Tahle hra má neuvěřitelně špatně optimalizovaný engine.
Když vyšla hrál jsem ji v roce 2003 na high-end sestavě (AMD Barton 2500+ 1,9Ghz taktovaný na 3200+ tzn. 2,33 Ghz + ATI Radeon 9800 PRO 128DDR a pravděpodobně 768 MB - 1 GB RAM) a hra se sekala v rozlišení 1024*768 a medium detailech (navíc ještě notně optimalizovaných různými mody co zmenšovaly rozlišení textur mraků, speciálních efektů, povrchu, apod.)
O pár let jsem ji hrál na lepší sestavě s CPU AMD Athlon 64 3000+ 2Ghz taktovaný na 3400+ tzn. 2,4 Ghz + ATI X1950 GT 256 GDDR3, 2GB RAM, rozlišení 1280x1024, medium - high detaily s notnou dávkou optimalizace viz výše.
O hodně let později jsem ji zkoušel na Intel Core i5-2400 taktovaným na 3,8Ghz na 1 core + ATI HD 5750 1GB + 12 GB RAM a hra se stejně ve FullHD na max. možných detailech bez jakékoliv optimalizace nad zemí opět sekala.
Dokonce i když dám k sestavě číslo dvě s AMD Athlon 64 výkonnou GPU jakou je AGP verze ATI HD 3850 512 GDDR3, hra se stejně na max. možné detaily a bez ohledu na rozlišení seká. Při průletu nad zemí nad městem klidně i pod 10 fps. Dogfigt se nepřátelskými stíhačkami v 10-15 fps fakt nejde.
Takže opět, tentokrát bez módů upravujících rozlišení textur apod., nicméně pro rozumné FPS bylo nutno:
1. kompletně vypnout Fog quality s high na low protože tato volba je schopna vzít skoro polovinu FPS
2. snížit kvalitu Water z Ultra na High (mraky stále mají stín na vodní hladině)
3. snížit Effects a Shadow z High na Medium
4. v sekci Optimalization v programu FOCFG (Lock On Flaming Cliffs' Configurator) na záložkách Clipping/Lod + Object Density obě volby snížit z High na Medium. Sice se mi pozemní objekty vykreslují později ale nad městy mám okolo 20+ fps.
Až poté mám v nativním rozlišení LCD 1600x1200 dostatek výkonu. Zkoušeno na Lock On s datadiskem Flaming Cliffs který zde na DH není a bez kterého dle mého názoru nemá ani smysl Lock On hrát.
Na to že se jedná o tzv. study sim (hardcore) letecký simulátor je avionika až příliš zjednodušena. Datadisk Flaming Cliffs (2005) přinesl vylepšení avioniky (radaru především kde chyběly základní režimy a funkce) které sice stále nemá na komplexitu
Falcon 4.0 od Microprose ale alespoň se k tomu přibližuje.
I tak mě chybí ty detaily co znám z
Falcon BMS 4, kde prostě nejde např. náhodně odpálit raketa pouhým stisknutím tlačítka pickle. Tam musíte podržet tlačítko 3 sec. jako v reálu. U Lock On FC stačí omylel stisknou spoušť a hned mám o jednu AA raketu méně.