny tři problémy ukázkově vyřešené.
Druhým a zásadnějším problémem je, že největší cílovka této hry, tedy fanoušci tahových JRPG, může být zklamána obrovským důrazem na dodge a parry mechaniky v soubojích. Není to jen volitelné přilepšení, ale opravdová nutnost, která téměř v každém souboji rozhodne o vítězi. Mačkání QTE při vlastních útocích jde v nastavení vypnout, ale bez dodge/parry se neobejdete, ledaže byste si hru přepnuli na příběhovou obtížnost. Pak se ale ze soubojů stává jen nudná a zbytečně zdlouhavá vata, protože nepřátelé vás sice prakticky nedokážou zabít, ale jejich obranyschopnost a počet životů se nemění.
Striktním hráčům tahových JRPG bych tak paradoxně jako jediným tuto hru nedoporučila. Všem ostatním ano. Ale bacha na spoilery. Clair Obscur: Expedition 33 hodně stojí na odhalování příběhu a bez toho by zážitek nebyl ani zdaleka tak silný.
Dohráno za 42 hodin.
raisen
GameEs
Blackhand47
Moryart
Pro: Whee: nabízí silný a promyšlený příběh, sympatické postavy, nádhernou stylizaci, skvělou hudbu a zábavný RPG systém s obrovskými možnostmi tvorby buildů.
Proti: Whoo: hře škodí méně přívětivé uživatelské rozhraní, zejména absence minimapy, a příliš velký důraz na dodge a parry mechaniky, který nemusí sednout striktním fanouškům tahových JRPG.