Operace Flashpoint je česká taktická akce z pohledu první osoby, která zachycuje fiktivní konflikt mezi sovětskou armádou a jednotkami NATO odehrávající se v roce 1985 na osamělém souostroví, kde má NATO základnu a výcvikový tábor. Hra klade maximální důraz na realističnost, a tak vás může zabít jediná zbloudilá kulka. Flashpoint je spíše simulátorem války, ve kterém musíte dodržovat rozkazy a modlit se, abyste přežili.
V celé kampani budete hrát celkem za 4 postavy - amerického vojáka Davida Armstronga, který v době útoku sovětských sil dokončuje svůj výcvik, nezkušeného tankistu Roberta Hammera, pilota Sama Nicholse, který dokáže létat s helikoptérou nebo bitevníkem A-10 Thunderbolt, a Jamese Gastovskeho, suverénního příslušníka speciálních jednotek. Možností je opravdu nespočet, budete ovládat tanky, letadla a později velet celému týmu. To vše na velmi rozlehlém území několika ostrovů, které má dohromady několik desítek kilometrů čtverečních.
Autoři si dali hodně záležet na propracované dobové technice - zbraní a vozidel je ve hře nespočet a chovají se realisticky. Jen samotná střelba z pušky dá zabrat každému, kdo je zvyklý na typické akční hry se zaměřovačem a procentuálním zobrazením životů.
Později vyšel také prequel k OFP jménem Operation Flashpoint: Resistance, který objasňuje náhlý nárůst moci sovětského generála Guby v Everonské oblasti.
Značka Operace Flashpoint později připadla Codemasters, kteří ji zužitkovali ve hrách Operation Flashpoint: Dragon Rising a Operation Flashpoint: Red River, což je důvod, proč nové re-edice OFP vycházejí již pod značkou ArmA: Cold War Assault. Bohemia Interactive pokračují v nastolené myšlence realistické simulace se svojí Armou.
@H34D (10.09.2022 11:36): :)) Díky. No jo, vstal jsem z mrtvých, tak snad další komentář napíšu výrazně dřív :).
Pro: Koncept, počáteční mise, pokus o přiblížení realitě jinak než kouřovými efekty
Proti: Rambo-úkoly, drobnosti, které zamrzí