Mark Hammond je někdejší gangster, býval ženatý a má syna. Jenže šéf organizovaného zločinu Charlie Jolson mu jednoho dne ženu zavraždil a dítě unesl. Mark od té doby usiluje usiluje záchranou svého chlapce. Jolson Marka vydírá a nabízí mu obchod, jak syna získat zpět. Chce Marka využít na ty nejtěžší zločinecké úkoly. Mark má tři možnosti. Buď odmítne a jeho syn zůstane napospas Jolsonovi, nebo se při první příležitosti raději nechá zabít. Pak je tu možnost na Jolsonovu hru přistoupit a získat tak čas na chlapcovu záchranu. Mark už se rozhodl.
Po dokončení scénáře za Marka Hammonda se vám otevře možnost hrát za detektiva Franka Cartera, jenž se za každou cenu snaží dostat Charlieho Jolsona za mříže. Scénář se proplétá s tím Hammondovým a odkrývá nové pohledy na příběh, který ovlivnily britské filmové gangsterky jako Get Carter (1971) či Snatch (2000).
The Getaway je otevřenou městskou akcí ve stylu Grand Theft Auto III (2001). Můžete se pohybovat po celém Londýně, krást auta a zaplétat se do pouličních přestřelek. Mise se většinou skládají ze dvou částí, nejdříve musíte někam dojet a poté splnit daný úkol, během jehož realizace se většinou neobejdete bez střelby. Hratelné postavy se mohou klouzat, plížit i krýt za objekty.
Oproti GTA vám nic neukazuje zdravotní stav. Ten odhadnete pouze podle držení těla protagonisty. Čím více je postava zraněná, tím pomaleji běhá a drží se za břicho. Zdraví se obnovuje odpočinkem, například opíráním se o zeď. Při jízdě automobilem nevidíte minimapu, ani vám cestu neukazuje šipka, musíte se řídit podle blinkrů, které naznačují, kam máte odbočit.
V roce 2004 vyšel druhý díl pod názvem The Getaway: Black Monday.
@Fritol (07.12.2021 21:30): Já jsem nikdy nebyl velikým fanouškem GTA a její klonů z PS2 éry, více mě bavila Yakuza inspirovaná Shenmue, i když dnes by raději hrál ty remaky než původní dvě hry.
Pro: Pro mého vnitřního umělce je samotná existence téhle hry vyloženě inspirativní
Proti: Pro mého vnitřního hráče je ovšem existence téhle hry v této podobě zhola nepochopitelná