Lost in Play je krásně ztvárněná adventura pro děti. Dohráli jsme ji společně s dětmi věku 9 a 6 let, a pokud mohu posoudit, tak se jim hodně líbila. Jednu zásadní výtku bych k ní ale měl, viz dále.
Graficky i motivem se jedná o špičku, vše je krásně rozanimované a dětem připomene oblíbené kreslené seriály. S tématem "hrajeme si na fantastické příběhy" nelze šlápnout vedle. I když, asi bych více ocenil, kdyby tam bylo jediné nosné téma, místo mixu typu Alenky v říši divů, kdy se náhodně střídají různé fantasmagorické výjevy. Plácat páté přes deváté působí trochu levněji, než by asi autoři chtěli.
Ovládání je skvěle přizpůsobené dětem. Jednoduchý inventář, žádná kombinace předmětů, a zvýrazňování, pokud lze držený předmět použít. Jen u ovládání myší mi to občas nepřišlo ideální, někde člověk musí držet tlačítko, jinde jen ťuknout, i když by bez problémů šly podporovat oba přístupy. Dítě s tím pak zápasí. Při startu hry si člověk vybírá, zda hraje ovladačem, klávesnici *nebo* (nikoliv "a") myší, což je hodně divné, protože i při volbě myši je ta klávesnice občas nezbytná. Je vidět, že myš dostala při vývoji velmi malou pozornost, protože některé minihry jsou s ní vyloženě špatné. Několik jich zobrazuje šachovnici zkosenou do úhlopříčky, ale myší se nesmí tahat do úhlopříčky ale do absolutních směrů nahoru/dolů/vpravo/vlevo, což je nepochopitelné a pro dítě stěží vysvětlitelné.
Co považuji za největší vadu na kráse (jinak velmi krásné hry) je vysoká obtížnost některých hádanek a miniher. Přijde mi, že na hodně z nich má šanci až minimálně náctileté dítě. A u několika se zapotí klidně i dospělák. Což naprosto neodpovídá celkovému pojetí zbytku hry. Krásná, malovaná, fantastická hra s dětskými protagonisty, která má hádanky cílené pro mládež, to mi vůbec hlava nebere, a myslím si, že tady autoři velmi výrazně přestřelili. I u opakovaného hraní by si mé děti nemohly spokojeně projít hru znovu, a musely by mě pravidelně volat na vyřešení obtížných logických pasáží. Vidím to jako zásadní selhání u hry cílené na děti.
Až na přílišnou obtížnost hádanek, a nedopilované ovládání myší, nemám hře co dalšího vytknout. Je to kvalitní tvorba, která dokáže děti oslovit a pobavit i dospělé.
Celkové hodnocení: Výborná
Zoltan
MrLugre
IceCreamYouScream
Vivaldi
Pro: Hudba, Hádanky, Grafika, Vtipné postavičky, Vynárajú sa mi spomienky na detstvo
Proti: Ja si teda poprosím tú vystrihnutú časť hry, ktorú sme si mohli len pozrieť, ale sme ju nemohli hrať.