Druhý díl je po několika hodinách za mnou a je to jak jsem očekával. Ve hře se nezměnilo vůbec nic. Titulní obrazovka, grafika, menu, mapa, žvýkačky, ovládání, nachlup stejně vypadající lokace, i postavy sedí tam kde v prvním díle. Zachována zůstala i hratelnost kombinující cestování po mapě a výslechy lidí se spoustou puzzlů, které jsou hodnoceny úplně stejně jako v jedničce. Evidentně byl celý Puzzle Agent jednou normální hrou rozpůlenou na dvě poměrně krátké, aby Telltale vydělalo více penízků.
Přibylo jen pár nových lokací, puzzlů je 30 + 3 po dokončení hry + 1 bonusový když nasbíráte perfect ve všech předchozích puzzlech. Přes konzultaci s návodem se mi to tentokrát nepovedlo, zvoral jsem jedno skládání hvězdiček skoro na konci a hrát se mi to znovu nechtělo (ano i nemožnost ukládat zůstala); tak jsem se na ten bonus podíval na youtube. V puzzlech se nově objevuje pár variací na Sokoban, jinak je to jako v jedničce. Něco jsem zvládl raz dva s údivem jak je to triviální, na něco jsem dokázal přijít a u něčeho jsem si rovnou řekl na tohle nemám, případně jsem to nepochopil ani s návodem. Třeba skládání amerických mincí, znalosti čísla Pí nebo naprosto šílený matematický vzorec. A jeden quicktime event na konci, který naštěstí mění jen jednu animaci.
A příběh? Obsahuje SPOILERY, protože předpokládám že to čte někdo kdo aspoň hrál první díl. Na konci jedničky jsme viděli únos předák gnómy do lesa; FBI případ uzavřela, ale Nelson se vrací pátrat na vlastní pěst. Stejně jako v první díle ho tu nikdo nevítá, všichni něco tají, navíc v okolí zmizeli další lidé, je tu pár šílených vědců, fanynka puzzlů a sněžných mužů. a taky návrat děsivého astronauta z intra jedničky.
V průběhu pátrání se příběh vydá naplno směrem Akta X, takže se dočkáte vesmíru, vládní konspirace ohledně tajného projektu "paprsku šílenství" a objeví se i muži v černém, kteří obsadí celé městečko. Zkrátka příšerný maglajz, který samozřejmě scénárista na konci nezvládl, takže se vyřeší jedna věc paprsek šílenství, něco zůstane naznačeno gnónové alias mimozemšťani z Měsíce? a většina bez odpovědi kdo stál za únosy lidí a co se s nimi stalo, kam zmizela dvojice šílených astronautů, co měla za lubem Bjornova lóže, šerif atd...
Takže podruhé 60%. Hratelnost je celkem fajn jako v jedničce, ale příběh marně balancuje mezi odlehčeným a mysteriozním, na konci se mění v příšernou slátaninu a na většinu věcí neodpoví. Ostatně jako kdysi postupem času Akta X.
Han22
malarkey
Pluto
Dan9K
StrikE94
Pro: Různorodost hádanek, atmosféra