Po vydání Ghost of Yōtei se objevily názory, že jde pouze o kopii prvního dílu série a že hra nepřináší nic nového. Tahle kritika mi ale přijde přehnaná. Hra sice navazuje na základy původního Ghosta, což je u pokračování běžné, zároveň však přichází s výraznými změnami. V první řadě chci Sucker Punch pochválit za to, že nehráli na jistotu a díky zvolení jiného historického období přichází s novou hlavní postavu. K tomu se přidává zcela nová mapa, tematicky rozdělená do různých biomů, kterým dominuje nádherná a monumentální sopka Mount Yōtei.
Děj zasazený o více než 300 let později přirozeně otevírá prostor pro nové zbraně i odlišný tón celé hry. Aktivity známé z prvního dílu jsou zde dotažené do propracovanější podoby a zároveň zde můžete najít i nové činnosti, které jsou taktéž zábavné. Dávkování vedlejších úkolů působí přirozeně, protože na ně hráč naráží při samotném cestování krajinou, a jejich příběhy dokážou být překvapivě silné, což například u jiné samurajské open-world RPG hry Assassin’s Creed Shadows podle mě neplatilo. Velmi dobře funguje i systém postupného získávání nových zbraní. Zatímco v prvním díle stál soubojový systém především na střídání bojových postojů podle typu nepřátel, Ghost of Yōtei jde v tomto ohledu výrazně dál. Atsu proti různým typům protivníků využívá odlišné zbraně, ke kterým se dostává postupem hlavního příběhu, což soubojům přidává další strategickou vrstvu a dělá je znatelně pestřejšími.
Upřímně také moc nerozumím kritice hlavní postavy. Části hráčů vadí, že je hlavní hrdinkou žena bojující s katanou, ale stačí vidět samotný prolog, aby byly její důvody a motivace naprosto jasné. Atsu se stává róninem z velmi konkrétních příčin a jedním z hlavních hnacích motorů její cesty je pomsta, která se do samurajského prostředí přirozeně hodí a příběhu výrazně prospívá. Velmi dobře funguje i skupina hlavních protivníků – jednotliví členové yōtejské šestky, se kterými se Atsu poprvé setkává již v dětství, jsou od sebe jasně odlišeni jak charakterově, tak vizuálně, díky čemuž snadno zapamatovatelní. Na rozdíl od Assassin’s Creed Shadows, kde bossové působí spíše repetitivně, zde každé setkání s konkrétním bossem rozšiřuje pohled na události, které celý příběh odstartovaly. Díky rozdílným bojovým stylům nepřátel jsou navíc boss fighty dostatečně variabilní a nepůsobí repetitivně.
Velmi jsem si užil i soundtrack, který příběh o pomstě skvěle podtrhuje. Místy jsem z něj měl lehký "Kill Bill“ vibe, což mi tematicky i žánrově hodně sedlo. Ghost of Yōtei tak hodnotím velmi pozitivně – příběh baví od začátku do konce, hra nabízí obrovský svět plný různorodých vedlejších úkolů či aktivit a i po stránce hratelnosti dokáže dlouhodobě udržet pozornost.
Hazz
Avathar
raisen
Bursoft
Hakha
Pro: Grafika, soundtrack, rozmanití bossové, nové a krásné prostředí