ITSP je z boku nahlížená 2D hra v otevřeném světě kombinující akci a řešení puzzlů. V roli mimozemšťana ovládáte malý létající talíř a pouštíte se do boje s temnou životní formou, která nakazila místní hvězdu a z ní celou soustavu včetně domovské planety hlavního hrdiny. Létající talíř lze během hry vylepšovat a pro jeho mechanické rameno získávat i nové zbraně a vybavení umožňující přístup do nových lokací. Hra vyniká především unikátní vizuální podobou. To má na svědomí animátor Michel Gagné. Právě jeho série krátkých animovaných klipů Insanely Twisted Shadow Puppets byla prvotní inspirací pro vzhled hry.
Kromě singleplayer kampaně je zde kooperativní mod až pro čtyři hráče jménem Lantern Run. Úkolem je dopravit svítilnu skrz tunely do co největší vzdálenosti. Tunely jsou plné nepřátel, přes které je nutné se dostat, a z levé strany obrazovky ohrožuje hráče neustále postupující monstrum. Konečná vzdálenost po zničení svítilny primárně rozhoduje o výsledném skóre.
Shadow Planet vyšla již v srpnu 2011 na XBLA. Po více jak půl roce se dostala i na PC. Součástí PC verze je rozšíření Shadow Hunters, které je na konzoli prodávané samostatně. Jedná se o nový kooperativní mod, který volně navazuje na konec kampaně. Úkolem hráčů je zde chránit výbušninu a dopravit ji skrz nepřátelské území do cílového místa.
@Isair (17.08.2013 21:52): Teď se ke hře stejně zase chvilku nedostanu, takže potom uvidím, jak silné nervy za tu dobu nasbírám. Kdyby ta střela alespoň držela přesně na kurzoru, ale ten záměrný "lag" je hrozný nápad.
Pro: Výtvarné zpracování; nápady; relativí odpočinkovost; jednoduché ovládání
Proti: Nutnost instalace a registrace na Games for Windows; ukládání pozice pouze v checkpointech; (u mě) finální neovladatelnost raketky myší s latencí pohybu, díky čemuž jsem ve hře skončil