More of less Ghost of Cušima, hovoril som si po pár hodinách. Ale nevadilo mi to. Ako som hral ďalej, uvedomil som si, že je to často skôr less než more. V mnohých ohľadoch ide o dosť lenivý sequel, ktorý prakticky vo všetkom kopíruje predchádzajúcu hru a nič moc nové neprináša. Ani po stránke hernej, ani po grafickej. Čo je teda pomerne prekvapujúce a vyzerá to skôr tak, že Ghost of Yotei vzniklo len preto, lebo Cušima bol hit.
Pri Cušime som mal pocit, že na výsledku tvorcom záležalo a chceli vyrozprávať príbeh, ktorý považovali za dôležitý. Tu som mal dojem, že išli často štýlom "proste ďalší džob, no". Pozitívne však je, že aj napriek tomu doručili nadpriemernú, svižnú a zábavnú hru. Vo všeobecnosti pri nej ale platí, že pokiaľ sa nebojuje, tak to začína nepríjemne rýchlo nudiť. Našťastie sa bojuje často a prakticky každý side quest vedie k rúbanici. Čo je síce možno stereotypné, ale keďže je práve neskutočne cool a čvachtavý súboják to najlepšie na hre, tak mi to neprekážalo. Hlavná hrdinka v pohode, hoci na mňa pôsobila menej charizmaticky než Jin. To sa týka aj jej príbehu, ktorý som proste neprežíval a nechával ma chladným. Celkovo ale nebol zlý a nenudil. Japonské scenérie opäť berú dych, aj keď mám dojem, že v Cušime boli pôsobivejšie. Vyzdvihujem aj to, že hra nie je príliš dlhá. Fakt, hlavnú linku plus všetky side questy môžete dohrať (na open world) prekvapivo svižne. To sa mi páčilo, obzvlášť v dnešnej dobe megalomanských open worldov, kde herná doba musí mať minimálne 150 hodín.
Čo mi vadilo/nenaplnilo očakávania zmienim už len telegraficky. Strnulé cut-scény, rovnaké ako v Cušime. Aspoň toto mohli zmeniť. Hranie na šamisen ma otravovalo. Flashbacky, ktoré do omrzenia ukazovali to, čo už dávno vieme (áno, vieme, že Acu zabili rodičov, nemusíme to sledovať znovu desaťkrát). Neustále sa opakujúce cutscény v bojoch s významnejšími bossmi (záporák uprene hľadí, Acu uprene hľadí, Acu poooomaly vyťahuje katanu... oh, dear!), ktoré boli tiež okopírované z Cušimy a navyše sa nedajú preskočiť. Nemožnosť preskakovať nepodstatné dialógy. Nepreskočiteľné záverečné titulky. Nudné a jednoduché hádanky. Hyper otravné tréningové questy s majstrami, ktoré stále idú podľa rovnakého scenára (nauč sa techniku, poraz nepriateľov + kolečko "Vždy si pamätaj, že keď na teba idú s katanou, tiež bojuj s katanou. Takže, keď na teba pôjdu s katanou, akú zbraň použiješ, há?"), a ktoré mi po čase tak liezli na nervy, že som posledného majstra ani nevyhľadal. Pár na facku postáv, našťastie to platí pre tie prakticky nepodstatné. Nutnosť kempovať, kde ma sem-tam úplne WTF navštívi nejaké random NPC/obchodník a má nudné kecy o horúcich prameňoch, vlkoch či mi ponúka nezmysly zo svojho obchodu.
Takže teda. Hoci ide naozaj o dosť lazy sequel a je to vlastne len Cušima s nejakými kozmetickými zmenami, tak nemôžem povedať, že by som sa nudil. Ba práve naopak, je to stále solídna zábava hlavne vďaka súbojovému systému. Tých 40 či koľko hodín ubehlo celkom svižne, hoci bez prekvapení či niečoho skutočne zapamätateľného. Úspech? Neúspech? Neviem, proste: bavil som sa, ale zároveň som čakal viac.
Avathar
raisen
Bursoft
Hakha
Pro: Skvělý soubojový systém, nádherná grafika, vtahující svět, dlouhá herní doba 52h (pro někoho může být mínus)
Proti: Menší posun oproti prvnímu dílu, slabší (ale stále dobrý) příběh ve srovnání s GoT, neohrabané ovládání výběru zbraní (nutnost potvrzení volby. Doufejme, že to vývojáři upraví v některém z updatů.)