Jazz and Faust jsem si sehnal hlavně proto, že za rok 2001 mám dohrané jen 4 adventury, z toho dvě české freewarovky a Runaway, který mimo Španělsko vyšel až o dva roky později. A nezdálo se mi to tak strašné, jak popisují musa a Pavloun. První pokus s českou verzí z Game 4U dopadl tedy přímo katastrofálně. Hra neustále padala, sekala se, v půlce hraní za první postavu se rozbila definitivně a po sebrání džbánu s hadem a pokusu odejít z obrazovky spadla, stejně skončily i pokusy nahrát starší pozici. Takže uninstall, jenže druhý den mi to vrtalo hlavou, zkusil jsem anglickou verzi z LegendsWorld, nainstaloval jsem oba patche, spustil dle instrukcí v kompatibilitě pro Windows 98 a hra šlapala jak hodinky.
Hra je zasazena někde do minulosti na blízký východ a v jejím centru jsou dva kapitáni. Poctivý Faust pátrá po krásné dívce, nepoctivého Jazze zajímá poklad. Na začátku si vyberete jednoho z nich a procházíte pět lokací, na jejich konci je jak poklad, tak dívka. A při prvním hraní taky deus ex machina v podobě ducha co Vás vrátí v čase, která Vás donutí Vás zahrát si ještě za druhou z postav. Obě postavy prochází stejná místa, ale úkoly mají jiné - třeba Faust úvodním městem jen tak prolétne, zatímco Jazz se zaplete do vyšetřování vraždy a celkově je hra za něj náročnější. Jazz a Faust se párkrát setkají, jejich příběhy se mírně doplňují, ale klíčové události jsou vyprávěny jinak. Opět - nezdálo se mi to tak zlé, jak popisují kolegové, mě podobné střídání postav na stejných místech docela baví. K tomu trocha magie, trocha násilí, občas někdo zařve. Co je špatné jsou detaily - naprosto sucharské, nevýrazné postavy, fádní dialogy, hře chybí jak humor, tak dobrodružný šmrnc či epičnost, které mám na podobných příbězích rád.
Hratelnost je tak napůl. Práce s inventářem rozhodně špatná není - prostě vidíte jen jeden předmět, ale vzhledem k tomu, že jich máte vždy jen pár to ničemu nevadí. I u používání na okolí je celkem jasné co bude aktivní místo a co slouží jen jako dekorace k dokreslení okolí. Nejste zahlceni krámama, ani nic nedělajícími aktivními místy, oceňuji rovněž běhání pomocí dvojkliku a celkem logické kombinace.
Co je mimořádně otravné? Spousta a spousta pixelhuntingu v tom se autoři přímo vyžívají. Spousta předmětů se navíc objevuje až potom, co s někým promluvíte... v půlce případů se něco stane aktivním, v té druhé se na tvrďáka objeví něco, co tam předtím nebylo; jedna z postav to dokonce ironicky okomentuje. Ty objevené předměty bývají dost často na pár pixelů a v lokacích, kde není vidět na krok (dělové koule a klec v přístavu, dlaždice ve vězení atd... ). Za Fausta hra ubíhá celkem svižně a ani si toho nevšimnete, ale za Jazze se těchto prasárniček drží po celou hru, takže po příchodu do nové lokace rutinně prozkoumáváte milimetr za milimetrem vše co jde... a pak znova a znova.
No a grafika, tady musím souhlasit s ostatními. Grafika je vskutku odporná. Rozplizlá, fádní, ošklivě nakreslená, utopená v temnotě. Ještě pozadí se zavřením očí dejme tomu, ale postavy a animace jsou hrůzostrašné... člověk by u hry z roku 2001 už čekal nějaký lepší standard. A to hraju na starém 19palcovém monitoru, neumím si představit jak by to vypadalo na něčem větším; navíc soudě dle obrázků to nevypadlo nic moc ani v té době.
Výsledek? Hnusně vypadající, příběhově průměrná a slušně hratelná adventura s pár zajímavými principy a pár otravnostmi, které v té době ale byly docela běžné. 60%.
Han22
musa