Komentáře

• PS2 85
Herní Výzva 2025 - Zločin a Trest - normál

Tyo! Musím říct, že jsem vůbec netušil, jak moc mi to sedne – dokonce víc než Gun. Jasně, má to své mouchy, ale jde o velice poctivou westernovou střílečku se šarmem a lehkým puncem komediálnějších spaghetti westernů. Dojde tu třeba na přestřelky s mini klauny nebo boss fight s tlusťochem, který na vás sprintuje polonahý s dynamity kolem pasu a odpaluje se jako chodící bomba.

I přes tu komičnost šlo ale o jeden z nejtěžších a nejfrustrujících soubojů (díky bohu za emulátory a možnost ukládat kdykoliv). Těchto momentů je ve hře víc, jak už je u stříleček z téhle éry zvykem, a musím trochu zkritizovat silné výkyvy obtížnosti – některé pasáže jsou opravdu brutální a boss fighty často zaberou dost času, než přijdete na správnou taktiku kvůli minimální nápovědě. Přesto to byla po většinu času velmi zábavná jízda.

Příběh, i přes silnou béčkovost a klasické téma pomsty, baví hlavně tím, že se nebere vážně. Nabízí klišé podané s nadhledem a hravostí – a nemluvný hlavní hrdina je toho ideálním příkladem. Velké plus má hra i za to, že si v některých úsecích zahrajete za jiné postavy, které mají trochu odlišný styl hraní. Díky tomu se daří narušit stereotyp.

Ten tu ale pro někoho může nastat, protože hra je rozdělena na jednotlivé stage – některé větší, jiné menší arény. Tvůrci se ale občas snaží nabídnout něco navíc, takže dojde i na jízdu na koni nebo rvačku v baru. I tak jde v jádru o arénovou střílečku, která ale funguje – shooting je zábavný, zpomalování času dobře implementované a pocit ze střelby je skvělý. Přestřelky jsem si fakt užíval a bavil mě celkový flow – až na ty občasné výkyvy v obtížnosti.

Líbil se mi i detail, že po některých misích se můžete volně pohybovat po městečku, nakupovat vybavení a mluvit s NPC postavami. Působilo to jako příjemná změna tempa. Soundtrack i dabing jsou navíc naprosto špičkové.

Ve výsledku jde o podařené, zábavné béčko, které si na nic nehraje – a pro fanoušky střelenějších, campy westernů je to jasná povinnost. Má to svoje chyby, ale já jsem se prostě bavil.

Pro: Atmosféra, dabing, pocit ze střelby, humor, délka (cca 3-4h), hraní i za jiné postavy

Proti: Silné výkyvy obtížnosti, pro někoho stereotyp a arénovitost

• PS2 55
Jelikož jsem se o Red Dead Revolver moc nezajímal a jen jsem věděl, že patří do známé série, počítal jsem, že jde o městskou akci. To jsem se ale hodně přepočítal. Po městečku Brimstone jsem se sice párkrát proběhl, ale mimo návštěvy několika obchodů v něm nešlo dělat vůbec nic a celá hra je pouze o střílení, kdy na sebe jednotlivé mise navazují bez možnosti cestování po otevřeném světě. Střelbu na gamepadu jsem se nikdy pořádně nenaučil a už nejspíše ani nenaučím. K ledu jsem kvůli tomu odložil i několik Bondovek, které bych si jinak s chutí zahrál a netuším, jestli bych se do Revolveru vůbec pustil, kdybych tušil, o čem hlavně je.

I střelecké souboje, které mne zpočátku opravdu bavily, postupně ztrácely své kouzlo, protože bylo třeba protivníka zasáhnout čím dál tím více přesnými ranami, a ke konci jsem některé z nich opakoval tolikrát, že to místo zábavy byla spíše frustrace. Ochrana parťáků je pro mě jedním z nejhorších herních prvků a vůbec se nezlobím, že z her postupně mizí nebo jsou parťáci nesmrtelní. Mám co dělat se svým zdravím, natož zdravím někoho dalšího. Vůbec netuším, proč ve hře není poker, když by mohl být úplně v klidu dostupný v saloonu. Karbaník u stolu sedí, tak vo co de?

Prostředí Divokého západu je fajn, stále je her s touto tématikou na můj vkus celkem málo, takže každá další potěší. Osvěžující je občasné střídání postav, kdy se mi do rukou dostali mimo Reda i Jack Swift, Annie Stoakesová, Javier Diego nebo mí oblíbenci Stínový vlk s Buffalo Soldierem. Střelbu z krytu ani systém Dead Eye jsem moc nevyužíval, protože mi tyto prvky při přestřelkách spíše překážely, než pomáhaly. Jeden a půl mise na koni mi přijde celkem málo, ale zase možnost jezdit na býkovi či bizonovi tento nedostatek mírně vynahrazuje.

Příběh je tuctový a neurazí. Žádný hnací motor to však není, i když jeho zakončení se celkem povedlo. Po dohrání jsem zkusil i režim Bounty Hunter a dokončil více jak polovinu úkolů, ty další by mě ale stály už víc času, než bych byl ochoten do nich investovat, pokud by se mi je vůbec podařilo pokořit. Bohužel tento režim slouží jen k odemykání cheatů a nových postav a úrovní do multiplayeru, takže mi moc nedává smysl. Nechápu, jak jiná pobočka studia mohla ve stejném roce dokončit napěchovaný pátý přírůstek do rodiny GTA, což je v kontrastu s RDR Zero jako nebe a dudy. Další díly jsou ale dle všeho o poznání povedenější, tak se do nich určitě někdy pustím. Tedy až na ně budu mít počítač a na gamepadu už mi zbudou jen Liberty City a Vice City Stories, kde jsou i jiné aktivity, než jen to zpropadené střílení.

Pro: prostředí Divokého západu, počáteční střelecké souboje, střídání postav, jízda na býkovi a bizonovi, konec

Proti: pouze střílečka, střelecké souboje ke konci, ochrana parťáků, chybí poker