Marathon (2026) je pokračováním trilogie stříleček z devadesátých let od studia Bungie - Marathon, Marathon 2: Durandal a Marathon Infinity. Tentokrát se ovšem nejedná o primárně single-playerovou akci, ale o nového člena žánrů takzvaných "extrakčních stříleček".
Hráč se v ní ujímá role Běžce (Runner) - odtěleného vědomí schopného ovládat umělé biologická těla (Shell) s různými specializovanými schopnostmi. V těchto tělech se pak spawnuje selekce otevřených map (v rámci doby vydání hry a první sezóny se jedná o 4 mapy), ve kterých má za úkol buďto se dvěma spoluhráči nebo solo plnit různé kontrakty pro některou z místních frakcí (sestávajících z různých megakorporací, odbojové skupiny i vraždícího kultu), ale hlavně drancovat zásoby trosek kolonie Tau Ceti IV pro cenné předměty k prodeji, lepší zbraně a různé další nástroje, kterými si může ulehčit další mise. Poté, co své drancování dokončí, musí také úspěšně opustit bojiště skrze různé "extrakční body", jinak přijde o (téměř) veškerý lup a postup, který během daného kola našel či splnil.
Překážkami mu v tom nejsou pouze nepřátelská NPC - roboti z frakce UESC, kteří dané mapy patrolují, ale také ostatní skupiny hráčů, snažící se dosáhnout stejného cíle.
Hra slibuje hluboký lore rozšiřující detaily a tajemství světa Marathonu, a také dlouhodobou podporu skrze tematizované sezóny, které by měly v letech po vydání přinášet pravidelné změny a nový obsah.
Dodatečná monetizace mimo koupi hry v době vydání má pokrývat pouze dobrovolné módní doplňky, jako jsou exkluzivní skiny postav či zbraní atd.
Poslal jsem friend request. Dneska možná budu mimo, ale v týdnu bych měl být dostupný. Ještě by to chtělo někoho třetího...