Komentáře

Herní výzva 2026 – 7. "Odkojený klasikou" (Hardcore) - Dohraj hru, která vyšla v roce tvého narození.

Rozmýšľate nad tým, že si skúsite zahrať Dark Souls? Zahrajte si najprv toto. Nieže by to boli podobné hry (to snáď nikto nečakal), ale je to dobrý test či zvládnete niečo opakovať 50 krát kým sa vám to podarí, resp. kým rozmlátite všetko na dosah ruky. Odhadom toľko pokusov mi trvalo dohrať túto zapeklitosť.

V skratke? 9 (mini)golfových jamiek (prípadne ešte desiata, bonusová) na jeden prechod alebo celé odznova. Jednotlivé úrovne (jamky) sú rozmanité, s rôznymi mechanikami. V podstate je to celkom fajn nadizajnované, až na jeden level - Pinball, ktorý je viac o šťastí ako o zručnosti. Za mňa dosť zráža podstatu celej hry a jej výsledné hodnotenie.

Dnes už hra asi veľmi nezaujme a je skôr pre pamätníkov a nostalgikov. Existuje množstvo novších a kvalitnejších alternatív. Ako výlet do éry 286iek však celkom fajn.
Hru jsem si dal na doporučení do herní výzvy, jelikož jsem stejného data narození jako tahle malá a krátká hra. Tohle je čistě subjektivní hodnocení a nemlaťte mě tedy za to nízké procento. Nemohu za to, já tuhle dobu zažil a podobné hry hrál. Jistě se na tu dobu jednalo o výbornou hru, ale pro mě je prostě vracet se k těmto starým věcem bolest. Otřesný PC speaker, všudypřítomný dnes tak populární pixel art, šílené ovládání. Tohle všechno a ještě mnohem víc. Tehdejší hry opravdu velmi vynikaly v tom, že byly z dnešního pohledu hráče těžké. A jejich náročnost možná nespočívala ani tak v tom, že by byly až tak těžké. Ale spočítat v kostičkách kam asi tak zhruba míří kurzor myšítka - nebo v případě mého druhého pokusu Contra - který křížek co na vás v danou chvíli letí a není absolutně vidět je pro vás nebezpečný a podobně.. Já si tohle vážně, ale vážně zpětně neužívám :D Já vím síla těchto her nebyla v jejich délce, ale v tom si do mozku namapovat přesné mačkání kláves (v tehdejší době josticku ) A přesně vědět odkud čekat nebezpečí. Takhle to postupně prochodit několikrát a ano nakonec se hra dala dohrát třeba i za 20 či 30 minut. Byla to jiná doba jistě krásná doba a já jsem rád, že už je pryč, a že dnešní hry vypadají tak jak vypadají, mají mechaniky takové jaké mají a i když se třeba řadí mezi ty těžké, dají se dohrát bez újmy na duševním zdraví :D

Tímto oznamuji, že jsem si dal všech parádně nadesignovaných 9 levelů od Electronic Artu v podání hry Zany Golf, a teamu herní výzvy za to, že mě toho neušetřili :D

Pro: Relativně krátká doba - když člověk uspěje a podaří se mu nasbírat bonusové odpaly do dalších kol hlavně těch posledních.

Proti: Děsný zvuk - šílená ovladatelnost -