BioMenace Remastered

Rigel Gameworks •  Apogee Software (původní verze)
18.12.2025
0 hodnocení Platformy

Jedná se o remasterovanou verzi akční 2D plošinovky Bio Menace, která původně vyšla v roce 1993 pro MS-DOS. Předělávka obsahuje všechny tři původní epizody i zcela novou, čtvrtou kapitolu s názvem „Menace from Above“, což dohromady čítá více než padesát úrovní. V nich se vracíte do Metro City, kde v kůži speciálního agenta Snakea Logana bojujete s nebezpečnými mutanty, osvobozujete rukojmí a maříte plány ďábelského Dr. Mangleho a jeho pána.

Kromě nového obsahu titul nabízí vylepšenou grafiku, podporu širokoúhlého zobrazení, 60 snímků za sekundu, parallax scrolling pozadí a modernizované rozhraní. Nechybí ani možnost plynule přepínat mezi původním a remasterovaným vizuálem. Úprav se dočkala i samotná hratelnost – přibyla funkce rychlého ukládání, přepínání zbraní a granátů, možnost nekonečných životů nebo vylepšená detekce kolizí. Nová verze obsahuje také editor úrovní a online žebříčky.

Poslední diskuzní příspěvek

@Garret (08.07.2026 14:02): já to jako dítě miloval! Je to v podstatě moje první pc hra. Bratránci měli Amigu, kde měli Dune od Crya apod., tak na to jsem zíral, nebo pecky na Atari, ale na pc fakt toto!

• PC --
Časy se mění, velikost pixelů zůstala. Úprava barevné palety má na vizuální rozdíl mezi původní hrou a remasterem ten největší vliv a kromě přirozenějších odstínů jsou utlumeny vysoko-kontrastní tóny. Mnohem příjemněji se na hru kouká a i ta barva pleti Snake Logana už nesplývá s každou cihlou okolo. Jednoduché přepínání mezi starým a novým vizuálem ale ukazuje, že atmosférou byla původní paleta pochmurnější.

I přes velké množství technických vylepšení zůstala hra maximálně věrná originálu. Každý památník může zavzpomínat a říct si "přesně takhle si to pamatuju", přestože přesně takhle to vůbec neběželo. Kromě plynulosti pohybu obrazovky nebo vyššího frame rate, autoři do hry implementovali i paralaxní scrolling, který simuluje 3D hloubku obrazu ve 2D, což dost zásadně mění pozadí obrazovek s otevřeným výhledem.

Hra je mnohem přístupnější a každý památník si může říct "jsem pořád stejně dobrej jako tehdy", přestože tehdy hra neměla přesnější kolizní systém s rebalancovanou obtížností, neomezené životy, neomezené ukládání, volné přepínání mezi typy munice a granáty nebo mnohem přehlednější uživatelské rozhraní.

Největším lákadlem všech památníků bude rozhodně nová čtvrtá epizoda. Kromě výborného soundtracku a nových herních mechanik, přináší velkou porci levelů a především kvalitu, přesahující i původní první epizodu - ta byla ve své době distribuována jako shareware a logicky měla hráče nalákat i na zbylé dvě epizody, které ale kvalitativně dost zaostávaly.

BioMenace mě ve své době minul a nemám ke hře žádný nostalgický vztah. Skák-hopsačky jsem nikdy nevyhledával, přišly mi těžké a frustrující. Často s nemožností ukládat, s náročnými skákacími pasážemi nebo šílenými souboji s bossy, u kterých bych tak maximálně prohodil klávesnici monitorem... BioMenace Remastered fixuje všechno to špatné a přináší taxkvěle vybalancovanou hratelnost, kterou si užijí nejen památníci, ale i nově příchozí boomeři. A jejich děti.

Hodnocení: ✰✰✰✰