Higurashi no Naku Koro ni se odehrává během června roku 1983, ve fiktivní vesnici jménem Hinamizawa, která má asi 2000 obyvatel. Hlavní postava, Keiichi Maebara, se do Hinamizawy přestěhoval a mezi spolužáky si našel přátele Renu Ryugu, Mion Sonozaki, Riku Furude, a Satoko Hojo. Keiichi se připojí do jejich klubu a společně provádí aktivity, skládající se převážně ze stolních a karetních her.
Hinamizawa se zprvu zdá jako obyčejná klidná vesnice. Ovšem klid končí po festivalu Watanagashi, oslavu a vzdání díků místnímu Bohu jménem Oyashiro-sama. Keiichi zjišťuje, že během posledních čtyř let při festivalu vždy jeden člověk zmizí a další je zavražděn. Samotný Keiichi je vtažen do zvláštních událostí týkajících se festivalu. V každém příběhovém archu se buďto Keiichi nebo někdo z jeho přátel stane paranoidním a spáchá zločin většinou se týkající vraždy jednoho z nich.
Higurashi no Naku Koro ni obsahuje první čtyři kapitoly příběhu nazvané též "Question arcs". Druhé čtyři epizody byly vydány pod titulem Higurashi no Naku Koro ni Kai a se svým nástupcem Umineko no Naku Koro ni sdílí hra stejné univerzum.
@Drolin (11.10.2020 20:12): První u původního anime ale k atmosféře sedí :)
Jinak taky preferuju VN openingy.
Jinak taky preferuju VN openingy.