@Red (24.08.2026 19:52): Hah, bezva, to byla vtipná animace :)

Jo, přehraje to všechno možné, dneska už je to celkem univerzální, stačí jen přenastavit příslušné cores.
Můžeš si tam nastavit i ukládání do dalších save slotů a přepínat mezi nimi.
Jinak přetáčení mám u sebe dvě klávesy od písmene P, ale najdeš to v hlavním menu (F1) - settings - input - hotkeys - fast forward.
Přeju hezkou zábavu.
@Tainaru (24.08.2026 14:05): Jo, to musí být samozřejmě můj autentický průchod s postavami s mým vývojem, to by nedávalo smysl si tam dávat screeny někoho jiného, když už je chci konečně vyměnit u těch několika málo her, u kterých jsem musel sahat pro screeny do Mobygames, protože jsem si vlastní tehdy neudělal.
@Ringo (24.08.2026 13:32): No, předpokládám, že si to chceš odehrát sám za sebe, ale kdyby ti to nějak pomohlo, tak mohu nabídnout moje uložené pozice pro RetroArch, ukládal jsem to v různých fázích (snad jenom Rizu tam nemám průběžně vůbec, protože s ní jsem to dojel až do společného finále).
Nebo i ty obrázky. Samozřejmě, vlastní průchod je vždy lepší.
@Tainaru (24.08.2026 13:19): Já kdysi ukládal a pak jsem měl všude plno složek se savy, zálohy záloh a tak a pak jsem to taky smazal s tím, že na co mi je save dojeté hry, až se ke hře někdy budu chtít zase vrátit, zahraji si ji znova. Ale chystám se oprášit jeden 16 let starý disk, který jsem vytahoval z počítače, který jsem tehdy vyřazoval a doufám, že tam najdu složky ze zSNES a ePSX se savy těch jRPG. Mohl bych tak vytahat některé screeny z těch savů a doplnit je k článkům. Možná tam bude i můj save z druhé rozehrávky Rudra No Hiho, kdy jsem skončil po první kapitole, než mě přemohlo to naštvání z toho, že budu muset vše grindovat znovu.
@Ringo (24.08.2026 12:59): Jak kdy. Pro mě má obvykle větší hodnotu ten zápis, co si po dohrání hry zapíšu. Savy z emulátoru si uložím jen někdy, když si zrovna vzpomenu, ale nedělám to nijak cíleně ani systematicky. Na Switchi obvykle nahraju každou dohranou hru hnedka do cloudu, protože tam mám pocit, že o něj můžu kdykoliv nějakým nedopatřením přijít. A na savy z takových těch hraček, jako je třeba Game Boy, jsem si taky pořídil krabičku a vždy zálohuju.
@Tainaru (24.08.2026 12:27): Texty si sepisuji bokem a zálohovával jsem je ve wordu, jenže je to pakárna, já jsem líný cokoliv zálohovat, pak se stejně změní za x let verze wordu a texty se třeba nějak rozsypou kvůli formátu. Takže jsem nakonec přešel na zálohu celých článků až ze stránek rovnou pomocí save page do pdf. A to je jediná forma, kde mám zálohovány i screeny, které pro článek vyberu. Takhle mám zazálohován celý svůj web samozřejmě na dvou místech:-)

Samozřejmě během hraní, obzvláště při tvorbě herních deníků, si screeny dočasně ukládám, někdy dle kategorií do složek, ale jak je vše sepsáno a hozeno do finále, tak tyhle pracovní věci mažu pryč. Co je hotovo, tam netřeba skladovat pracovní materiál. Už tak si neumím protřídit 20 leté rodinné fotky z dovolených, natož abych ještě třídil a někde zálohoval screeny ze skoro 350 her, co jsem dohrál :-)
@Ringo (24.08.2026 07:57): A já myslel, jak si všechny obrázky střádáš a třídíš do složek podle různých kategorií a ty texty ukládáš minimálně ve wordu, a k tomu máš aspoň dvě další zálohy na různých místech.
Já kdysi přišel o dost cenné soubory a od té doby si všechno všude ukládám, jak jsem paranoidní (ale už se mi to párkrát vyplatilo). Dokonce i moje komentáře na DH :)
Inu, každému po jeho.
@Tainaru (24.08.2026 01:26): No nečekal jsem tehdy, že bych někdy ty screeny využil. Já si je ani teď nějak někde nezálohuji, dělám je během hraní, pak je dám do článku a složku smažu:-) Nezálohuji si ke hrám ani savy, pokud to nejsou RPG, u kterých jde přetahovat postavy do dalších dílů. Dohraji a komplet odinstaluji:-)
@Ringo (23.08.2026 21:52): Jako ztratit v tom 30 hodin, to je v podstatě celá hra těsně před finální kapitolou. To by mě taky dost hryzalo, úplně to chápu.
Screenshoty jsi k tomu taky ztratil? Koukám, že jsem jich během hry nasekal kolem stovky.

No jo, je to práce a časová investice velká.
Ale aspoň za 15 dní nedojde ke zničení lidstva, teda s trochou štěstí :) No nic, budu držet palce.
@Tainaru (23.08.2026 19:43): Rudra má pro mě jeden handicap v návratu k ní, hrál jsem ji kdysi dlouho a tím z ní nejde to hrál jsem smazat, byť jsem ji nedohrál. Je to vždycky úskalí toho, když se něco odloží, člověk dává přednost pak tomu, co ještě nehrál vůbec :-) Ale jako jo, dostane se na to a jednou ji dohraji.

Jinak v tom článku je číslovka 1, jelikož to má být takový seriál o SNESovkách a první díl byl výběr toho nejlepšího ze SNES jRPG a sRPG, co vyšly jen v Japonsku. Druhý díl by měl být o SNES strategiích. V podstatě měl vyjít už dávno, jenže brzda je, že ke každé té hře potřebuji screenshoty a to znamená každou aspoň na několik hodin rozehrát, což je časově strašně náročné.
@Ringo (23.08.2026 19:21): Jasně, nejdřív přece Rudru :)

PS: Ještě když se vrátím k tvému článku o hrách, co vyšly jen v Japonsku, tak je tam vlastně v titulku číslovka 1. Bude teda i pokračování, a kdy? Koukal jsem, že na SNES vyšla ohromná spousta JRPG, co se nedostaly na západ. Přitom některé jsou něčím taky zajímavé. Úplně namátkou třeba Hourai Gakuen no Bouken, nebo Arabian Nights: Sabaku no Seirei ou, atd atd. Prostě chtělo by to zas taky pokračování :)
@Tainaru (23.08.2026 12:47): No, tak ono není moc pravděpodobné, že budu nějak hromadně znovu hrát to, co jsem už dohrál, nejprve musím splnit ještě další jRPG, které jsem ještě nehrál. To není jako zopakovat si dungeon nebo adventuru. To jsou hry minimálně na 70+ hodin :-)
@Ringo (22.08.2026 22:25): No, chtělo to jeden průchod za Clauda a jeden za Renu. Pak tam jsou vztahové animace s různými postavami po dohrání, takže tam ještě mám co sbírat. Je asi fakt, že remake je snadnější na postup.
Rozhodně bys měl o těch starších verzích něco napsat, rád si to přečtu.
A co se dá dělat, žádná technika nevydrží věčně.

Vlastně tenhle Star Ocean taky vykazuje drobounké podobnosti s Rudrou tím, že nabízí mírně odlišné průchody s každou postavou a hráč si k nim taky rekrutuje další postavy, které mohou být pokaždé jiné.
@Tainaru (22.08.2026 13:19): Pěkně, dvakrát dojet SO2. Ono se to vlastně i nabízí, má to spoustu různých konců. Já to dal teda jen jednou v PS1 verzi, rozehrál jsem to i podruhé s tím, že se naleveluji na max a budu hrou procházet jako bůh, ale tenhle pokus jsme nedotáhnul do konce:-)

Remaster na PSP si asi jednou dojedu taky, když už jsem si kupoval kdysi origošku i na něj. Akorát to asi už nebude na konzoli, ale přes emulátor, protože když jsem nedávno PSP po 10 letech oprášil, tak se mi zdá, že na to už nějak blbě vidím :-) A to jsem musel kupovat novou baterku, origoš baterka po těch letech nenabíjení byla samozřejmě KO:-) A mechanika asi taky nějak zatvrdla, vydává nějaké svištivé zvuky, byť disky načítá v pohodě. No aspoň budu mít při hraní přes emulátor screenshoty pro případnou recenzi :-)
@Tainaru (22.08.2026 12:42): Co se týče Star Ocean 2, tak podle mě je lepší ta PS1 původní verze, protože remaster second Story souboje značně zrychlil. Jinak jak mám raději tahy, tak u Star Oceanu mě právě bavilo, že tam vůbec nejde o tu realtime zručnost, ale tvé příkazy jsou jen zadání, je to jen spouštění akcí a vše se děje na základě toho, co postavu naučíš. Nemusíš se sám zručně ohánět, ale naopak sleduješ, že to postava dělà sama, protože to má naučeno pomocí skillů.
@Ringo (22.08.2026 09:22): Zajímavý ten článek, a tvůj výčet her se z určité části taky shoduje s mým seznamem her k zahrání. Někde ale už asi raději sáhnu po remacích.
Tales of Phantasia jsem hrál v té PSP verzi, která se mi taky moc líbila, akorát to tam kazí nevzhledná 3D mapka světa. A zrovna v téhle sérii nedokážu přijít na chuť právě těm soubojům. Pár dílů jsem odehrál a vždy jsem kvůli nim malinko srazil hodnocení.
Star Ocean Second Story R jsem hrál ten nedávný remake a tam je z těch soubojů zase guláš, že člověk ani neví, co se tam děje. Myslím, že jsme se na tom shodli i s raisen. Na jedničku číhám na ebayi, jestli to tam bude někdo prodávat ve sběratelce od LRG na Switch.
Tactics Ogre pod tehdejším názvem LUCT jsem hrál jako remake, tam mi zase vadily jiné přidané věci, ale v základu mě souboje bavily.
Mana sérii (Seiken Densetsu) jsem si pořídil všechny kolekce i remaky na Switch, ale moc se mi do toho nechce částečně taky kvůli soubojům. Kdysi jsem jeden díl dlouho hrál na emulátoru, ale unavilo mě to a přestal jsem, zdálo se mi to hrozně repetitivní.
Ale třeba ten Bahamut Lagoon a Treasure Hunter G bych si někdy zahrál, možná si dám jednu z nich záhy, to hlavně záleží na mém stále se prodlužujícím pobytu chatě, haha.
Ale jo, tvůj přehled o retro hrách se dá v pohodě použít jako potenciální rozcestník a je dobře, že se tomu někdo u nás věnuje jako ty.

@Red (22.08.2026 09:56): Já už teď skoro na všechno používám RetroArch, hlavně kvůli přetáčení animací, což pro JRPG doporučuju hlavně ke grindování, značně to šetří čas :) Bez přetáčení už teď ani ránu.

Jinak, člověk pořád na něco mění názor, to je normální. Sám jsem toho příkladem. Kolikrát už teď hraju věci, které bych před pár lety ani nezapnul, haha.
@Red (22.08.2026 09:56): To jsi možná zapomněl, že jsi ji už viděl před dvěma lety v článku, pod který jsi dával komentář (pokud jsi jej tedy četl celý.-)

Psal jsem kdysi tenhle článek, kde jsem only japan jRPG na SNESu sepisoval souhrně a Rudra no Hiho tam figuruje taky :-)

Psal jsi pod něj, že se nedivíš, že ty hry nebyly přeloženy, protože na tebe působí zaměnitelně a nudně:-)

Super, že do toho jdeš, jsem pak zvědav na tvé hodnocení.
Já se teda o hře dozvěděl až z komentáře a zaujalo mě to. Dokonce až tak, že jsem včera večer znovunainstaloval snes emulátor, který jsem už optimisticky před pár měsíci smazal, že tady už mám splněno. ROMku s překladem jsem našel, hra vypadá že běží. Příští měsíc bych se tomu mohl podívat na zoubek.
@Tainaru (komentář): No vida, takže to tu někdo dohrál. Suprový a dlouhý komentář. Já už si říkal, že tohle je totálně zapadlý titul, který tady nikoho nebude zajímat:-)

Rudra No Hiho se ke mně dostal v prvních letech po roce 2000, kdy jsem fanaticky sháněl a hrál každé jRPG na SNESu a PS1 a našel jsem kouzlo v japonských SNESovkách, které nevyšly na západě a díky komunitě, která dělala překladatelské patche do AJ jsem tyhle hry mohl hrávat. A že to byly skryté klenoty teda, jako Tales of Phantasia (ještě nebyla tehdy ta anglická GBA verze), Star Ocean, Romancing SaGa 3, Seiken Densetsu 3, Dragon Quest 3 ve SNES verzi, Dragon Quest 5, 6, Dual Orb 2, Treasure Hunter G, Tactics Ogre, Bahamut Lagoon....a samozřejmě Rudra No Hiho, kterou jsem měl dlouho rozehranou a někde za polovinou jsem chybnou manipulací se soubory jednou přišel snad o 30 hodinový save a z naštvání jsem se k tomu nevrátil. Mnoho z těch jmenovaných titulů, včetně Rudra No Hiho, byly grafické vrcholy na SNESu a Japonci si je nechali jen pro sebe. Některé z těch posledních v Japonsku zadržel v podstatě příchod PS1.

Jinak jsi u Terranigmy psal, že nemusíš hack and slash. Já jej taky nemusel a paradoxně japonské RPG mě přivedly k tomu tento styl soubojáku tolerovat, a začalo to u Tales of Phantasia a star Ocean. Tím jsem se propracoval k Seiken Densetsu 3 a pokud jsi jej nehrál, vřele doporučuji, je to parádní záležitost, ve SNES verzi samozřejmě, remake nebrat :-)