@AlieN (27.03.2025 22:44): Naopak, tohle je nonsense, Bellerofontes je spot on. Kyberpunk byl vždycky kritickej k době, ve který vznikal, nepochopení tohohle základního principu pak nutně musí vyústit v povrchní, vesměs jen estetickou vykrádačku žánru, kterou je Cyberpunk 2077. Srovnej s fenomenálním Citizen Sleeper.
@Gordon (27.03.2025 19:24): nemyslím to jako, že by tam byly fantasy elementy, ale ve smyslu schopností postavy na konci hry, nebo obecně, že je to paralelní svět k tomu našemu, kde nikdy nedošlo k ropné krizi, apod.
Jinak lore je neskutečně promakaný ve smyslu historie toho světa. Myslím si, že to je hlavní důvod proč si jej CD projekt vybral.
Třeba Petrichem je pro mě zcela reálný název
@Gordon (27.03.2025 21:42): Nepřu se, ale ke kyberpunku se to hlásí v názvu i vyznění.

@AlieN (27.03.2025 22:44): Úplné popření žánru? Příliš silná slova. Překopávání jeho základů? Takové spojení jsem nepoužil. Jen ať to "dobu kdy vzniknul a byl v největším rozmachu" odráží a zároveň vezme v potaz, že už žijeme v její předpovědi. Gibson o důrazu na přítomnost taky mluvil. Nepřekvapivě ho hra nudila už od pohledu.
@Bellerofontes (27.03.2025 21:15): LOL, to je nonsense, pokoušíš se o úplné popření žánru. Kyberpunk odráží dobu kdy vzniknul a byl v největším rozmachu, 80s a 90s, ne současnost. Žádné aktualizace a překopávání jeho základů. Vyčítat tohle CP2077, to je jak "neodpouštět" novému Pánovi Prstenů že se pořád trapně drží elfů, trpaslíků a čarodějů.
@Bellerofontes (27.03.2025 21:15): Já mám tedy tu hru rád právě kvůli té lacinosti a né kvůli tomu, že by mi útočila na současnost a snažila se reinventovat žánr, výsledek by byl podle mě plitný, protože i ta realita je plytká a nudná, pomalejší, než herní svět. Warhammer také nemám rád proto, že by se měl snažit o znázornění útrap války a totální tyranovlády, ale protože je to přestylovaná over the top zábava. "waow, that guy has cool railgun weapons and rainbow mohawk!"

Každý si tam samozřejmě může najít to své, ale myslím si, že pokud hledáte v této hře hlubokou intelektuální kritiku na vývoj současnosti, tak jste krapet "missed the point". Ty témata tam v nějaké podobě samozřejmě jsou, ale myslím, že hra chtěla být spíše stylová zábava s příběhem.
@Hydr0gen (27.03.2025 14:56): Tohle je problém hry a něco, co by se jí nemělo jen tak odpouštět. Žánr kyberpunku odráží současnost a její vyhlídky do budoucnosti, proto se musí neustále vyvíjet. Zvlášť v případě, když - jak správně nejen vy říkáte - se ty staré předpovědi naplnily a jiné padly. Přijít teď s pojetím kyberpunku, které by bylo přípustné před dvaceti lety, vyžaduje jistou nestoudnost.

V téhle hře to ale není ani těch dvacet let - je to pastiš žánrových témat z minulého století. Namísto vážného zamyšlení nad tím, jak nově přistoupit ke kyberpunku, se vše zvrhává do sexy retra. Omluva by byla, že se vychází z postarší papírové předlohy, ale její aktualizace je natolik banální, že bych ji nepřijal. Jde to ovšem dokonale ruku v ruce s tím, že hru o kyberpunku, která je jednou z nejdražších vůbec, vyvinula "korporace" na vzestupu.
@Hydr0gen (27.03.2025 14:56): tak CB 2077 je vyloženě retro fantasy Cyberpunk IMHO. Být se drží relativně při zemi co se týče létajících aut, apod.
Versus reálný svět jsem ale zvědav jestli se osobní drony rozšíří masivně. Ty různé čínské předváděčky nevypadají marně. Vůbec Čína je za mě docela dost Cyberpunk a býť žánr byl určitě v řadě věcí naivní, tak Čína ukazuje v kolika věcech se trefil.
Mimo Čínu pro mě hlavní naplněný Cyberpunk je bohužel tzv. Hybridní válka.
@Tarhiel (26.03.2025 22:51): To hej....

@Gordon (26.03.2025 23:40): To hej... Nebo já bych spíš řekl ještě temnější a méně okaté - takové Black Mirror.

Hot take: já to vidím tak a tady na CBP77 se mi to ukazuje obzvlášť - Cyberpunk jako žánr podle mě nezestárl moc dobře. V dnešní době AI, megakorporací, které reálně znají každý náš krok i bez vznášedel plných žoldáků s implantáty, dezinformací, hybridní války atd.atd. je tahle retrofuturistická verze punkových 70tek...v něčem naivní.

Souhlasím, že pod povrchem, když si člověk dá práci a konzumuje ve hře obsah (reportáže, reklamy, knihy a logy), tak je to zajímavé, je vidět péče autorů (viz.tenhle quest, který má taky pár libůstek k přečtení). Ale celkově ta vize světa je prostě občas nekoherentní a řikám, něco mi přišlo až úsměvné. Takže jo, žijeme v dystopii, akorát bez implantátů, bouchaček a modrých vlasů. Je to ještě Cyberpunk?
@Feidias (26.03.2025 21:28): V cyberpunku už žijem, jen to není tak vidět, protože realita a srážka se scifi je vždycky nudná a nepříliš výrazná změna, oproti hrám/filmům/knihám.
Třeba když vidím na netu nebo i jinde některé reklamy, tak si kolikrát říkám, jaká je to absurdita, jak v té hře.

K té brutálitě a krutosti světa, no, je vidět, že to dělali Poláci. :-D
@Hydr0gen (26.03.2025 21:21): Cyberpunk je obecně brutální.
Už jenom překupníci použitých implantátů a jejich praktiky. Celej ten zas*** svět je brutálka.
Ještě větší brutálka ale je, že když vidím YouTubera v Brazilských slumech tak to Cyberpunk bohužel docela připomíná.
@Tarhiel (16.03.2025 16:26): Brrr...to byl hnus. Fakt sugestivně podané. Ty BD sekvence jsou ty obecně brutální a připomněly mi některé filmy. Hledání Evelyn zavánělo 8mm, tohle třeba detektivní thrillery jako Cela.
Anyway, tak po 30ti hodinach jsem ve 3.aktu.

Jakej postranni obsah nesmim minout?

Cetl jsem quest line s Peralezovymi a Sinnerman. Asi dotahnu nejake companion questy ale nevim jestli budu mit trpelivost na vsechny. Jel jsem Panam a nema to konce.
@Gordon (13.03.2025 13:03): To mě napadlo jako první, ale ve zprávě vysloveně stojí: "Remember the attack on Arasaka Tower? That was me." Zvláštní formulace. Celá konverzace je ovšem natolik absurdní, že by mohlo jít o záměrnou zlomyslnost.
@kristmeister (13.03.2025 11:32): V a Johnny se zároveň shodnou, že ve světě s tak hluboce zakořeněným vykořisťováním a nespravedlností jsou tyhle akce tak trochu o hovně. Zvlášť při zjištění, že po Johnnyho rebelském útoku před lety korporace ještě zesílila. Ale jistě máš pravdu. Všechny konce mají své místo a tenhle bych i vyzkoušel. Jen je prostě trochu přepálenou a ukrytou variantou, že se V a Johnny naladí na obdobně výbušnou notu.

@Gordon (13.03.2025 11:15): Tahle stránka mohla a žel nebyla dostatečně využitá, protože hráč není ani V, ani Johnny, ani žádný další aktér - V a Johnny jsou dvě hotové osoby, které se příležitostně ovládají. Původně sis měl, co si tak vzpomínám, vytvořit postavu a nechat ji kolidovat s jejím volitelným dětským hrdinou. Nakonec se však patrně přepisovalo a vzniknul z toho kompromis o krádeži osobnosti, kdy úlohu průvodce zaujme slavný herec, který se špičkuje se svým osobnostně vyhraněným hostitelem. I tak mohla být dynamika mezi hráčem, V a Johnnym vyřešena nápaditěji.

Přímo k tomu, co píšeš, se váže asi největší nejasnost, na kterou jsem narazil. Při vztahu s Judy tě později, v mém případě během Phantom Liberty, zkontaktuje její babička, ať jí o sobě něco povíš. V jí může odpovědět, že píše tomu, kdo vzal věž Arasaky útokem. Divné na tom je, že V tou dobou žádnou akci, která by se týkala věže Arasaky, nepodniklo. Chyba scenáristy? Vtípek ze strany Johnnyho, který jakože na moment převezme otěže? Těžko říct.
@kristmeister (13.03.2025 08:15): Kdybych se dočista zbláznil a znovu to rozehrál, vybral bych si pro změnu muže a šel po tomhle zakončení.

@kristmeister (13.03.2025 08:46): Mluvil jsem všeobecně o prvním hraní, při kterém jsem se snažil nezraňovať, postupoval nepozorovaně a převážně omračoval, byť jsem to nelámal přes koleno. Peach zkoušela, kam až ji při pacifistickém průchodu hra pustí, jestli je to proveditelné. Já zkonstatoval, že mi to přirozeným vyústěním dopadlo stejně.

Ten tebou zmíněný konec zní hustě, když ho ovšem zvážíš, je psycho. Hlavní problém, který má V s Arasakou, vychází z toho, že korporaci okradli. A pak z Johnnyho osobní antipatie, která ve hře není nijak zvlášť přesvědčivě vykreslená. Za celou dobu v Arasace neudělali nic, proč by je měl člověk chtít zničit, natož naběhnout do jejich velitelství a začít náhodně zabíjet.
@Gordon (13.03.2025 09:12): Akorát je to teď strašně money hungry. Člověk má 100k eddies, zajde k rozparovači a odchází s nulou za 3 cyberwary xD a tím miningem na těch acces pointech už se nedá vydolovat tolik.
@Gordon (13.03.2025 08:19): Jo takhle, já myslel, že se mluví o koncích všeobecně xD i když, ten ending s Reedem by seděl taky. A ohledně psychoušů... nějak podrobněji jsem to sice netestoval, ale i výbušný granát je knockoutne. Hádám ale, že tam stále platí, že se dají dorazit čímkoliv, když se svíjí na zemi.
Také jsem své první hraní zakončil "flatlinned", své na tom mělo to, v jakém stavu to vyšlo.
@Peach (12.03.2025 17:13): Já to zakončil sebevraždou hned napoprvé, ostatní volby mi přišly úplně zbytečné. Až po dohrání Phantom Liberty, během něhož jsem si k Night City vybudoval vřelejší vztah, jsem zkusil útok s Rogue. Dobrý, ale vypnutí se na střeše stále považuju za nejtrefnější a nejpoetičtější.

Plíživým a neletálním stylem jsem hrál intuitivně, protože mi to dávalo smysl, nicméně nejednou jsem ex post zjistil, že nepřátelé si takovou benevolenci nezasloužili. Ačkoliv třeba v závěru na letišti za Song jsem si už nebral servítky, tam by mě ty vlny vrahounů odrážet způsobem, aby se jim náhodou něco nestalo, iritovalo.
Já se snažím i minimalizovat počet výstřelů ze střelných zbraní. Ale je to jen moje volba, protože nemám střelné zbraně ráda, a tak mi to sedí do roleplayingu postav, které v RPGčkách hraji
Však pacifist run jde udělat úplně jednoduše, když si do zbraní dáte ten mód PAX. Pak je každá zbraň nesmrtící, jen omračuje.
@AlieN (12.03.2025 16:49): Je to tak. Ze začátku jsem dělala i vedlejšáky - potřebovala jsem dost peněz pro Rogue, linku Judy a hlavně dobrý operační systém na lepší hacky. Ale když jsem se pak topila v penězích (omračování má výhodu lootu) a i úroveň techniky stačila na všechny dveře, tak mi to přestalo dávat smysl. Akorát na konci jsem se neubránila potahat Silverhandovu linku, chtěla jsem s ním dobrý vztah a taky pozvat Rogue na rande. Původně jsem plánovala, že s nimi zaútočím na Arasaku, ale když pak vedle mě v depresivní chvilce na střeše ležela na stolku bouchačka... došlo mi co by moje pacifistická V udělala.
@Peach (12.03.2025 16:23): Paráda! (a dobrý komentář k Vampire: The Masquerade, dík za připomenutí těch larpů, ty bývaly opravdu fajn)
Pacifist run Cyberpunku jsem taky rozehrál, s tím že krom žádného zabíjení bych i omráčení bych rád nechával na minimu a ideálně prošel kolem nepřátel neviditelně, ale kvůli nedostatku času jsem ho zasekl po pár misích - a určitě se k němu chci vrátit.

Podle herní doby soudím že jsi neplnila moc vedlejších úkolů a gigů? U některých se mi pacifist přístup zdál docela náročný, ale zkoušel jsem ho jen s postavou hodně nízké úrovně, takže k těm jsem se chtěl vrátit až budu mít hlavně pořádně vylepšený hacking.