Po "všemi oblíbené" mechanice stavby vlastního domova ve Skyrimu, se Bethesda rozhodla jít s tím ještě dál a už v základní verzi Falloutu 4 nám nabídla možnost budovat osady a verbovat do nich obyvatele. U stavby to ale většinou končí, pokud vám je tedy čas od času nenapadnou nájezdníci. Bez čeho Fallout nemůže existovat jsou vaulty a jak určitě víte, i náš protagonista byl v jednom z nich zavřený. Vracíme se v tomhle DLC tedy "domů"? Nikoliv! Místo toho jsme dostali možnost prozkoumat a vystavět zcela jiný vault.
A v tom vidím jeden z prvních kamenů úrazu. Hned u "hlavní" osady máme právě náš vault, ve kterém hrdina začínal a potenciál DLC mohl být v tom, že bychom osadu o tento podzemní bunkr rozšířili, přestavěli jej a vybudovali v něm nové chodby a patra.
Vault 88, do kterého zavítáme, vede Ghoulí Overseerka, která je zklamaná, že nemohla naplnit jeho potenciál a započít ony veškeré šílené experimenty Vault-Tecu. A s tím jí můžeme pomoct. Veskrze se vždy jedná o úkol typu: postav zařízení, nech pokusného králíka na něm hodinu blbnout a pak zhodnoť výsledky. Vlastně nic zajímavého.
Vedle toho je pak vault obřím dungeonem. Bunkr jako takový nebyl nikdy dokončen, takže je hotové vlastně jen úvodní podlaží a zbytek je rozestavěný s navazujícími vyhloubenými chodbami. No a ty jsou nečekaně plné jedněmi z těch nejsilnějších příšer, protože takovou výzvu si hráči přece přáli.
Dějová linka je tedy velmi mdlá a pokud nejste fandové budování základen (což je stejně ve Falloutu takové nemastné neslané), tak je celkem zbytečné DLC začínat. Odměnou vám bude sice velice silný outfit s číslem 88 nebo zařízení na sledování polohy companionů, ale celé se to dalo zaobalit mnohem lépe. Jak jsem navíc zmínil, tvůrci podle mě promrhali potenciál tím, kdy jsme mohli rozšířit původní osadu o Vault 111, což by Preston Garvey, bránící nevinné obyvatele Commonwealthu, určitě ocenil.
Blackhand47
Pro: Možnost vybudovat vlastní vault
Proti: Nudný dungeon narvaný silnými nepřáteli, slabá dějová linka