Elf Gelu a barbar Kilgor zrazili svoje mýtické čepele a naplnili tak proroctvo, ktoré bolo predzvesťou konca sveta. Našťastie, sa tak z konca stal nový začiatok - počas armageddonu, ktorý uchvátil Enroth sa otvorili portály do sveta Axeoth, ktorými časť populácie utiekla, aby začala odznova v neznámych končinách.
Štvrtý titul vo fantasy ťahovej strategickej sérii ako prvý priniesol do hry 3D perspektívu. Tá našla uplatnenie najmä v taktických bojoch a čiastočne v explorácii strategickej mapy.
Heroes of Might and Magic IV zbúral niekoľko základných princípov na ktorých stáli predošlé diely a priniesol tak veľa hrateľnostných zmien. Jednou z najvýraznejších je aktívna účasť hrdinu v boji. Už to nie je len veliteľ sediaci na koni, ktorý zosiela kúzla a dáva pasívne bonusy, ale sám sa zapája do bojovej vravy a môže aj umrieť. Smrť hrdinu však neznamená automatickú prehru (ak sa nejedná teda o hrdinu v kampani, ktorý musí prežiť), keďže jednotky sa môžu po mape presúvať aj bez neho a jednu družinu môže tvoriť i niekoľko hrdinov. Pohyb po strategickej mape je tentokrát ovplyvňovaný aj prostredníctvom "fog of war", čiže oblasti v ktorých sa nenachádzajú žiadne objekty a jednotky hráča sú opäť zahalené hmlou, aj keď už boli predtým objavené.
Frakcií je tentokrát šesť a množstvo jednotiek zmenilo strany oproti predošlým hrám (kentaurovia u barbarov, pekelníci sa spojili s warlockmi do jednej frakcie a podobne). Zároveň sa hráč musí pri výstavbe budov rozhodovať o tom, ktorú z dvoch možností postaví, keďže niektoré budovy sa navzájom vylučujú. Napríklad u Chaosu sa je možné zvoliť buď močiar hydry alebo brloh čierneho draka. Z hry zmizlo vylepšovanie jednotiek, barbari nemajú mágiu avšak produkujú viac jednotiek týždenne a jednotlivé frakcie a hrdinovia sú menej vybalansovaní. Pomerne netradičný je aj hudobný sprievod kombinujúci operu, orchestrálnu hudbu, inšpirácie anglickou a írskou folkovou hudbou, ako aj elektronické prvky v bojových témach. Toto všetko vytvorilo veľmi rozporuplné názory vo fanúšikovskej komunite a hra je dlhodobo prijímaná ako najkontroverznejší diel série.
Hra bola rozšírená datadiskami The Gathering Storm a Winds of War.
@Tulareanus (03.06.2024 21:23): Je asi fér to zmínit, ale stejně si nejsem jistý nakolik to mělo vliv. Jako, já fakt nevím. Heroes III. jsem hrál dřív než čtyřku, ale ani tehdy mě to tolik neučarovalo. Spíš mi to asi prostě zahrálo na osobní strunu. Ale když hraju Heroes V, to je prostě celkově tak... bez citu a ten příběh mi sice přijde zajímavý, ale zároveň takový plytký, že by vydal na krátkou povídku. To, co je v Heroes V jeden příběh vydá Hereos IV téměř na každou jednotlivou kampaň.
Pro: spousta nových možností, boje, taktika, posun v hratelnosti
Proti: dobývaní hradů, grafika měst, po čase stereotyp