Terra Memoria

27.03.2024
kompatibilní

Dejú sa zvláštne veci a osud náhle spojí šesť rôznych postáv (každá iného povolania) na ich ceste zistiť, čo sa stalo s magickými kryštálmi a prečo ich je zrazu málo? Aby to nestačilo, prastaré robotické stroje začali útočiť na obyvateľov sveta Terra. Hrdinovia tak budú cestovať v čase medzi minulosťou a prítomnosťou, aby vyriešili tieto záhady zmiznutých kryštálov a starodávnych robotov.

Terra Memoria je menšie RPG vytvorené v retro štýle klasických JRPG, ako aj novších kúskov ako Octopath Traveler. kombinujúc 3D prostredie s 2D pixelartovými postavami a objektami. Okrem prieskumu sveta, plnenia questov, dialógov s postavami a bojov s nepriateľmi čaká na družinu kamarátov aj budovací mód v ktorom staviate, vytvárate alebo opravujete objekty a budovy. Ďalšou zložkou je kuchárska minihra, v ktorej budete pripravovať rôzne jedlá. Písať a dopĺňať môžete aj regionálneho sprievodcu svetom Terra.

Diskuze ke hře

Doposud o hře nikdo nediskutoval.

• Switch2 50
Jedna z těch menších her, které jsem si pořizoval jen díky prvnímu letmému pocitu, že to vypadá „celkem hezky.“ A taky to vyšlo od Super Rare Games v krabičce na Switch. Čas od času si od nich něco koupím a schovám si to na hektičtější časy, kdy si nemohu dovolit hrát něco většího, a to pak jen uždibuju z backlogu. Ta chvilka se naskytla teď před koncem roku – a co je to teda zač?

Svět Terra je obydlen fantaskními bytostmi, z nichž nejpočetnější jsou antropomorfní zvířata spolu s lidmi. Jako zdroj energie pro každý malý i velký spotřebič slouží magické krystaly, které se normálně sklízejí na polích venku, ale ty najednou nejsou, zmizely. Takže společnost je náhle na pokraji zániku, tím spíš, že se stupňují útoky mechanických robotů. Mágové přicházejí o svou živnost také, a někdo s tím bude muset něco udělat. Ten někdo je pochopitelně hráč a jeho parta herních postav.

Není možné si vybrat nebo vytvořit vlastní postavu. Místo toho se podle příběhu ovládá nejdřív jedna postava, pak další, pak už dvě dohromady, a tak dále, až je jich nakonec celkem šest, a hra je zvláštním způsobem míchá do soubojů. Vždy jsou tři postavy bojové (ty jsou neměnné) a tři podpůrné, a ty podpůrné se pokaždé náhodně smíchají s těmi bojovými, čímž vytvoří bitevní dvojici, a tím dochází ke vzájemnému ovlivňování elementálních bojových kouzel. Ale spíš to funguje jako takové „rozšíření“ seznamu kouzel pro každou z bojových postav.

Souboje jsou poměrně dost jednoduché (tahové se zobrazenou posloupností útočníků), cílem je srazit štít nepřátel (řadoví nepřátelé mají tři body štítu a bossové kolem 6+) a poté je dorazit (obyčejný útok strhne jeden bod, zvýhodněný účinný dva body), jelikož bez štítu už jsou namydlení, a hlavně je to výrazně zdrží v dalším tahu. Pak už hráč jenom střídá individuální a plošné útoky. Je to opravdu jednoduché, ani žádná výzva se nekoná, expy naskakují rychle (sčítají se a pak přibudou najednou v kempu po vyspání).

Problém je, že tahle hra má vcelku pomalé tempo, nezajímavé ploché postavy, nepříliš zajímavý svět i zápletku (s ještě horším rozuzlením), hromadu zbytečných vedlejších úkolů bez řádné odměny (když už, tak možná nějaké drobné, ale fakt jen drobné) a nakonec mě zklamala i průměrná grafika (2D pixelové postavy + nic moc 3D svět) s průměrnou hudbou. Snad nikdy jsem nehrál průměrnější hru, než je Terra Memoria. Mám sotva pár hodin po dohrání a už jsem stačil zapomenout jména většiny hlavních postav. Za 3 dny už ani nebudu vědět, o čem hra vlastně byla.

No, nějak se mi podařilo posplňovat všechny ty vedlejší úkoly, ale trošku toho lituju, protože mi to vlastně prakticky nic nedalo a hru mi to natáhlo asi na 15 hodin. Zábavnější byly jen některé souboje s bossy, občasné puzzly a možná stavění vesničky, a jinak je to celé jen o proběhnutí mapy a vysbírání upgradů pro postavy (na konci měly postavy level kolem 80).
Nakonec ta hlavní zápletka se vyřešila vlastně jen tak mimochodem a hráč má spíš jakože zjistit něco víc o každé z těch šesti postav, ale upřímně mi bylo zcela jedno, kdo má co za osobní problém, protože k osobnostnímu růstu kohokoliv v partě stejně nikdy nedošlo.

Hru jsem hrál na Switchi2. Asi dvakrát hra zamrzla na loading screenu a doteď mám před očima podivně trhanou animaci pohybu. Pokud chcete nějaké kratší, opravdu nenáročné RPG, pak to klidně zkuste, ale jinak bych za sebe doporučil neztrácet s hrou čas.

Pro: Bossové; puzzly; stavění vesničky

Proti: Příliš nenáročné; pomalé tempo; otravné vedlejší úkoly; ploché charaktery; zápletka