@Pralev (12.03.2026 17:40): I kdybych nehrála nic jiného na Switchi, tak už jen pro tuhle sérii a těch stovek hodin v ní mi ta konzole za to stojí. Tak třeba ten Switch 2 vyjde :)
@raisen (komentář): To se mi už dlouho nestalo, abych si náhodně četl uživatelskou recenzi na hru, kterou doslova vůbec neznám a nikdy jsem o ní neslyšel (myšlena celá Xenoblade Chronicles série) a úplně mě to nalákalo si to zahrát :-) I po vygooglení screenshotů. Akorát exkluzivita na Switch, já mám jen PC, PS5 a Steam deck, tak nic, no :-/ Třeba za pár let kvůli dceři budu kupovat Switch 2, tak si tyhle hry zahraju :-)
@raisen (12.03.2026 15:11): Tak to je taky pěkný úspěch a cením, že ses do toho pustila :)
Zvláštní, že jsem taky měl stejný zásek, i když na WiiU jsem to kdysi absolvoval bez problému.
Well played.
Já ho teda nechal žít, jsem měkkota.
Well played.
Já ho teda nechal žít, jsem měkkota.
@Tainaru (12.03.2026 15:07): Jasně :D Ale u jednoho posledního, který byl nutný k dalšímu postupu, jsem se zasekla a musela jsem tak projít všechna místa dle videa znovu a to hned dvakrát, než jsem ho našla. A pak ta druhá část už byla v pohodě. Ale zpětně mě mrzí, že jsem se u příběhového zakončení nerozhodla pro to, že ho nechám žít. Protože zabití bylo přesně to, co chtěl.
@raisen (12.03.2026 06:18): Určitě, žádný spěch. Ještě jsem se zapomněl zeptat na jednu důležitou věc.
Podařilo se ti ulovit všechny humry? :D
Podařilo se ti ulovit všechny humry? :D
@Tainaru (11.03.2026 14:04): Děkuji. Chvíli si dám pauzu od série, ale počítám s tím, že brzy rozehraji dvojku Xenoblade. Jen chci počkat na slevu na Season Pass.
@raisen (komentář): Vida, tak už to máš za sebou. Ale možná se občas budeš chtít vracet a jen tak si zalétat :)
Heh, ten pocit, když se vrátíš později "rozšmelcovat" potvory, co tě dřív hned srazily, je opravdu sladký.
Moc fajn komentář, tak si můžeš na chvilku oddechnout na vavřínech.
Moc fajn komentář, tak si můžeš na chvilku oddechnout na vavřínech.
@raisen (07.03.2026 16:31): A to ještě když si člověk nedává pozor v té pozemní fázi, tak může neopatrně probudit další spící potvory okolo, což se mi taky stalo během prvních pokusů. Stálo mě to skell a musel jsem reloadovat :)
Atmoška funguje, to jo. Je moc fajn, když hra takhle přidává na zážitku.
Atmoška funguje, to jo. Je moc fajn, když hra takhle přidává na zážitku.
@Tainaru (07.03.2026 15:01): To jo. Hlavně ten respekt, který z toho stvoření jde. Jak si poklidně krouží nad tou pro mě strašidelnou či spíše zneklidňující oblastí (ta hudba, to relativní prázdno bez příšer) a jak pak hráče přinutí slétnout s ní dolů a na poslední fázi zase nahoru, kde vypustí své nejsilnější útoky.
Ostatně Pharsis je na tom s tou atmosférou podobně. Tady fakt ta monstra nahánějí strach.
@raisen (07.03.2026 14:22): Jasné, na pořádný build to chce hodně úsilí se střádáním materiálů. Já Telethiu napoprvé pižlal neskutečně dlouho, ale o to je to lépe zasloužená práce :)
Teď už na ni teda mám one-shot skell z Ares 90 a aktuálně se snažím o one-shot skell na Pharsis. Pak ještě dokáže být výzva Lugalbanda pěšmo, pokud tam člověk vlítne a neví, o čem to je; na Lugalbandu jsem si i vytvářel online postavu.
Prostě dobrá práce, Telethia dokáže být potvora.
Prostě dobrá práce, Telethia dokáže být potvora.
@Tainaru (07.03.2026 13:47): Pro mě asi poražení Telethie, dvakrát. Nebyl to žádný two-shot build, takže to chvíli trvalo.
@raisen (07.03.2026 12:36): Tak to už jsi vládce vesmíru a nic tě nezastaví. Asi nejvýznamnější achievement? Gratulka! :)
Průzkum Miry téměř na 100 %, už mi zbývá jen 13. kapitola a úkoly s ní spojené, jinak jsou všechny segmenty hotové.
@Marcusss (05.03.2026 11:33): Jo, Xenogears je takový herní zázrak, z dnešního pohledu je skoro s podivem, že vůbec taková hra s tolika náměty vznikla. Pochybuju, že ještě někdy k něčemu podobnému dojde, jako vývojář bych se toho i bál.
Podle mě je teda celá Xenoblade série poměrně filozofická, jen se to příliš neřeší slovy a je tam hodně prostoru k interpretacím, no...
Tak to vypadá, že i XCX nakonec v každém něco dobrého zanechalo.
Tak to vypadá, že i XCX nakonec v každém něco dobrého zanechalo.
@Tainaru (05.03.2026 11:22): Jo no, bylo to prostě dost o tom co od té hry vlastně člověk očekával.
Když jsem poprvé dohrál XC1, tak jsem byl trochu zklamaný, že nebyl tak otevřeně filozofický jako Xenogears.
Od XCX jsem pak čekal nápravu a chtěl jsem od té hry něco čím nikdy nechtěla být. Teď jsem na ni prostě hleděl jinak.
Fakt doufám, že dostaneme pokračování, které bude ve finále podobná forma hry, ale s dobrým příběhem a technickýma dodělkama, co mi chyběly tady. Zvláště v prezentaci.
@Marcusss (05.03.2026 11:03): To je od tebe nečekaně pozitivní zpráva, potěšilo :)
Já hlavně příběhově nejsem moc spokojený s vysvětlením samotné Miry a všeho kolem toho.
Vypadá to, že tvůrci v jednu chvíli otočili o 180 a místo "planety s vědomím" začali tlačit nějakou vyšší vesmírnou moc (napadlo mě tu provázání s Xenosagou skrze U-DO). Ale zase to vybízí k tomu pokračování, no. Dost jsem zvědavý na případný další díl (prosím, prosím).
Tak hodně štěstí, pokud budeš ještě kompletovat mapu :)
Tak hodně štěstí, pokud budeš ještě kompletovat mapu :)
Ok, tak jsem to konečně "dohrál" (zbývají mi někteří bossové pro 100% frontier nav).
Kapitola 13 byla ujetá, uspěchaná a měla nějaké fakt debilní momenty. Ale v základě jsem spokojený.
Jo, spousta věcí zůstala nevysvětlená, ale s tím jak je to naprosto zřetelně hlavně můstek pro potenciál do budoucna, tak jsem s tím ok.
Dokonce mi přišel v pohodě Al i to jaký naprostý idiot se ukázal být hlavní záporák. A tak jako mi "sníme Tatsua" joke přišly původně naprosto debilní, ale v průběhu druhého hraní jsem se u nich bavil protože jsem prostě přijel ten "inside" joke, tak myslím, že "How's it poppin'" byl naprosto jasně zamýšlený podobný cringe, který se jim ve finále podařilo flipnout do něčeho co mělo svoji vlastní emoci.
@Fritol (19.02.2026 15:19): Vypadá to, že lidi ten update refundujou.
Zhoršil vizuál v handheld modu.
Zhoršil vizuál v handheld modu.
Mě už teď skoro po roce zase chytá slina, že bych si to zahrál znovu, haha.
Ale raději ještě ne, každý den si vybírám denní odměnu a vždy po čase investuju do vylepšování buildu postavy a Skellu. Pořád tam jsou nějaké, co bych si chtěl vyzkoušet.
Tak hezkou zábavu, snad ten závěr úplně nepokazí celkový dojem :)
Tak hezkou zábavu, snad ten závěr úplně nepokazí celkový dojem :)
Konečně se blížím k novému obsahu (nepočítaje companiony).
Ale je pravda, že díky té rychlejší affinitě, mám toho nového obsahu hromadu už jen tím, že dělám affinity mise pro companiony, které jsem na WiiU kvůli grindu vlastně ani nepoužíval.
@Marcusss (24.01.2026 10:36): Na to už jsem si zvykla, ale zpočátku mě to občas naštvalo, když mě něco sejmulo div že ne přes půl mapy.
Já si užila zase pocity velkého vítězství, když jsem nejdříve dala Buchwalda i přes ten jeho regen a pak, nadšená z vítězství, jsem zkusila Luciela a také padl. Krásný pocit porazit nepřítele, který je skoro o 40 levelů výš :)
Jakkoli si XCX nadále užívám ten side quest design je tak napřesdržku.
Když dělám quest lvl 28, tak bych kurva neměl být nucen ho plnit mezi lvl50 nepřáteli!
Nebo by mi neměl vynutit boj zatímco jsem obklopený monstrama co když chztěj agro tak mi onehitnou skell! :(
@raisen (12.01.2026 19:32): Jojo, ten první skell vlastně bohužel neumí ještě lítat, to je spíš taková žabka. To si ještě chvilku počkáš, takže si hodně zaběháš po svých. No snad to vydržíš, já už byl v tu chvíli dost netrpělivý :D
PS. na S2 to běží o něco lépe a plynuleji než na S1. I když teda zatím ani žádný upgrade pack nevyšel.
@Tainaru (12.01.2026 19:28): To jsem četla, že je dobré začít častěji ukládat. Hlavně si chci pořídit nějaký lepší než ten, co mi dali.
@Marcusss (12.01.2026 19:19): A verze pro Switch 2 stejně stále nikde.
@Marcusss (12.01.2026 19:19): A verze pro Switch 2 stejně stále nikde.
@raisen (12.01.2026 19:17): Heh, to teda koukám, 75 hodin je celkem fůra, ale je fajn, že tě to baví i pěšmo. Ono se pak dá běhat po zemi dost často a jen občas někde popolétnout.
A bacha na rozbíjení skellu, člověka to může táhnout do boje, ale snadno podcení nepřítele a pak skončí bez skellu, tak vždy předtím ukládat :) Jsou tam sice nějaké volné tickety na opravy zdarma, nicméně si myslím, že je lepší si je malinko šetřit.
@raisen (12.01.2026 19:17): Já jsem se nějak zasekl potom co jsem ten Skell dostal. Řešil jsem nějaké sidequesty apod. A pak jsem šel hrát něco jiného. A čekal na Switch 2, který jsem si zatím nakonec ani nekoupil.
@Tainaru (12.01.2026 19:16): Schválně jsem si dala trochu načas a pokoušela se toho splnit hodně i bez skella. Ten pěší průzkum mě hodně baví, ale mám pocit, že teď už ho bude méně, tak jsem si to chtěla pořádně užít.
@raisen (12.01.2026 19:04): Paráda, gratulka! Hlavně, žes to vydržela až doteď. To je jeden z nejzásadnějších ačívů, tak teď už by to mělo jít rychleji :)
Tak po více jak 75 hodinách jsem se dopracovala k vlastnímu skellu :) Jupí.
@raisen (11.04.2025 04:16): Dík za gratulaci :) Je pravda, že jsem si to užil, a to létání se Skelly je fakt něco, zvláště s těmi novými, mají jinou dynamiku.
@Tulareanus (11.04.2025 09:16):
@Marcusss (11.04.2025 09:30):
Dodatek k tomu času... Měl jsem výhodu, že to vyšlo na Switch, který mohu občas zapnout i při nošení s sebou.
Hraní jsem si nastavil tak, abych mohl hrát i část noci, kdy jsem měl větší klid. V mojí situaci to teď šlo, ale být v provozu jako normální člověk, rozhodně bych to nedělal :)
No a někdy jsem to nechával puštěné, i když jsem u toho nebyl, aby pracovala těžba mirania (bohužel ta jede jenom v případě, kdy je hra puštěná) - potřeboval jsem toho kvanta na odemykání augment slotů, tvorbu augmentů a jako platidlo v craftění.
Hru jsem chtěl stihnout před odcestováním na chatu, což je právě dnes (nikdy nevím, jak mi tam bude fungovat internet).
@Tulareanus (11.04.2025 09:16):
@Marcusss (11.04.2025 09:30):
@Tulareanus (11.04.2025 09:16): Kdyby jen to! Tainaru od začátku roku dohrál 13 her, včetně 100% tohoto kolosu. A z toho splnil 8/10 položek herní výzvy.
@raisen (11.04.2025 04:16): To druhé je inak dobrá poznámka. Som si ani neuvedomil, aký maratón si tainaru dal.
A to ja hrám od od 23. 1. stále FF VII Rebirth a neviem, či to stihnem v máji dohrať, aj keby som šiel pri "plnom" aktuálnom nasadení (30H hrania za dva týždne, podľa steamu). Ak rátam tainarov čas pri Xenoblade a nepočítam ešte fakt, že ako sám píše, niektoré dialógy odklikával a väčšinu questov a podobne si pamätal, tak ušetrím čas, tak keby teraz začnem túto hru hrať, tak by som ju dohral najskôr na konci augusta. :(
@Tainaru (komentář): Gratuluji k úplnému dokončení hry. Je vidět, že sis hraní opravdu užíval.
Jinak ta herní doba je šílená :D V době psaní komentáře byla hra venku něco okolo 500 hodin. Jsem se musela znovu podívat, jestli opravdu vyšla 20.3. :)
@Tulareanus (02.04.2025 15:20): Jo, zkus to :) Akorát škoda, že je tam většinou omezení 1 kus na zákazníka.
@Tainaru (02.04.2025 15:17): To nie je zlé. Ja práve dlho rozmýšľam, že tých bodov mám strašne veľa a mohol by som si nejaké serepetičky za ne od Nintenda objednať.
@Tulareanus (02.04.2025 15:15): €2.99
@Tainaru (02.04.2025 15:12): Koľko si dal za poštovné?
Kdyby někdo chtěl aktuálně za něco utratit svoje platinové Nintendo body, tak tyhle památeční tištěné momentky jsou docela příjemný suvenýr. Z UK to teda nejde objednávat, takže jen z německých stránek + platí se za poštovné.
Dneska mi to přišlo, je to v černé rozkládací obálce (bohužel trošku pomačkaná) a samotné "pohlednice" mají po okrajích ražbu se segmentovou texturou FrontierNavu.
@Marcusss (25.03.2025 20:40): Souhlas, s kumpánama je větší sranda a taky mě potěšilo, že jim rychleji naskakují srdíčka.
S těma online Blades je fajn, že se dá od ostatních hráčů odkoukat jejich build.
A zase mě baví, jak se ženu krajinou a najednou na mě někde vykoukne nějaká potvora jménem Zdenka, Dobromila nebo Mikuláš :)
@Tainaru (25.03.2025 20:02):
Jj. Ty zlepšení jsou naprosto zásadní.
Už jenom to, že companioni levelujou i když nejsou v partě odstraňuje hromadu zbytečného grindu a hlavně pak má člověk naopak motivaci je používat, protože si tím nerozmělňuje postup - neleveluje je na úkor hlavní party.
Díky tomu mám tendence víc "roleplayovat" a brát si je v různých kombinacích, nebo i s BLADEy ostatních hráčů ze Scout Console, na "expedice" pro splnění nějaké Affinity mise kombinované s modrými a zelenými questy co jsou okolo. Vždycky něco dělat chvilku venku a chvilku v NLA.
Jj. Ty zlepšení jsou naprosto zásadní.
The more, the merrier :)
Překvapilo mě, jak rychle lze postupovat kupředu, když to srovnám s původní hrou. Dost to urychluje absence různých mezikroků nebo rychlejší nahrávací časy a mraky nových landmarků pro fast travel. I značení předmětů na mapce hodně šetří čas.
Samozřejmě taky pomáhá, když už hráč zná všechny ty prerekvizity a celkově to know how a různé tríčky.
První Skell je k dispozici po dohrání kapitoly 6, ale umí jenom skákat. Teprve po dohrání kapitoly 9 se odemkne mise pro létací modul.
Pořád mě to děsně baví, všechno to kompletování a tak, a ten pohyb po planetě je paráda :)
Taky kdyžtak přihodím svůj kód:
SW-2138-8335-7999
Taky kdyžtak přihodím svůj kód:
SW-2138-8335-7999
Kdo hrajete - nechcete se propojit přes Friend Códy? Mám tam jen Tainaru :)
SW-0892-2541-1230
SW-0892-2541-1230
Jelokož tentokrát od příběhu nic nečekám, tak se soustředím víc na gameplay, exploraci. Vyzkouším si i věci co jsem minule ignoroval jako vývoj zbraní, multiplayer apod. :)
Koupeno a dneska taky snad rozehraju :-)
Jo, tohle mi chybělo, pro mě je to trochu jako kdybych se vrátil domů :)
Je fajn nikam nespěchat, ale všechny důležitý a zábavný online funkce se mi odemkly až s otevřením 4. kapitoly, do té doby je to pořád jen větší tutorial. Teprv teď se teda pustím plně do explorace Miry a všeho kolem.
Nezapomínejte na kontinuální upgrady artů a skillů, a používat běh na dlouhé vzdálenosti (zmáčknout levý joycon), skoky jsou za běhu největší a pomůžou s řadou překážek.
Hezkou zábavu :)
Hezkou zábavu :)
@Marcusss (21.03.2025 12:17): Včera zatím jen hodinu, ale první dojmy jsou velmi pozitivní. Hra vypadá krásně, myslím, že tady se budu hodně kochat pohledem do dálky.
Tak kdo už hrajete?
https://www.youtube.com/watch?v=h10LJgMQyAc - Nintendo Life
https://www.youtube.com/watch?v=sDz541PDJoU - IGN
https://www.youtube.com/watch?v=sDz541PDJoU - IGN
Už padají recenze:
https://opencritic.com/game/17762/xenoblade-chronicles-x-definitive-edition - 88 top critic average (13 reviews)
https://www.metacritic.com/game/xenoblade-chronicles-x-definitive-edition/ - 88 metascore (46 reviews)
@Marcusss (07.03.2025 08:50): Taky jsem to četl a hned mě napadlo to samé, XCX by byl pro to jako stvořený.
Ale i kdyby k tomu došlo, tak předpokládám, že tou dobou už to bude mít většina hráčů odehrané.
Pak je taky otázka, jestli dají do hry něco, kvůli čemu by se tam mohli hráči vracet.
Inu, trpělivost... :)
Inu, trpělivost... :)
@Tainaru (06.03.2025 21:59): Tak teď jen aby to bylo dobrý.
Proslýchá se, že Switch 2 by mohl podporovat sekundární obrazovku jako WiiU. O to víc by pak dávalo smysl, kdyby to mělo na Switch 2 nějaký update.
Díky Marcusssovi za přidání :)