The nostalgia is strong with this one.
Netuším, jestli jsem měl v dětství hru plnou (upirátěnou?) nebo jen nějaké demo, ale do paměti se mi SW Racer uhnízdil spolehlivě. Právě pocit nostalgie byl asi tím hlavním důvodem, proč jsem si závodění v kůži mladého Darth Vadera, či některé z obskurních postaviček univerza i takhle po letech užil.
Pomineme-li však stařecké vzpomínání, je hra fajn zábavou i tak. Jistě, grafika je dnešními měřítky úsměvná, ale díky tomu, že hra běží na konzolích PS4/5 ve slušném rozlišení, má hra styl a není tak ošklivá. Navíc nechybí ikonická hudba známá z filmů, která je zcela nadčasová. Závody samotné dokáží zprostředkovat bezprecedentní pocit velmi rychlé jízdy (vznášení se) a snad až na dnes již taky chcíplou sérii Wipeout mě nenapadá žádný přímý konkurent (ano, Wipeout byl první, ale stejně...). Občas je to na trati vážně divočina, zvlášť v pozdějších závodech turnaje, kdy se AI přeci jen alespoň trochu snaží a okruhy samotné se stávají náročnějšími. Navzdory svému stáří nabízí SW Racer poměrně komplexní jízdní model, kde vedle klasického zatáčení musíte korigovat i užití boostu, věnovat se citlivému vybírání zatáček a opravě porouchaných částí kluzáku.
Jako značnou slabinu hry každopádně vnímám dost omezený rozsah a fakt, že hra s bídou vydrží na pět hodin. Po odehrání čtyř nepříliš rozsáhlých turnajů, které vás protáhnou po tratích tematicky zakotvených do osmice ikonických světů, se můžete maximálně tak pustit do překonávání vlastních časů, nebo vyzkoušet jiného jezdce a vozítko. Popřípadě si střihnout pár závodů ve split-screenu a tím to končí. Za pár hodin tak dokončíte každý ze závodů na prvním místě (což není většinou žádný problém) a hru již pravděpodobně nezapnete. Trochu škoda.
Ačkoliv tak nevydržel dlouho, stále šlo o příjemný výlet do už poměrně vzdálené minulosti. Hra i v současnosti dokazuje, že by na moderní hyperrychlé závodění mohlo být na trhu dostatek místa. Na nadcházející Galactic Racer se tak celkem těším.
Hráno jako součást Herní výzvy 2026 – "7. Odkojený klasikou: Dohraj hru, která vyšla v desetiletí tvého narození." – Základní varianta /Původní vydání se datuje do roku 1999. Já přišel na svět léta páně1993./
Yokolobuna
Jumas
Ferdish
Aaron_Hill
popkec
Karasman
Pro: Svižné akční závodění, které má jen málo přímo konkurence; původní hudba; nostalgie; díky vysokému rozlišení hra nevypadá na PS5 špatně
Proti: Velmi krátké; málo smysluplného obsahu nad rámec režimu turnaje; lehce zmatený systém upgradů