Horses

02.12.2025

Experimentální hororová adventura z první osoby od studia Santa Ragione. Odehrává se na odlehlé farmě, kde jako bezejmenný příchozí plníte pokyny místního hospodáře: obcházíte výběhy, vykonáváte rutinní úkoly a postupně narážíte na znepokojivé praktiky spojené s „koňmi“, kteří nejsou tak docela tím, čím se zdají být.

Hra střídá volný průzkum s jednoduchými interakcemi a krátkými scénami stylizovanými do němého filmu (mezititulky, výrazná práce s obrazem a zvukem).

Poslední diskuzní příspěvek

Rozhovor s tvůrcem. Kvůli vytížení mi nedovolili více než tři otázky. Musel jsem to ostrouhat na ty nejzajímavější dle mého. Nechtěl jsem řešit techický věci a tu kontroverzi. Spíš umelecky záměr za tou hrou. Tak můžete mrknout.

Horses je hra, která se do širšího povědomí nedostala skrze masivní marketing ani žebříčky prodejů, ale skrze kontroverzi a otázky, které kolem sebe zanechala. Krátce před vydáním byla odmítnuta k distribuci na Steamu a následně i na Epic Games Store, což okamžitě otevřelo debatu o hranicích obsahu, cenzuře a roli digitálních platforem. Přesto by byla chyba vnímat Horses primárně prizmatem tohoto rozhodnutí. Nejde o provokaci pro provokaci ani o snahu šokovat za každou cenu, ale o pokus převést do herní formy témata a obrazy, které jsou běžnou součástí literatury a artového filmu, zatímco ve videohrách se objevují jen výjimečně; a často v mnohem lacinější, exploatační podobě.

Formálně hra připomíná spíše komorní arthouse snímek než tradiční adventuru. Černobílé zpracování evokuje díla jako Mundaun nebo The Lost Crown: A Ghost-Hunting Adventure, zatímco práce s obrazem, statickými záběry a titulky místo dialogů odkazuje k poetice němého filmu. Inspirace evropskou filmovou avantgardou je zřejmá a lze cítit chladnou, odtažitou, estetiku Pasoliniho (Salò aneb 120 dní Sodomy) nebo Lanthimose (Dogtooth), kde násilí a sexualita nejsou samoúčelné, ale slouží jako prostředek k demontáži moci, hierarchie a společenských rolí. Horses pracuje s nepohodlím hráče záměrně a systematicky, nikoli jako s efektem, ale jako s nástrojem výpovědi.

Hratelnost je úmyslně strohá a sevřená. V průběhu zhruba dvou až tří hodin hráč plní sérii úkolů, které zpočátku působí banálně až rutinně, aby se postupně začaly posouvat k něčemu znepokojivějšímu. Struktura je přitom velmi přesná: jednoduchý úvod, narůstající napětí a jasně vymezený závěr, který se nesnaží šokovat pointou, ale uzavřít téma. Právě tato kontrola nad tempem a rozsahem je jednou z nejsilnějších stránek hry: Horses ví, kdy skončit, a nenechává motivy vyhnít ani se zbytečně neopakovat. A to je z mé zkušenosti vzácné, zvláště ve světě her.

Zápletka samotná pak tematizuje odlidštění, kontrolu těla a násilí institucionalizované jako norma. To jsou motivy, které jsou ve filmu a literatuře zpracovávány desítky let, ale herní médium se jim většinou vyhýbá, případně je redukuje na povrchní šok či pornografii. Horses se této pasti vyhýbá tím, že zůstává distancované, stylizované a místy až chladně analytické. Nevnucuje emoce, nevysvětluje, neomlouvá a pouze vystavuje hráče situacím a nechává ho, aby si jejich význam poskládal sám.

Horses je možná nepohodlné, místy těžko stravitelné dílo, které však ukazuje, že videohry mohou pracovat s dospělými tématy stejně vážně a zodpovědně jako jiné umělecké formy. Není první (aneb tvorba z 90. let jako Harvester nebo DreamWeb) ani poslední, ale v rámci současné indie tvorby je určitou raritou. Zvláště když funguje i jako videohra a design je zvládnut lépe, než u konkurenečních, a více tradičních, 3D adventur.

Rok 2026 je rokem koně, tak si svého vyberte. Bude to modrá pilulka nebo ta červená?

Pro: koně, zpracování, farmář

Proti: injekce

Pokud dění v herním světě aspoň trochu aktivněji sledujete, určitě vám neutekla zpráva o nevinně pojmenované adventuře   Horses   od italského studia Santa Ragione (Andrea Lucco Borlera). Ta byla v roce 2023 zabanovaná na Steamu bez udání důvodu a aby toho nebylo málo, tak ještě 24 hodin před vydáním i na Epic Games Store, údajně kvůli porušení jejich zásad.

Samozřejmě to na herních webech i mezi hráči rozpoutalo zvědavost, bohužel si ale dovolím říct, že jen hrstka lidí si hru skutečně vyzkoušela. Já sám jsem s ní také otálel. Než se ke mně dostala recenzní kopie, vedly mě k tomu i mé – dnes už vyvrácené – představy, že krom kontroverze na hře vlastně nic zajímavého nebude a celý rozruch způsobilo jen prvoplánové násilí a bizár. Jak moc mi hra tyto domněnky vyvrátila, si rozebereme níže.

Horses je velmi těžké recenzovat. Nejen kvůli striktně lineární a narativní struktuře, ale i proto, že je mým úkolem funkčně předat, co hra nabízí nad rámec násilí a sexu, které na první pohled vystupují do popředí. Možná se budete divit, ale těch vrstev je tu mnohem víc.

Hru bych označil za artového zástupce filmového žánru exploitation, tedy nízkorozpočtové tvorby stavějící na senzacionalizaci tabuizovaných témat, extrémního násilí, sexu, drog nebo šokujícího obsahu. Tady si ale dovolím říct, že nejde jen o samoúčelné šokování. Nebál bych se tvrdit, že to, co hra nabízí, rozhodně není povrchní.

Full recenze hýýýr

Ve výsledku jsem z   Horses   nadšený. Dlouho jsem nehrál hru, u které bych cítil tak silné pocity neklidu a strachu z toho, co přijde. Cením vizuální stylizaci, gradaci příběhu, jeho přesah i způsob, jakým je vyprávěn. Do hry jsem šel s očekáváním patetické šedi a dočkal se osobitého kousku, který má co nabídnout.

Pro: Silná umělecká režie, Příběh a atmosféra, Kombinace s FMV částmi působí organicky

Proti: Pár problémů s výkonem, Absence větších hrátek s hudbou