Smyčka

Red
19.05.2025
3 hodnocení Platformy

freeware

J se probouzí ve svém bytě, ale něco není v pořádku. Pocit cizoty, zamčené dveře a neklidná mysl—každodenní rutina se proměňuje v boj o pochopení reality. Když J zjistí, že svět, jak ho zná, se blíží ke svému konci, musí překonat svoji pasivitu a rozhodnout se. Co se děje? Má vůbec šanci něco změnit?

Smyčka je vizuální román vytvořený v Ren'Py za pomocí AI.

Poslední diskuzní příspěvek

@John Mirra (09.03.2026 18:54): Ja viem, že viac hier pracuje s možnosťou tlmiť hudbu, ak sa ti nepozdáva alebo chceš len ambientný sprievod. No ak autor sám priznáva, že chcel zvolenými piesňami rozprávať dej a podľa všetkého triafať advekvátne atmosféru, tak je to trochu smutné nie? :) Nehovoriac o tom, že tie melódie tam podľa mňa beztak veľmi nepasujú. Nehodnotím hru, stále vyjadrujem len svoj názor na tento aspekt.

@Red (09.03.2026 18:37): Propagácia je skutočne poriadku, no vlastné dielo bude každý automaticky hodnotiť o niečo pozitívnejšie.

• PC 80
Vizuální a patřičně ukecaný román, ve kterém se řeší vliv umělé inteligence a přístup k vlastnímu životu, rutina, přátelství, odcizení, neschopnost (či nechuť) cokoliv změnit atd. Takže když se na scéně objeví šéfka korporace s plánem na ovládnutí světa pomocí umělé inteligence, náš hrdina se musí rozhodnout, co udělá dál. Pokud něco.

Příběh je trochu snový, imaginativní, otevřený interpretacím. Několik situací a dialogů se záměrně opakuje a u některých filozofických částí jsem si vzpomněl na první The Talos Principle, což míním jako pochvalu.

Víc než na zápletku a její rozuzlení se klade důraz na myšlenky a úvahy hlavního hrdiny, takže nějakou akční napínavou jízdu rozhodně nečekejte. Je to spíš pomalá hra a důkladné čtení dialogů je nutnost a řekl bych, že vás občas donutí k zamyšlení.

Takže mě Smyčka ty cca 4 hodiny bavila, postavy mi přišly dost sympatické a celé to příjemně odsýpá. Hudba je docela chytlavá, ale jak má český text, tak jsem si ji místy musel vypnout, aby mě neručila při čtení dialogů.

Herní výzva 2026 - Doba AI (HC)

Pro: Myšlenkově docela bohaté, zajímavá témata a úvahy, sympatické postavy, příběh k zamyšlení, funkce save/load, vizuální stránka povedená

Proti: Hudba občas ruší (ale dá se vypnout)