V příběhovém izometrickém RPG The Thaumaturge zavítáme do Varšavy roku 1905, toho času pod vlivem carského Ruska. Město sužují nadpozemské entity, zvané Salutoři, které dokáží ovlivňovat a měnit lidi a okolní svět. Tyto stvoření dokáží vnímat pouze thaumaturgové, kteří dokáží Salutory zkrotit a využít jejich schopnosti. Díky tomu mohou proniknout až k tajemstvím ukrytých v lidské duši. Díky těmto schopnostem mohou promluvit s Temnotou. Hlavní hrdina hry se jmenuje Wiktor Szulski a je jedním z thaumaturgů. Své schopnosti však za požehnání rozhodně nepovažuje.
The Thaumaturge nabízí tahové souboje, kde můžeme použít klasické lidské útoky nebo psychické útoky Salutorů. Strom dovedností má čtyři větve (Heart, Mind, Deed, Word), přičemž zde máme jak bojové skilly, tak i ty, které pomohou v průzkumu světa. Ve hře máme také možnost ovlivňovat chování lidí k obrazu svému. The Thaumaturge obsahuje mnoho těžkých rozhodnutí a voleb, často nejednoznačných, takže jejich následky může hráč pocítit až za nějaký čas.
Tak jsem to dohrál. Musím přiznat, že i mně začaly souboje čím dál víc překážet. Jinak bych řekl, že je to opravdu skvělá hra, kterou sráží kromě několika spíše menších problémů hlavně uspěchaný závěr, ve kterém je všechno najednou strašně epické a hraje se o vysoké sázky. Třetí kapitola už je velmi lineární a rychlá cesta k cíli. Taky mě štvala určitá nejasnost ohledně toho, kam moje volby povedou. Snad to tak má být, ale nastalo vícero situací, kdy jsem něco udělal a nějak to myslel, ale hra vyhodnotila, že jsem to myslel jinak.
Například: Při chytání golema jsem myslel, že tam přivedu sestru, a pak se rozhodnu, jestli chci obětovat její Skazu (Flaw) nebo svoji. Ale měl jsem možnost buďto podělat Rofeho nebo obětovat sestřinu ambici. Takže ve výsledku skončila sestra apatická, i když já bych se rád zbavil hrdosti, kterou jsem nijak zvlášť v průběhu nezvyšoval.
Též u Rasputina jsem měl záměr se s ním přátelsky rozloučit a jít jinou cestou, ale evidentně jsem ho tím "zradil", i když jsem s ním měl celou dobu dobré vztahy.
Příliš jsem nepochopil ten systém charakterových vad. Občas nějaká něco udělala v souboji, ale v dialozích se mohla zvyšovat jedině hrdost, Wiktorova defaultní vada. Ty ostatní, a že jsem jich nachytal dost, tam byly asi jen pro okrasu. Přitom se vyloženě nabízí dilema: ulovím více salutorů, kteří mi můžou pomáhat v boji, ale budu riskovat, že mi do dialogů bude kecat čím dál více charakterových vad, nebo se spokojím s méně salutory, ale budu mít větší kontrolu nad dialogy?
Jinak lze velmi souhlasit s jediným zdejším komentářem, snad jen výtku ohledně Wiktorova přednesu bez emocí lze vyměnit za chválu polského dabingu.
HolyMeatball
Pro: Pokud přistoupíte na pravidla hry a vytěsníte z hlavy, o kolik lepší a zajímavější to mohlo být, tak se hravě můžete do té kouzelné atmosféry na celých 25 hodin ponořit a řádně si to užít
Proti: Bugy; silně omezený bojový systém; dva questy mi hra ke konci 'rozbila', ale nevadí, svět a postavy v něm na to nijak nereagovali, přestože u jednoho z nich šlo o nemálo důležitý vedlejší příběh :)